Innhold

Hefter med boktips

Her finner du hefter og foldere med bøkene vi snakker om på BokPraten for voksne og boktips fra barne- og ungdomsbibliotekarene våre:

BokPrat i februar 2024

BokPrat i januar 2024

Her finner du foldere fra tidligere år

BokPrat i november 2023

BokPrat i oktober 2023

BokPrat i september 2023

BokPrat i august 2023

BokPrat i mai 2023

BokPrat i april 2023

BokPrat i mars 2023

BokPrat i februar 2023

BokPrat i januar 2023

Høstens bøker 2022

BokPrat i september 2022

BokPrat i august 2022 - Global Gathering

BokPrat i juni 2022

BokPrat i mai 2022

Boktips for påskeferien 2022

Hefte med spenningsserier for barn

Hefte med krimserier for unge

 

Boktips for voksne

Bokforside Små branner overaltSmå branner overalt av Celeste Ng

Jeg liker romaner som begynner med slutten, slik som denne. Vi kastes inn i handlingen en lørdag formiddag, da huset til familien Richardson står i brann, og brannen er påsatt. Etter en kort scene der vi bevitner brannen og Mrs. Richardsons forsøk på å gjøre rede for familiemedlemmene, leder forfatteren oss tilbake til begynnelsen og nøster opp trådene derfra.

I den forbilledlige forstaden Shaker Heights utenfor Ohio i USA, bor den mønsterverdige familien Richardson, der far er advokat, mor journalist og de fire barna er vellykkede på hver sin måte. Muligens med unntak av den misforståtte minstedatteren Izzy. Livet til familien Richardson består av en rekke behagelig forutsigbare hverdager, fylt av karriere, skolearbeid, fotballtrening, cheerleading, og sosialt samvær med andre mønsterborgere. Den perfekte idyllen slår sin første sprekk, da den gåtefulle og dyktige kunstneren Mia flytter inn i nabolaget sammen med sin vakre og sjenerte tenåringsdatter Pearl. Mor og datter har en helt annen livsstil enn naboene i Shaker Heights. De lever sparsomt, flytter ofte, er selvstendige, uavhengige og frie. Provoserende frie mener Mrs. Richardson, som snart begynner å bruke sine journalistevner og kontakter for å snoke i bakgrunnen til Mia. Men først, får datteren Pearl innpass i Richardson-familien. Hun blir litt etter litt kjent med de fire tenåringsbarna, og utvikler en egen relasjon til hver og en av dem.

Pearl begynner etter hvert å drømme om å slå røtter, og bli værende i Shaker Heights. Slik kunne det kanskje blitt, hvis bare Mrs. Richardson ikke hadde latt seg provosere slik av denne lille kunstnerfamilien, eller hvis bare Mia hadde holdt seg for seg selv slik hun pleier. Slik går det altså ikke. Pearl og Mia blir en katalysator for forandring, og hverken deres eller familien Richardsons liv vil noensinne bli det samme.

Tempoet i boken er ikke høyt, men spenningen er konstant, og leseren hungrer etter å bli opplyst. Karakterene er mange, både voksne og ungdommer, og vi blir godt kjent med dem alle. Forfatteren tar oss med inn i tankene og følelseslivet til hver enkelt karakter, og bruker tid på at jeg som leser skal forstå og bry meg om dem, og det virker.

Anbefalt av Guro Bye-Johnsen.

 

Bokforside Garman og WorseGarman & Worse av Alexander L. Kielland

«Intet er så rommelig som havet, intet så tålmodig. På sin brede rygg bærer det lik en godslig elefant de små puslinger som bebor jorden; og i sitt store kjølige dyp eier det plass for all verdens jammer»

Med disse fantastiske ordene starter Alexander Kiellands kjente roman Garman og Worse. Den ble første gang utgitt i 1880, men bare for et par år tilbake kom den i en nyutgivelse med et mer modernisert språk.

Handlingen i romanen er lagt til en liten by ved vestkysten av Norge på 1800-tallet. Sannsynligvis er det forfatterens fødeby Stavanger, men det nevnes ikke i romanen. Alexander L. Kielland var selv fra en av Stavangers bedre familier og det sies at karakterene i boken var basert på personer i Kiellands egen familie og omgangskrets.

I fortellingen er det handelshuset Garman som står sentralt i handlingen.  Her blir vi kjent med konsul Garman og hans familie. Familien er velstående og tilhører byens overklasse. Fortellerstemmen i boken flyr som en fugl over byen og betrakter menneskene som historien berører. Boken handler også om venner, ansatte og andre som hører til huset på forskjellige vis.

Kielland var en samfunnsrefser og det gjenspeiles i denne romanen. Men samtidig er boken skrevet med både humor, ironi og kjærlighet. Det handler om makt og rikdom, og om de som intet eier og intet bestemmer.

I 1880 var det som nå, noen av de unge som ønsket å tenke nytt og gjøre opprør mot det etablerte, og de møter motstand av de som vil at alt skal være slik det alltid har vært.  Et annet tema som tas opp er kvinnens plass i samfunnet.  Romanen ble utgitt første gang før kvinner i Norge fikk stemmerett. Kvinnenes skjebne var ofte prisgitt mannen.  Utdannelse og økonomisk frihet for kvinnene var som fremmedord å regne, det preger også fortellingen.

Som en kontrast til alt romanen handler om, kommer Kiellands flotte naturbeskrivelser gjennom hele fortellingen. De skiftende årstidene, det hyppige regnet som kommer i mange former; mildt, kaldt, hardt og bløtt. Det er solskinn og blomstring. Naturen, den evige – den bestandige.

