Innhold

Trærnes verdi for naturmangfold, estetikk og rekreasjon
Ullensaker kommune vil ivareta og bevare de grønne nærområdene som finnes i kommunen og som har verdi som rekreasjonssteder for befolkningen, samt ivareta naturmangfold på en god måte. Trærne våre huser mange arter, samt bidrar til håndtering av overvann og bedre luft. Trær har også estetisk verdi, og vil dermed være en viktig del av rekreasjonsstedene og de grønne arealene i kommunen. Vi vil derfor verne om trærne våre på best mulig måte. Ved spørsmål om felling av trær på kommunal grunn, skal det alltid sendes inn søknad til kommunen.


Trefelling og rydding av vegetasjon på kommunal grunn er søknadspliktig. Det skal også søkes om graving i rotsonen til større trær. Ullensaker kommune utfører og bekoster trefelling dersom treet/trærne står på kommunal grunn og utgjør en påviselig fare.

Friske trær regnes normalt ikke som noe faremoment og ved eventuell tillatelse må du selv dekke kostnader i forbindelse med felling og opprydding. Du må i tilfelle skrive under på at du selv er ansvarlig for hogsten og risiko dette medfører, at arbeidet må utføres av en fagkyndig person, samt at fellingen gjøres på egen regning. Kommunen har ikke ansvaret for fellings- eller beskjæringsarbeidet dersom det gjøres for egen regning.

Felling av trær på kommunale friområder blir vanligvis ikke godkjent for å oppnå bedre utsikt fra enkelttomter, for å minske løvnedfall, eller hvis de kaster skygge på deler av eiendommen eller noen timer om dagen.

Ulemper med hensyn til utsikt, nedfall av løv, kongler, og småkvist, eller perioder med skygge defineres normalt ikke som ’særlig ulempe’ i henhold til naboloven.
At det ikke tidligere har vært trær i friområdet f.eks. ved innflytting, eller at trærne med tiden har blitt større, er i seg selv ikke grunnlag for felling.


På privat eiendom er du pliktig til å sjekke om treet du ønsker å felle faktisk står på eiendommen din, samt om treet er vernet i forhold til gjeldende reguleringsbestemmelser. Du er selv ansvarlig for hogst som skjer på egen eiendom. På privat eiendom kan store trær være vernet, og dersom treet har over 90 cm i omkrets målt én meter over bakken, er det definert som et stort tre.
Her kan du sjekke reguleringsplanen i ditt område for å finne ut om treet er vernet:


https://kommunekart.com/klient/ullensaker/kartportal

For å se reguleringsplan og hensynssone, klikker du på «Kartlag» øverst til venstre på siden, så dukker det opp flere valg på høyre side. Her velger du arealplaner, og deretter reguleringsplan eller hensynssone som begge ligger her. Deretter kan du klikke på kartet for å finne informasjon om det aktuelle stedet.

Dersom treet du ønsker å felle er en sjelden tresort som for eksempel en eik, må du sjekke om det er vernet i forhold til kravene i naturmangfoldloven. Naturmangfoldloven gir vern til spesielt hule og store eiketrær. Om du er usikker kan du kontakte en arborist som kan sjekke treet for deg.

Hvis treet står nært et vassdrag, må det undersøkes om treet har en verdi i større sammenheng i forhold til overvannshåndtering og drenering før det eventuelt felles.

 


For trær på privat eiendom som er vernet i reguleringsplanen, trenger du ikke søke om å beskjære, da beskjæring anses som vedlikehold. Likevel bør beskjæringen skje i samråd med en arborist, slik at det blir beskåret på best mulig måte som legger til rette for treets vekstvilkår. Hvis hele kronen må fjernes, regnes ikke dette lenger som beskjæring, og det må dermed søkes om trefelling.


Fyll ut søknadsskjemaet i lenken under for å søke om trefelling. Du må innhente uttalelser fra naboer om hva de mener om en eventuell hogst, og eventuelle andre som blir berørt av hogsten. Det skal legges ved bilde og kartutsnitt over hvor treet befinner seg. Du må også grunngi godt hvorfor du ønsker felling av treet.

Søknadsskjemaet finner du her: https://dialog.ullensaker.kommune.no/dialogue/UKO-5

Søknadsfrist
• Bymiljø behandler søknader om trefelling fortløpende.
• Søker vil få beskjed om søknaden om trefelling er innvilget eller avslått normalt innen 12 uker.
• Trær felles som regel på vinteren, da vi normalt ikke feller trær mellom 1. april og 1. august med hensyn til dyreliv.

