Innhold

Bruk, ikke kast

Har du noe du ikke trenger og tenkte å kaste? Vent et øyeblikk! Det kan godt hende det du har kan brukes på nytt enten slik det er, etter en liten reparasjon og redesign eller gjort om til noe helt annet. 

Å bruke ting på nytt er miljøvennlig. Jo lengre vi bruker tingene våre, desto bedre er det for miljøet, da vi kjøper mindre og dermed bruker mindre ressurser på å produsere nye ting. Ikke minst er det godt for lommeboka!

Om du vil gi bort noe brukbart eller finne noe du trenger, er mulighetene mange.

På denne siden finner du en oversikt over noen steder som tar imot eller selger/gir bort ulike ting.

Tekstilinnsamling

Produksjon av klær er en stor belastning for miljøet. Dyrking av bomull krever svært mye vann og areal, mens syntetiske materialer blant annet er problematiske med tanke på forurensning med mikroplast.

Det er derfor veldig viktig at alle tekstiler får så lang levetid som mulig.

Har du et plagg som er for godt til å kastes og ingen av dine venner vil ha det? Da kan du levere det i et av returpunktene som står utplassert i kommunen. I Ullensaker er det FretexUFF, Kirkens bymisjonNLM Gjenbruk og skolekorpset som samler inn tekstiler.

Tekstiler som er levert inn blir sortert og brukt til ulike formål: noe blir solgt i bruktbutikker i Norge, noe doneres til asylmottak her i landet, noe går til eksport i andre land. Husk at også ødelagte tekstiler utnyttes og skal derfor leveres i returpunkter, og ikke kastes i restavfall.

Ved å levere inn tekstiler bidrar du til mindre forurensning, redusert bruk av jomfruelige ressurser og til å skape flere arbeidsplasser i ulike deler av verden.

Omgjøras

Bruktbutikken Omgjøras ble åpnet på Miljøstasjonen Dal Skog i juni 2017. 

Butikken tar imot det meste av brukbare ting som er for gode til å kastes, for eksempel serviser, pyntegjenstander, møbler, klær, barneleker, sportsutstyr, bøker og annet.

Ting som leveres inn blir tatt forsiktig hånd om. Elektronikk sjekkes før levering, slik at man kan være sikker på at den fungerer.
Alt som ble levert inn settes ut i butikken til salgs.

Bruktbutikker i Ullensaker

Ullensaker Røde kors bruktbutikken

Informasjon kommer.

Fretex Jessheim

Informasjon kommer.

 

Kjenner du til en ombruksbutikk? Tips oss på postmottak@ullensaker.kommune.no.

Flere ombrukstips

I tillegg til bruktbutikker kan du både kvitte deg med og finne ombruksgjenstander

  • på loppemarkeder
  • på byttemarkeder
  • hos antikvariater
  • på ulike nettsider for kjøp og salg av ting
  • gjennom ombruksapper
  • ved å melde deg i bytte- og ombruksgrupper på sosiale medier

og kanskje bare ved å snakke med en nabo eller en familiemedlem.

Ta vare på det du har

En ting som skal til for å bruke det vi har lenger er muligheten til å reparere det som er ødelagt.

nettsidene til Naturvernforbundets prosjekt Ta vare på det du har finner du en hel mengde med tips og triks til vedlikehold og reparasjon, og ikke minst et kart med oversikt over fiksesteder over hele landet. På de ulike stedene får du reparert alt fra favorittgenseren til en ødelagt mobiltelefon.

Fiksekvelder, eller fiksefester, der deltagere reparerer gjenstander de har med seg under veiledning av erfarne instruktører, blir stadig mer populære. Søk opp det på nettet, så finner du kanskje et arrangement som passer deg.

Ting på deling

Gode alternativer til å eie ting du ikke kommer til å bruke så mye er å leie, låne eller eie dem på deling. Nå er det mulig nesten med hva som helst: fra pendress og drill til bil og bolig. Initiativene er mange der ute.

Ullensaker bibliotek med sine to filialer (i førsteetasje på rådhuset i Jessheim og i Bankgården i Kløfta) tilbyr utlån av et bredt spekter av litteratur og andre typer media som lydbøker, aviser, tidsskrifter og DVD'er.

BUA Ullensaker ved Jessheim is- og flerbrukshall tilbyr utlån av sport- og fritidsutstyr til kommunens innbyggere - helt gratis! 


Publisert: 04.05.2020 13:06:02
Sist endret: 18.01.2024 11:02