Garman og Worse har tålt tidens tann godt. Gode klassikere har ofte noe til felles; de sier noe om det grunnleggende i menneskenes natur. Det handler om kjærlighet, misunnelse, svik, rivalisering og sorg.

Høsten er ikke bare tiden for nye bøker, finn gjerne frem en gammel klassiker som fortsatt kan gi stor leseglede.

Anbefalt av Lena Laurin

 

Bokforside de av Helle Hellede av Helle Helle

En liten by et sted i Danmark. En ung jente er på vei inn i voksenlivet. Vi skal bli kjent med en liten familie. Det er datteren og det er moren. Datteren starter på en helt ny epoke i livet sitt i møte med gymnastiden, nye venner og forelsker. Dette skulle ha vært en ung og ubekymret tid. Sånn er det ikke helt. Morens sykdom henger over fortellingen som en skygge.

Mor og datter har et tett forhold, men det er særlig datteren vi følger. I små bilder ser vi nære og gode hverdagssituasjoner mellom mor og datter. Gjennom hele teksten blir det ofte henvist til ulike steder de to har bodd. Den gjentakende flyttingen oppleves noe rotløs og vi forstår at det alltid har vært bare de to. Morens sykdom oppleves derfor enda vondere. Dette er en fortelling om skoletimer, fester, bussturer, sykehusbesøk, middagslaging og andre hverdagslige hendelser. Mor og datter samler oppskrifter, de planlegger måltider og snakker om mat. Det er sjelden eller aldri dramatiske begivenheter og store hendelser som ordrikt beskrives i denne romanen, for så vidt heller ikke i noen av de andre romanene forfatteren har utgitt. Forfatteren er kjent for sin moderne, korte og stramme skrivemåte. Dramaet og følelsene sanser leseren mellom linjene. Men noen setninger er så fine og sterke at man må lese de flere ganger. Det åpne som fortelles må man ta seg tid til å grunne litt på. Datteren bærer på en sorg og usikkerhet gjennom hele romanen. Men det er også en fortelling om kjærlighet og gode møter mennesker imellom. Fortellingen er lagt til et tiår ikke langt tilbake, men før mobiltelefonens inntog. Her går folk på besøk, det ringes fra telefon og avtales. Hverdagstempoet oppleves som et gir ned, og det er også godt å lese.

Romanen ble nominert til Nordisk Råds Litteraturpris i 2019. Helle Helle debuterte som forfatter i 1993. Hun regnes som en av Danmarks mest sentrale samtidsforfattere. Romanene hennes er oversatt til tjue språk. Å stifte bekjentskap med hennes forfatterskap er en berikelse og en glede. En glede jeg gjerne deler videre til nye lesere.

Anbefalt av Lena Laurin

Her finner du flere boktips for voksne

Bokforside Så møt meg på hjørnet klokka åtteSå møt meg på hjørnet klokka åtte av Camilla Bøksle

De to bestevennene Siv og Linda er uadskillelige, og ungdomstiden er preget av Levis 501, ukebladet Det Nye, Lionel Richie, telefon og brevveksling. En dag er ungdomstiden slutt og alle har en plan, unntatt Siv. En roman om å finne seg selv og om usikkerhet, melankoli og stormende forelskelse. Handlingen er lagt til 80-tallet, en tid uten sosiale medier, men med gjenkjennelige problemer.

 

Bokforside Egen maske førstEgen maske først av Camilla Bogetun Johansen

Ulla er kastet ut av hybelen hun lånte av tante Hege, og kort etterpå sitter hun i en campinghytte uten innlagt vann. Hun har penger fra NAV, men uten jobb i sikte bestemmer hun seg i stedet for å redde den lakserike Repparfjorden fra dumping av gruveavfall og gift. Hun kaster mobilen og legger ut på en reise som blant annet fører henne til en flokk lamaer. I denne debuten veksler historien mellom komikk og tragedie.

 

Bokforside Hvis jeg skulle bli borte en gangHvis jeg skulle bli borte en gang av Åsne Maria Gundersen

Når moren får slag og mister evnen til å gå, styre følelser og huske fortiden, setter det i gang et ras av følelser hos datteren. Så lenge hun kan huske har moren hennes vært syk og ufør. Hvorfor frykter hun morens død så sterkt, når hun ikke en gang kan si at hun er glad i henne? Mens moren beveger seg mot døden, rydder datteren i barndomshjemmet. Hun finner lister over ting som moren gjerne ville fortelle henne dersom hun skulle bli borte noen gang. En roman om å miste noen før de dør, om å savne noe som aldri har vært.

 

Bokforside Kaptein på egen skuteKaptein på egen skute av Kjetil Nordengen

Hvem: Andor Leine - en veldig vanlig fyr
Hva: Andor jobber ni-til-fire og lever et A4-liv. Så dukker et bilde av ham opp på en kjent moteblogg, der han representerer normcore - ”en mote for den som innser at hun eller han er én av sju milliarder”. Livet hans tar med dette uventede retninger. Underholdende og morsomt, skarpt og presist fortalt.
Hvor: Oslo.

