Gjess. Av: Egil Nyhus og Steinar CaspariGjess 2022, Storgata 11, Jessheim.
Veggmaleri av Steinar Caspari Solvang etter motiv av Egil Nyhus.

 

Jessheim-entusiast Tore Kværner har lenge foreslått å dekorere veggen på Gjensidigegården der den står grå og trist, naken og iøynefallende midt i hovedgata. Tegneren Egil Nyhus har dessverre aldri anledning til å utføre arbeidet før våren 2022 da Kværner oppdager graffitikunstneren Steinar Caspari fra Tønsberg. Sammen med gårdeier Pelle Skedsmo engasjerer dermed Tore Kværner veggmaleren Caspari til å utføre et maleri basert på utkast fra Egil Nyhus. Etter en del runder med ulike forslag, blir motivet endelig bestemt i mai 2022. Få uker etter avdukes det ferdige resultatet høytidelig under Jessheim bys tiårsjubileum 10. juni.

Gjess Illustrasjon. Av: Egil Nyhus og Steinar Caspari

Motivet er positivt og ufarlig med glade farger. Det står lett synlig og smiler til alle. Men stopper man opp, kan det lett inspirere til tolkninger. For den som vil fundere.

 

Tittelen Gjess henspeiler selvfølgelig både på fuglene i treet og på bynavnet Jessheim. Russen fra Jessheim videregående skole har på samme måte tradisjonelt brukt fem gjess som sin logo. Gardermoen som landets største flyplass gir grunnlaget for byens enorme vekst. Nok en åpenbar grunn til å velge gjess og fugler.

 

Gjess under arbeid. Av: Egil Nyhus og Steinar Caspari

Jessheim og Ullensaker, har alltid vært et knutepunkt. Allfarveien ved Raknehaugen, hovedåren mellom Oslo og Trondheim, flyplassen og militærleirene er vant med passerende «trekkfugler». Men folkemylderet er ikke lenger bare på gjennomreise. Tvert i mot. Nye, nysgjerrige innbyggere vil finne et sted å bosette seg. Er det derfor ingen fugler i veggmaleriet letter og forsvinner?

Og hvor bor folk i dag, om ikke nettopp i leilighetskomplekser som fuglekassa med flere etasjer? Er fuglekassa i bildet håpet om nyskapende løsninger? Er huset i treet et trafikklys hvor gåsa nederst roper kom igjen med et grønt signal i munnen?

Treet på veggen har enorm vekst – akkurat som byen? Men hvorfor er røttene så kraftige? Er Jessheim et fjellstøtt samfunn som skaper tilhørighet? Eller symboliserer det sementerte og inngrodde holdninger?

Hvorfor er det nøyaktig 22 fugler? Kan du finne din egen fugl? Er det noen vi kjenner? Hva med fargene? Er det soloppgang? Eller solnedgang? Nåtid eller framtid? Jeg bare antyder, resten er opp til deg.

Tekst og foto: Egil Nyhus

Gjess Illustrasjon. Av: Egil Nyhus og Steinar Caspari

 

 

 

 

 

 

 

.

 


Publisert: 01.12.2022 12:53
Sist endret: 21.12.2022 10:06