Ullensaker kommune lykkes med inkluderingsarbeid

Onsdag 5. juni ble vi hyllet på TV2 nyhetene.

Fant du det du lette etter?

hva forsøkte du å finne?

Hittil i år har vi lykkes med å få 73 prosent av flyktningene rett over i jobb eller utdanning etter endt introduksjonsprogram.

– Ullensaker har gode resultater. Det gjøres et systematisk godt arbeid, hvor de som går på introduksjonsprogram kommer raskt ut i arbeidslivet. De bruker aktivt det private næringslivet og offentlige arbeidsplasser til arbeidstrening, slik at flyktningene får anledning til å praktisere norsk, sier Libe Rieber Mohn, Direktør i IMDI.

Hun besøkte oss denne uken for å se nærmere på Ullensakermodellen, der tre måneder jobbpraksis er en del av introduksjonsprogrammet for flyktninger.

– Jeg opplever at vi får integrert de nye landsmennene på en god måte. Vi er en kommune der over 20 prosent har en annen etnisk opprinnelse enn norsk. Det gjør at de er en naturlig del av bymiljøet på Jessheim og Kløfta. Det er viktig at de blir en del av lokalmiljøet, og derfor jobber vi tett med de frivillige, og det er jeg utrolig stolt av, for det bygger god kultur, det bygger identitet og det bygger fellesskap, sier Staahle.

Målet for Ullensakermodellen er å gjøre flyktningene bedre i stand til å klare seg selv. Samarbeid med de andre kommunene i området, frivillige og næringslivet skal sikre at flyktningene får et nettverk og en døråpner inn i lokalsamfunnet og arbeidslivet.

TV2 og Libe Rieber Mohn fikk møte somaliske Mohamed Ahme Muhumed, som har arbeidspraksis på Rådhuset i Ullensaker kommune.

– Det går bra, jeg trives veldig godt. For å få jobb må du ha erfaring, smiler Mohamed.

23-åringen selger kinobilletter, jobber i kantina og i kiosken på rådhuset på Jessheim, der Magnus Tvedt Øresland er sjef og mentor.

– Jeg tror det viktigste for ham er å lære seg hvilke uskrevne regler vi har i vårt samfunn, og ikke minst lære seg språk. Jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag, fordi du ser mennesker, som er litt blyge, litt redde og lukket, blomstre opp både språklig og faglig, og når du ser mennesker begynner å smile, gjør det noe med meg som menneske, og det gjør noe med arbeidsplassen, sier Øresland.

Les og se innslaget

Les mer om Ullensakermodellen