 

Bokforside Bra kunst om mennBra kunst om menn av Ellen Emmerentze Jervell

Hvem: Magnus Madsen - et lovende kunstnerisk talent
Hva: Magnus skal om få måneder ha sitt livs viktigste utstilling. Utover dette har han ikke orden på livet sitt. Han ligger etter med regninger, han fester, og etter hvert begynner ryktene å gå om hans oppførsel overfor kvinner. Effektivt fortalt og med godt driv.
Hvor: Tromsø

 

Bokforside Jegere og sankereJegere og sankere av Per Schreiner

Hvem: Enstøingen Viktor
Hva: Viktor oppholder seg kun i leiligheten sin, og har kun kontakt med moren som kommer innom med mat et par ganger i uka. En dag mens han sover går verden under, og han våkner til tomme gater. Strøm og vann er borte, og han blir nødt til å forlate leiligheten sin. Er han virkelig helt alene i verden? Dystopisk, rart og humoristisk.
Hvor: I en norsk by

 

Bokforside Dis

Dis av Kjersti Kollbotn

Hvem: Dis (eller Tordis, som hun egentlig heter).
Hva: Dis har flyttet hjemmefra for å studere, men har en del å stri med og mange utfordringer i bagasjen. Det anstrengte forholdet hun har til sin mor er sentralt.
Hvor: I en ikke navngitt by i Norge.

 

Bokforside I urent farvannI urent farvann av Sidsel Mørck

Hvem: Ole Viktor Valle.
Hva: Norsk oljehistorie fortelles gjennom Ole Viktor, som vokser opp samtidig med at oljeeventyret gjør seg gjeldende. Hans far jobber i oljebransjen, og er glad i det sterke. Ole Viktor blir etter hvert ingeniør og får sin egen karriere i Statoil. En oppvekstroman som setter fokus på oljebransjens positive og negative sider.
Hvor: Oslo og Stavanger, samt turer innom flere steder i verden.

 

Bokforside LongyearbyenLongyearbyen av Heidi Sævareid

Hvem: Eivor, legemann Finn og deres to små barn.
Hva: Året er 1956, og Eivor flytter til Svalbard fordi hennes mann har fått jobb som lege der. Fra november til mai er samfunnet der helt isolert. 50-tallets kjønnsrollemønstre er betydelige i handlingen og Eivors ensomhet er sentral. Teksten dirrer av spenning, og skaper forventning om at noe sjelsettende skal skje. Presise og eksotiske naturskildringer.
Hvor: Som tittelen diskret antyder: Longyearbyen.

Anbefalt av Beate Nes

 

Bokforside Drøm om de levendeDrøm om de levende av Gaute Heivoll

Hvem: ”Han”.
Hva: ”Han” er Heivolls far, og her fortelles hans historie fra midten av 40-tallet og 24 år fremover. En oppvekstroman om en følsom gutt som tidlig lærer hvor ødeleggende skam kan være, og som må leve med psykisk sykdom i en tid der dette er et strengt tabu.
Hvor: I en liten bygd på Sørlandets bibelbelte.

 

Bokforside EnkepalassetEnkepalasset av Anne Nyheim

Hvem: Vera, fru Andersen, bokhandleren, Leopold og Elise - alle beboere i én og samme bygård.
Hva: Humoristisk og frodig fortalt om annerledeshet og utenforskap, grenselinja som skiller de gale fra de litt mer normale. Ved tilfeldige møter, konflikter og forviklinger oppstår kontakt mellom karakterene.
Hvor: I en bygård, et sted i Norge

 

Bokforside Åtte øyne rundt et kjøkkenbordÅtte øyne rundt et kjøkkenbord av Kjell Nekstad

Hvem: Forbrukerøkonom Jørgen, som er gift med Ruth og har to barn.
Hva: Jørgen har blitt betatt av en annen kvinne. Historiske hendelser veves inn i fortellingen, blant annet en jødisk Trondheimsfamilies skjebne i Auschwitz under 2.verdenskrig. 
Hvor: Trondheim.

Anbefalt av Beate Nes

 

Som pesten av Hanne-Vibeke HolstBokforside Som pesten

Et fugletrekk flyr over landskapet. De finner seg et hvilested ved et vannhull på en gård hvor noen griser døser slapt i en gjørmepytt. Hva er det som feiler grisene? Friske er de ikke. Det bekymrer ikke fugleflokken, som blir jaget videre av gårdens gamle kone. Hun skjønner lite av hva som plager grisene og sannelig begynner hun å føle seg litt forkjølet selv også. Med dette anslaget starter Hanne-Vibeke Holsts spenningsfylte roman Som pesten.

Samtidig med dette introduseres vi for romanens hovedperson, den danske legen Karoline Branner. Hun har fått en stor mulighet til å jobbe med noe hun brenner for når hun tilbys jobb som koordinator i WHOs avdeling for pandemibekjempelse. Sammen med mannen Jasper og sønnen Hugo flytter hun til Genève hvor et nytt kapittel i deres liv begynner. Raskt blir hun kastet inn i det som skal vise seg å bli kampen mot en farlig trussel mot menneskeenheten. Et ukjent virus sprer seg. Men reaksjonen hos myndigheter og ansvarlige organisasjoner er blandede og alle makter ikke å ta innover seg alvoret i situasjonen. I det moralske mørket arbeider også krefter med økonomisk vinning som personlig kompass. Hvem kan Karoline alliere seg med for å få folk til å forstå alvoret? Disse bikarakterene stifter vi også bekjentskap med gjennom fortellingen. I denne stormen må hun samtidig håndtere store utfordringer i privatlivet. Mannen Jasper må mildt sagt sies å være laget av et litt annet stoff en sin kone. Han er flott, sjarmerende og overbevisende, men også upålitelig og med en særdeles dårlig dømmekraft. Han jobber som freelancer og har et noe uklart prosjekt gående, men han vikler seg inn i problemer som setter mye på spill.

Hanne-Vibeke Holst har utgitt en rekke bøker tidligere. Hun har en særegen evne til å skrive romaner som blander private dramaer med politisk spill og samfunnsaktuelle temaer, det blir det god litteratur av. Noen av dem har i tillegg blitt til kjente tv-serier. At denne boken også har kvaliteter som kunne egne seg på skjermen er slett ikke umulig. Boken er omfangsrik både i innhold og volum, så hvis du kun skal ha med deg en bok i kofferten denne ferien kan kanskje dette være den rette?