Klageadgang
Avgjørelser om felling av trær på kommunale friområder er ikke et enkeltvedtak og kan dermed ikke påklages etter forvaltningsloven.

Vurderingskriterier
Det foretas en helhetlig vurdering ut fra blant annet naboloven og naturmangfoldloven, med hensyn til blant annet:

• Om skade eller særlig ulempe for søkeren er større enn verdien er for eier.
• Klimatiske forhold, for eksempel økt vindeksponering og ringvirkninger av dette, og vanntilsig.
• Trearter, alder og kondisjon, og hensyn til naturmangfoldet på stedet.
• Estetiske vurderinger i området som helhet.
• Trærnes betydning som landskapselement og eventuelt historiske verdi.
• Om det er stor enighet eller uenighet om hogsten i nabolaget.
• Gjeldende planbestemmelser for området.


Vilkår for felling av trær på kommunal grunn

• Kommunen tar bare ansvar for trefelling hvis det er sikkerhetsgrunner til at treet skal fjernes.
• Kommunen utfører ikke topping av trær, det vil si reduksjon av treets høyde.
• Om treet ønskes fjernet på grunn av solforhold, kan søknaden innvilges dersom søker selv står for fjerning av treet på egen regning og risiko.
• Ved selvhogst står du for felling av trær for egen regning og risiko og med eget eller innleid utstyr. Alt avfall skal fjernes innen rimelig tid (3-4 uker) for egen regning.
• Du må være innforstått med at felling av trær og bruk av motorkjedesag er farlig, og at det kreves opplæring og nødvendig verneutstyr for å utføre hogst på en forsvarlig måte. Ullensaker kommune forutsetter at personer med denne kompetanse utfører arbeidet for at tillatelsen skal være gyldig. Ved innvilget søknad bør du finne en arborist for hjelp med å felle treet.
• Du tar selv ansvar for eventuelle skader du kan påføre deg selv, andre og deres eiendom. Du skal sørge for tilstrekkelig varsling og vakthold under felling.
• Du utfører arbeidet for egen vinning, og ikke i oppdrag for Ullensaker kommune.
• Finnes det bygninger, eller andre installasjoner på stedet som ikke eies av kommunen, må du ta kontakt med eierne for tillatelse og rådgivning før du setter i gang.

Søknadsbehandling og iverksetting av felling
Beskjæring og felling i kommunal regi gjennomføres normalt i løpet av vintersesongen, dersom treet ikke anses som noe faremoment. Du får skriftlig tilbakemelding på søknaden normalt sett innen 12 uker. Søkere vil bli kontaktet for befaring under behandling av søknaden dersom dette er aktuelt.

Kommunen mottar årlig flere henvendelser om trær på kommunal grunn enn det er kapasitet til å fjerne i egen regi. Søknaden vil derfor resultere i en av tre mulige avgjørelser:

• Avslag, søknad innvilges ikke.
• Godkjent, kommunen feller trær/vegetasjon. Søker rydder området.
• Godkjent, søker må selv felle aktuelle trær og rydde området. Søker beholder veden.

Felling av trær uten tillatelse

• Trefelling og rydding av vegetasjon på kommunal grunn er søknadspliktig. Det er med andre ord ulovlig å felle, beskjære eller rydde vegetasjon på kommunale arealer, eller utføre tiltak i rotsonen til større trær, uten tillatelse.
• Vær oppmerksom på at kommunen har rutine for å anmelde ulovlig trefelling, beskjæring og graving nær trær. Kommunen kan kreve gjenplanting eller erstatning. Dersom det ikke ryddes som anvist og til avtalt tid må søkeren dekke kommunens merarbeid. Felling av trær bør ikke skje mellom 1. april og 1. august med hensyn til yngletid for fugler og dyr.
• Trær på naboeiendom er ikke kommunens ansvar. Dersom trærne du ønsker å felle står på naboeiendom, må du bli enig med grunneier av nabotomten om hvorvidt treet kan felles. Det er felling av trær på privat eiendom som gjelder her, se naboloven for veiledning.

 


Publisert: 25.04.2025 09:20:40
Sist endret: 25.04.2025 09:24