Innhold

Viking i Kisi

Fonbekk

Viking i Kisi er en kultursti med informasjonsskilt ved fire gravfelt fra yngre jernalder (ca. 550-1030 e.Kr) i det gamle Kisi, fra Algarheim til Nordkisa: Brenni, Fonbekk, Skinnfellholtet og Rundhaugen. Skiltene forteller om vikingenes levesett, forestillingsverden og gravskikk, og om fortidige klimakriser, pest og gravplyndring. Det er også fine rasteplasser ved flere av kulturminnene, og parkeringsmuligheter i nærheten av alle skiltene.

Se her for oversiktskart over Algarheim og Nordkisa.

Informasjonsskilt Viking i Kisi

Lær om hvem som ble gravlagt i vikingtidens langhauger, og hva arkeologer tror at denne spesielle typen gravhauger symboliserer. Skiltet finner du her.

Parkering langs vegen.

 

FonbekkHer kan du lese om gravhaugenes mangfoldige funksjoner, om vikingtidens rytterkrigere og gravplyndring i forhistorisk tid. Du kan også nyte nistepakken på benk med utsikt over gravfeltet. Skiltet finner du her.

Det er et lite parkeringsområde på jordet langs vegen.

Skiltet forteller om fenomenet gravhauger uten grav, og hvordan de rike vikingene i Kisi livnærte seg. I stikrysset like ved skiltet er en fin rasteplass. Skiltet finner du her.

Du kommer deg til Skillfellholtet enten ved å følge skogsstien nordfra over Pinnebekken, eller sørfra fra Åssand, merket med grønt i kartet.

RundhaugenDersom Rundhaugen er en gravhaug, er det den nest største i kommunen etter Raknehaugen. Kanskje stammer den fra samme tidsperiode, folkevandringstid? En periode med vulkanutbrudd, klimakrise, pest, uår og redsel for verdens undergang. Dette kan du lese mer om på skiltet ved Rundhaugen, som du finner her.

Parkering på jordet ved Vestenga langs Kopperudvegen. Følg jordekanten inn i skogholtet, merket med grønt i kartet.

Et samarbeidsprosjekt

Viking i Kisi er et samarbeidsprosjekt mellom Ullensaker historielag, Ullensaker kommune og tidligere Akershus fylkeskommune, og er finansiert av Sparebankstiftelsen.


Publisert: 06.01.2017 09:16:26
Sist endret: 09.04.2020 08:26