Anbefalt av Lena Laurin

 

Bokforside The Way og KingsThe Way of Kings av Brandon Sanderson

Hva kan gå galt når du tar ansvar og hvorfor skal du gjøre det?

Kaladin skulle bli kirurg. Så skulle han beskytte lillebroren sin da han ble sendt til krigen. Så frigjøre de andre slavene. Nå er han en Bromann. Det laveste av de lave. Bromennene bærer broene soldatene skal komme seg fra platå til platå med, men enda viktigere: De er målskiver for fiendens piler. Hver fiende som skyter på bromennene er en mindre som skyter på soldatene. Kaladin er helt brukket. Han har et naturtalent for lederskap, men hver gang han har tatt ansvar har det gått ille. Lillebroren hans er død, alle mennene under ham forrådt og drept, og alle rømningsforsøkene har feilet med flere døde enn levende. Livet som Bromann er håpløst. Ingen ser noen grunn til en gang å lære hverandres navn. De er så godt som døde allerede. Er det i det hele tatt noen vits å prøve igjen?

"The Way of Kings" er satt i en fantastisk verden befolket av gigantiske skalldyr og stadig utsatt for kontinentomspennende ekstremvær, med et godt gjennomtenkt magisystem og et fascinerende spirituelt system der alle ideer, følelser og konsepter har fysisk tilstedeværelse.

Du blir kastet rett inn i en handling med veldig mye uutdypet kulturell kontekst. Dette overveldet ihvertfall meg, men jeg lærte å sette pris på kultursjokket etter at det var over (etter et par-tre kapitler). Boken er lang, og fungere bedre for de som liker verdensbygging enn de som liker intrikate historier, for i bunn er "The Way of Kings" en enkel fortelling om tre personers etiske dilemmaer, satt i en avansert setting.

 Anbefalt av Magnus André Wandås

 

Bokforside VuggesangVuggesang av Leïla Slimani

Leïla Slimani er en fransk-marokkansk forfatter, og dette er hennes ande utgivelse. Vuggesang ble gitt ut på fransk i 2016, og kom ut på norsk 1. mars i år. Boken har gjort det stort i både Frankrike, USA og Storbritannia, og Slimani mottok Goncourtprisen i Frankrike i 2016.

Vuggesang er en psykologisk thriller, og jeg opplevde den som en litt annerledes krimbok. Her er det ikke mye blod og gørr, og heller ingen genial kriminaletterforsker, som det gjerne finnes mye av i flere krimbøker. Jeg vil heller si at boken er noe dyster og trist, og det er en litt underlig og veldig «rett på sak» start på den. «Babyen er død. Det tok bare noen sekunder», er de to første setningene. I løpet av bokens første to og en halv side, får vi på en måte vite hvordan boken ender, mens resten av innholdet viser leseren hva som har ledet frem til denne tragedien.

Paul og Myriam er det perfekte par, han er musikkprodusent og hun er jurist. De har det perfekte hjem og perfekte jobber. De har to barn, Mila og Adam, og de tror nå de kanskje har funnet den perfekte barnevakten. De trenger hjelp utenfra for å kunne opprettholde det perfekte livet sitt, og fortsette i sine perfekte jobber. Men er Louise den perfekte barnevakten, eller viser det seg at hun er noe helt annet?

Gjennom boken blir vi kjent med Louise i små porsjoner, men jeg skulle ønske det kom frem litt mer informasjon om hennes bakgrunn. Jeg føler at jeg mangler litt hvorfor og hvordan rundt henne som person. Men jeg likte å lese denne typen krimbok, og jeg vil absolutt anbefale den til personer som liker å lese bøker, uavhengig av om de liker krimsjangeren eller ikke.

Anbefalt av Anne Clementz

 

Bokforside De skyldfrie

De skyldfrie av Gaute Heivoll

Gaute Heivoll har gitt ut både dikt, barnebøker, noveller og romaner. De skyldfrie er hans åttende roman.

Det er tidlig på 30-tallet, et lite sted i Agder, i et sterkt bedehusmiljø. De farløse søstrene Edit og Sigrid har vokst opp tett og har et nærmest symbiotisk forhold - de er sterkt avhengig av hverandre på godt og vondt. Den yngste søsteren Edit er sart og vrang, med en iboende villskap i seg, og oppfattes som litt annerledes. Sigrid, den eldste av søstrene ønsker seg bort og hun begynner på en husmorskole ved kysten, flytter på internat, og tilbake står en fortvilt lillesøster.

Embret kommer til bygda. Han er den nye skolestyreren. Han har drømmer, ambisjoner og skulle ønske han var en dikter. I en konfirmasjon møter Embret Sigrid som er kommet hjem fra husmorskolen. De gifter seg etter hvert og Sigrid er redd for at et «eventyr» fra tiden på husmorskolen skal bli kjent. Hun er urolig og har dårlig samvittighet. Etter å ha ryddet i skolestua finner Embret noen dikt som den forrige læreren har skrevet. Han blir oppslukt i disse. Etter hvert ser han på de som sine egne, og går så langt som å få de utgitt.

Så blir Edit forført og voldtatt av onkelen som kommer på besøk, verdensvant og sjarmerende, og hun blir gravid. Embret, Sigrid og Edit går sammen for å skjule det. Alle er fanget av egne valg.

