Innhold

Ravinene på Gardermoen

Ravinene på GardermoenRavineområdene på Gardermoen inngår i Romerike landskapsvernområde, og ravinene i området er sjeldent godt bevart. Her skaper vekslingen mellom tun, åker, beitebakker og skog et vakkert og variert landskap. 

Les mer om ravinelandskapet

 

 

 

Minnelund Operasjon Doomsday

Den 10. mai 1945 styrtet tre fly på vei til Gardermoen under den allierte frigjøringsaksjonen Operasjon Doomsday, som skulle sikre avvæpningen av tyske styrker i Norge etter det tyske nederlaget. Til sammen 48 soldater og besetningsmedlemmer mistet livet – 42 briter, 3 canadiere, 2 australiere og 1 nordmann.

Ett av flyene gikk ned i ravineområdet like sør for Gardermoen, her omkom 20 briter. De omkomne ble kort tid etter styrten gravlagt på en slette ved elven, men levningene ble senere flyttet til Vestre gravlund i Oslo. Gravene ble ikke fylt igjen, og en kan fortsatt se tydelige furer etter gravene, som er rammet inn av et hvitt stakittgjerde. Det ligger også fortsatt vrakrester på stedet. Det er ikke tillatt å fjerne disse.

Minnelunden ligger ca. 300 meter fra der turstien krysser Sogna, midt i kommunedelet mellom Ullensaker og Nannestad.

Slik kommer du deg dit

Kjør inn v/ Scandic Oslo Airport hotell og ta til venstre rett etter avkjøringen fortsett på grusvegen til du kommer frem til parkeringsplassen.


Publisert: 13.04.2020 08:02:22
Sist endret: 24.02.2021 11:39