De skyldfrie er en bok om håp, undergang og nåde, en stille bok der det usagte er noe av det tydeligste. Det er en bok som setter seg, den blir liggende i hjertet som en bittersøt erindring, et minne, et savn, et sår. Språket og skildringene er nøkternt og varmt, både når det gjelder naturen og personene

Jeg anbefaler den på det aller varmeste. God lesing!
Linn Mira Lassen

 

Bokforside BalansekunstBalansekunst av Rohinton Mistry

India 1975. Etter å ha blitt kjent skyldig i maktmisbruk under sin personlige valgkamp i 1971, innfører statsminister Indira Ghandi unntakstilstand. Tanken var at India skulle «forskjønnes». Slummen skulle fjernes, slumbeboerne og de hjemløse skulle sendes til arbeidsleir, titusenvis ble arrestert og millioner av fattige kvinner og menn ble tvangssterilisert. Korrupsjon og undertrykkelse råder og klasseforskjellene kommer tydelig frem. Dette er bakteppet for «Balansekunst».

Enken Dina er syerske, og da øynene svikter, ansetter hun skredderne Ishwar og hans nevø Om til å være «hennes øyne» og hjelpe til med å sy kjoler til et eksportfirma. Produksjonen foregår i Dinas leilighet. Samtidig får hun også studenten Maneck som leieboer, han er sønnen til en gammel skolevenninne, og leier leilighetens eneste soverom.

Det er disse fire vi følger og blir kjent med i boken, deres ulike utfordringer, fremtidshåp og opplevelser. Litt etter litt får vi historiene deres. De to skredderne kommer fra landsbyen og er lavkaste, studenten og enken er parsere. Dinas slitte leilighet er fylt av mistenksomhet, så forståelse, vennskap og etter hvert huser den en slags familie.

Indias historie er også en viktig karakter i boken.  Opprettelsen av staten Pakistan førte til en enorm folkevandring og ca. 1 million mennesker mistet livet. Delingen som fortsatt er et sår og gir et betent forhold mellom statene. Ikke minst problematikken rundt Kashmir – som ville være en egen stat.

Vi ser elendigheten i India, tiggerne, de hjemløse og det politiske systemet som ikke fungerer. Skildringene i boka er gode, jeg kan lukte stanken av slum og se de ulike miljøene.

De mange bi-personene som gjør det de kan for å komme gjennom dagen er skildret med en enorm varme og omsorg. Jeg kan kjenne smaken av Dal og hvordan lukten av Nan får magen til å skrike.

Det er mange år siden jeg leste «Balansekunst» første gang. Den har fulgt meg siden det.  Den er sår, trist, varm, morsom og fantastisk. Jeg anser den som en slags dannelsesroman. 

Anbefalt av Linn Mira Lassen

 

Bokforside Velkommen til dyrehagenVelkommen til dyrehagen av Silje Bekeng-Flemmens

Et velkomment bidrag til en viktig samtale

 «De fikk aldri barn», sa min mor en gang om et ektepar i bygda. «Kanskje de ikke ville det», sa jeg. «Nei, sånn er det ikke. Når folk ikke får barn, så er det fordi de ikke kan», svarte min mor da, og parkerte hele samtalen. De siste par årene har man fått en såkalt bølge innenfor skjønnlitteraturen, som tar for seg frivillig og ufrivillig barnløshet, og den store livsendringen det er å få barn.

Alma vil at jeg skal fortelle henne ting. Fortell, sier hun. Vi sitter i senga hennes. Vi går langs stranda med hver vår pinne. Vi står foran glassmontrene på Naturhistorisk museum. Vi setter oss ned i skogen, på en stein, en bestemt stein hun gjerne vil sitte på. Hun sier: Fortell noe til meg, mamma. Det var en gang, sier jeg. Det er sånn man begynner å fortelle. Det var en gang og så videre.

Slik begynner debutanten Silje Bekeng-Flemmens roman Velkommen til dyrehagen. Vi møter Lisa, som aldri skulle bli noens mor. Så ombestemte hun seg, og nå har hun to små jenter som er alt for henne. Livet har blitt helt nytt, og hun har måttet gi avkall på mye hun har vært glad i. Lisa tenker mye og kjenner på motstridende følelser. «Alt var åpent og alt var mulig og alt var ved begynnelsen», sier hun om universets opprinnelse, og slik var kanskje også livet hennes før hun fikk barn. Å gå tilbake til dette er helt umulig. Lisa må finne en måte å være seg selv på, når hun ikke lenger kan være den hun har vært før. Det er omfattende, sjelsettende og enormt.

Bekeng-Flemmen krydrer romanen sin på en meget smakfull måte, med Lisas datter Alma sine spørsmål om stort og smått i verden. Forfatteren skildrer bleieskift, kjedsomhet og ensomhet i barselpermisjon med et poetisk og vakkert språk. Dette er ikke en historie som fortelles fra begynnelse til slutt. Lisa reflekterer, stiller spørsmål og prøver seg frem, med treffende observasjoner som fikk meg som leser til å nikke og humre gjenkjennende. Et velkomment skjønnlitterært bidrag til en samtale som både er viktig og i tiden.

Anbefalt av Beate Nes

 

Bokforside Klokkemakerens datterKlokkemakerens datter av Kate Morton

Australske Kate Morten er endelig tilbake med nok en historisk og fortryllende roman. Hun skriver parallelle historier innenfor hver sin tidsepoke, som gjennom boken flettes i hverandre på en nydelig måte. Dette er Kate Mortons sjette roman, og i denne boken tar hun oss med til Oxfordshire i England, og starter i året 1862. En gruppe med unge kunstnere skal tilbringe sommeren på herregården Birchwood Manor, men det er mye som skjer denne sommeren. Blant annet blir en kvinne drept, og en annen kvinne forsvinner. I tillegg blir det stjålet et spesielt arvestykke. Det er den talentfulle Edward Radcliffe som står i spissen for de unge studentene, og nå har livet hans falt i grus.

Vi hopper 150 år frem i tid og møter da Elodie Winslow. Denne unge kvinnen bor i London og jobber som arkivar på et museum. En dag oppdager hun en veske på museet som inneholder et fotografi av en vakker kvinne, og en skisseblokk med en tegning av et hus med beliggenhet ved en elv. Den vakre kvinnen er kledd i viktorianske plagg, men hvem er hun, og hvorfor virker huset så kjent for henne? Elodie begynner å nøste opp i hvem kvinnen på bildet er. Vil hun klare å finne det ut?

Klokkemakerens datter er en historie om alt fra mord, mysterier og tyveri til kunst, kjærlighet og tap. Gjennom hele fortellingen hører vi stemmen til en kvinne som står utenfor tiden. Hennes navn er glemt, men hun har betraktet alt fra utsiden. Kvinnen er Birdie Bell, og hun er klokkemakerens datter.

Anbefalt av Anne Clementz

 

Bokforside Millie Birds bok om døde tingMillie Birds bok om døde ting av Brooke Davis

«Pappaens hånd hang ned fra sengekanten. Hun krøp bort til hånden hans. Hun hadde aldri sett den så hvit før. Apparatene laget små ploppelyder og rapelyder og ringelyder. Hun tok hånden hans i sin og holdt den».

80 år skiller den eldste og den yngste i det helt spesielle trekløveret bestående av Millie, Karl og Agatha. Alle tre har de blitt til overs. Deres nærmeste er borte, og nå skal de gå videre på egne premisser. Ingen ny mamma og pappa skal bli dyttet på sju år gamle Millie Bird, så lenge hun har et ord med i laget. Skal Agatha på 82 gå ut av huset sitt, skal det være hun selv som har valgt det. Og touchspesialisten Karl er med sine 87 år gammel nok til å bestemme selv om han skal bli værende på gamlehjemmet eller ikke. Tilfeldigheter fører Millie, Karl og Agatha sammen, og de legger ut på reise for å finne Millie sin mamma.

Bak denne utrolige historien står australske Brooke Davis, og under originaltittelen «Lost & Found» ble dette i 2014 en bestselgende debut. Ved hjelp av de tre karakterene og deres ulike perspektiver, serverer hun leseren en drivende god fortelling med morsom, vittig dialog og uventede hendelser. Underliggende er en tristesse og en melankoli, som både gjør godt og gir rom for refleksjoner. Underveis på reisen legger Millie igjen lapper og spor, med håp om at moren faktisk leter etter henne. «Her er jeg mamma». Det er direkte hjerteskjærende. Hjerteskjærende på den gode måten er det å bli kjent med Karl og Agatha, som begge frykter og tror at livet snart er brukt opp. De skal oppdage nye muligheter og nye sider ved seg selv i løpet av reisen.

Jeg ser for meg denne boka som en nydelig film. Inntil videre får jeg imidlertid nøye meg med å oppfordre til å lese boka. En særdeles fin historie, fortalt på en særdeles fin og uvanlig måte.

Anbefalt av Beate Nes

 

Bokforside Her hos de levendeHer hos de levende av Levi Henriksen

Levi Henriksen er født i 1964 på Kongsvinger. Henriksen er kjent for å legge handlingen i sine noveller og romaner til den fiktive bygda Skogli, hvor han skildrer bygdefolkets liv på godt og vondt. I Her hos de levende sier forlaget at Levi Henriksen fletter sin egen fars historie inn i en roman om lånte hoppski, stjålne fiskestenger og varme hender, om å gå seg vill og finne hjem.

Fortelleren i boka heter det samme som forfatteren, Henriksen, en musiker og forfatter som etter nesten femti år vurderer å legge fra seg gitaren for godt. Han har reist fra kone og barn, og tar ikke lenger telefonen hvis noen prøver å få tak i han. Hans far, Herman Henriksen, bygde i sin tid et hus med sine egne hender. Huset står nå tomt og skal rives.  Det er til dette huset han flykter for å finne seg selv. Det prøver han å gjøre ved å nøste opp historien til sin far, farfar og farens svært voldelige stefar. Han vet svært lite om sin fars oppvekst, men med hjelp av to malerier og en etterlatt syvende sans klarer han å pusle sammen hvem disse menneskene var.

En av de første setningene i boka er «den kvelden pappa gikk for å slå i hjel stefaren sin». Hva skjedde den kvelden?  Vi blir tatt med gjennom en spennende og svært dramatisk historie, men også rørende og sår. Jeg ble spesielt grepet av hvordan han skildrer forholdet mellom Herman og brødrene hans.

Jeg liker veldig godt Levi Henriksen sin skrivestil. Hans måte å beskrive mennesker på, og den stemningen han skaper i bøkene sine. Lydboka kan også anbefales. Jeg brukte litt tid til å venne meg til måten Levi Henriksen leser på, men så ble jeg revet med.

Hvis du ikke har lest den forrige boka hans, Harpesang, ja så bør du lese den og.

Anbefalt av Lise-Carine Holm

 

Bokforside EkteskapspaktenEkteskapspakten av Michelle Richmond

Hva gjør dere som nygift par når dere får et tilbud om å bli medlemmer i noe som heter Pakten? Pakten er en spesiell klubb som skal hjelpe til å bevare ekteskapet for alltid. Medlemskapet varer livet ut, akkurat som ekteskapet, og det er en hel bok med regler å forholde seg til. Det er viktig å være lojal mot Pakten og følge reglene til punkt og prikke. Reglene kan føles enkle og selvsagte, men det vil føre til konsekvenser hvis de brytes. Hvilke konsekvenser får det når en i ekteskapet bryter en av reglene?

Forfatteren presenterer oss for ekteparet Jake og Alice, og det er Jake som er fortellerstemmen i boken. De har akkurat giftet seg og fått en spennende gave, medlemskap i Pakten. Boken inneholder alt fra beskrivelser fra det rosenrøde ekteskapet og lengsel etter den andre ektefellen, til skremmende og groteske skildringer ettersom Paktens regler brytes, samt savnet etter livet før Pakten var en realitet. Alt er ikke som det var tidligere. Hvordan skal de klare å komme seg ut av Pakten, er det i det hele tatt mulig?

Denne boken er noe av det mest spennende jeg har lest på lenge. Den grep meg fra første til siste side. Forfatteren har en fantastisk måte å skrive på som får leseren til å måtte lese videre.

Michelle Richmond er en amerikansk forfatter og hun har flere utgivelser bak seg.

Anbefalt av Anne Clementz

 

Bokforside Jeg er herJeg er her av Clélie Avit

«Jeg er kald. Jeg er sulten. Jeg er redd. Tror jeg, da. I tjue uker har jeg vært i koma, og jeg innbiller meg at jeg må være kald og sulten og redd.

Jeg vet at jeg er i koma fordi jeg har hørt dem snakke om det. Det må være omtrent seks uker siden jeg «hørte» for første gang. Hvis jeg har telt riktig.»

Slik begynner en romantisk og spennende kjærlighetshistorie.

Elsa ligger i koma etter en klatreulykke.  Håpet om at hun skal våkne minsker for hver dag som går, både legene og familien er i ferd med å gi henne opp.   Besøkene fra familie og venner blir sjeldnere og snart skal de slå av respiratoren.

Thibault er ofte på sykehuset. Han kjører moren som er på besøk hos broren hans. Han orker ikke å ha noe med broren å gjøre. Han klarer ikke tilgi at broren i beruset tilstand kjørte ned og drepte to tenåringsjenter.

Ved en tilfeldighet havner Thibault på rommet til Elsa og han begynner å betro seg til henne.  Han liker å være hos henne, hun er pen og hun lukter godt, sjasmin. Det han ikke vet, er at Elsa kan høre det meste som foregår i rommet. Hun begynner å se frem til besøkene hans. Han snakker til henne som et vanlig menneske, han får henne til å le, han gir henne noe å leve for…

Historien blir fortalt fra hvert deres synspunkt, noe som gjør at historien blir lett og spennende å lese.

Clélie Avit (1986) er utdannet innen dans, fysikk og kjemi. Hun debuterte som forfatter med Jeg er her, og ble tildelt Nouveau Talent Award 2015 for denne romanen. Boken utgis i 23 land.

Anbefalt av Janne Smedheim

 

Bokforside Det jeg leter etter, finnes ikke herDet jeg leter etter, finnes ikke her av Mari Tveita Stagrim

«Jeg husker deg best i bilder. Som om jeg hele tida sto litt på utsida og så på det du gjorde. Som om jeg aldri var helt med, for jeg kan ikke huske noen følelser, jeg ser det bare for meg: genseren i hvit og svart ull, olabuksa som satt stramt over hoftene dine. Det spørrende du hadde i ansiktet, eyelineren langs øyevippene».

Jeg-personen er en 13 år gammel jente, og hun husker svømmetimen da det begynte en ny jente i klassen. De to finner hverandre og knytter bånd over at de begge to har kommet litt lenger enn resten av jentene på sin alder. De har pupper, hofter og lår, mens de andre jentene fortsatt er barn.

Glimtvis får leseren presentert minner fra en ungdomstid. To unge jenter som slentrer gatelangs og henger utenfor gatekjøkkenet og kjøpesenteret. De setter seg inn i bilene til eldre gutter, iført mengder med sminke og bukser som er i trangeste laget. De drikker og røyker, og passer alltid på å ha Vademecum og parfyme i veska. Foreldrene må ikke finne ut.

De opplever en kaotisk tid sammen, og samtidig hver for seg. Jeg-personen innser sakte, men sikkert at de har forskjellige motiver for den ungdommelige utageringen. Hun står litt på utsida, og ser inn på venninna si som holder stødig kurs mot skråplanet.

Mari Tveita Stagrim er født i 1989, og dette er hennes andre roman. Hun utfordrer sjangeren. Hver side er som små dikt. Det er ikke mange ord man får plass til på under hundre sider når noen av sidene bare har tre-fire linjer. Men du verden, så mye forfatteren evner å formidle! Boka er proppfull av handling, følelser, innsikt og ettertanke. Det er så treffsikkert og presist. Det skal vel godt gjøres at man leser denne uten å kjenne seg igjen i noe av det, selv om det kanskje for noen kan fremstå som ekstraordinært og ekstremt. Jeg vil påstå at man ikke kaster bort tiden med å lese «Det jeg leter etter, finnes ikke her». Lange tiden er det uansett ikke snakk om, så her er det verdt å ta sjansen!

Anbefalt av Beate Nes

 

Bokforside Min ulydige morMin ulydige mor av Therese Lund Stathatos

 «Det regnet ute da jeg låste meg inn. Jeg hørte gråt fra stua. Mamma? Jeg ble stående musestille i gangen. Det dryppet fra regnjakken, og en liten dam formet seg rundt de gule gummistøvlene mine. Pusten gikk raskere. Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre. Jeg ville løpe opp trappen og gjemme meg, legge meg under dyna, og jeg ville løpe inn i stua og trøste mamma. Legge armene rundt halsen hennes. Jeg kjempet mot meg selv da jeg hørte mamma rope: Jeg har ikke fått til noe. Jeg angrer på livet mitt».

«Pappa og jeg var ingen ting. Vi var ikke nok for henne.»

Hver gang vi handler tar vi valg, og summen av valgene vi tar får stor effekt på det livet vi får. Velger vi ut ifra våre egne forventninger, eller lar vi oss styre av andres?

Therese Lund Stathatos debuterte i 2018 med boka Min ulydige mor, en fantastisk roman om vidunderbarnet Helene og hennes valg gjennom livet.

Helene vokser opp på Nordberg i Oslo, er svært skoleflink og musikalsk. I en alder av tolv år spiller hun Griegs a-moll-konsert, og blir løftet frem av familien. Helene begynner å kjenne på presset om å være flink, hun får prestasjonsangst, og blir redd for å bli gjennomskuet – hun klarer nemlig ikke å spille uten noter. Så overhører hun en dag at moren bunnløst fortvilet roper til hennes far at hun angrer på alt. At hun angrer på livet, og de valgene hun har tatt. Dette går sterkt inn på Helene, og hun bestemmer seg for å gjøre alt riktig, ta alle de riktige valgene. Noe som viser seg å ikke være så lett.

Vi følger Helene fra Norge til Paris, hvor hun møter sin store kjærlighet og lever et svært utsvevende bohemliv.  Videre til Hellas som karrierekvinne, ektefelle og mor. Helene lever et liv fylt med store kontraster, og hun blir fanget av de valgene hun tar, som igjen får store konsekvenser for alle hun er glad i.

Jeg gleder meg til neste bok av Therese Lund Stathatos!
Anbefalt av Lise-Carine Holm

 

Bokforside De søvnløseDe søvnløse av Kim Leine

Kim Leine er opprinnelig norsk, men flyttet til Danmark da han var 17 år. Han har vunnet mange priser, bl.a. mottok han i 2013 nordisk råds litteraturpris for boken «Profetene i evighetsfjorden». «De søvnløse» er hans 6. roman. Som de fleste av romanene til Leine utspiller også «De søvnløse» seg på Grønland, nærmere bestemt i Tasiilaq. Jeg søkte det opp i Google maps og det er virkelig et lite sted. Utpint av hav, ruvende fjell og spredt bebyggelse ned mot havet.

Det er sommer, lyst hele døgnet, lyset siver inn i alle sprekker, og gjør innbyggerne søvnløse. Året 2025, det er krig i Europa, men på øya er krigen langt unna, ikke en direkte trussel, det er kun noe man håper ikke kommer nærmere. Boken kretser rundt distriktssykehuset, de ansatte, innlagte og pårørende. 

En turist har kommet til øya for å treffe igjen en lege hun gikk til sengs med på en konferanse i Tyskland. På en fjelltur datt hun ned i en kløft og nå ligger hun på sykehuset med to brukne ankler og pleies av elskerens kone. Portøren har vært forelsket i sykepleieren i 15 år og han dras mot henne, samtidig som hans kone, som har gitt opp kampen mot kreft, ligger døende hjemme. Schizofrene Sivert som i påvente av å bli overført til psykiatrisk sykehus ligger på et firemannsrom overlatt til sine vrangforestillinger.

Vi kommer tett på - og det på en elegant måte. Det at boken foregår i fremtiden og at Europa er i krig oppfatter jeg som et skråblikk på dagens Europa, men kun som en liten parentes, et bakteppe for å tydeliggjøre motsetningene til den lille øya.

Jeg synes boken er leken, den er lett, men ikke enkel, morsom, elegant og full av energi. Jeg vil anbefale den på det sterkeste.

Anbefalt av Linn Mira Lassen

 

Bokforside Ingen savner Edward NiemaIngen savner Edward Niema av Eivind Larssen

Edward Niema foretrekker forutsigbarhet og liker dårlig store overraskelser og endringer i det rolige livet han lever. Sjokket blir derfor ekstra stort når han mister jobben og får beskjed om at hans kone er alvorlig syk på en og samme dag. Etter kort tid dør hun. Edward får i møte med presten beskjed om at alle forberedelser i forbindelse med begravelsen er tatt om, alt han trenger å gjøre er å stille i kirken. Herfra begynner snøballen å rulle. Det skal vise seg at hans kone har hatt store hemmeligheter skjult for han, og snart skal dette komme til å snu Edwards liv på hode. Sørgelige ting skjer i Edwards liv, men når ting er som svartest har komiske situasjoner en tendens til å fremstå som enda mer komisk.

Dette er forfatter Eivind Larssen sin debut roman. Han har gått på Forfatterstudiet i Bø og har studert film tidligere. Dette er virkelig en vellykket debut, historien er både original, underfundig og drivende.

Anbefalt av Lena Laurin

Bokforside Stalins kyrStalins kyr av Sofi Oksanen

Sofi Oksanens debutroman «Stalins kyr» fra 2009 biter fra seg. Den finsk-estiske forfatteren lar oss her bli kjent med tre kvinner – en mormor, en mor og en datter. Mormor Sofia bor i Estland, mor Katariina flytter som ung til Finland, der hun oppdrar sin datter Anna. Katariina benekter sin estiske bakgrunn og lærer sin datter å gjøre det samme. Brutalt og direkte fortelles kvinnenes historie, fra 2.verdenskrig og frem til 90-tallet. Handlingen foregår både på det helt personlige plan, samtidig som det fortelles om Sovjets overvåking og kontrollering av et helt folk.

Mest av alt leser jeg kanskje likevel dette som en skildring av kvinner og kvinners posisjon. Her må kvinnene forholde seg til å bli definert av kroppen sin, både av menn, andre kvinner og samfunnet for øvrig. Her skildres menn som er og blir styrt av sine seksuelle drifter, og det må man rett og slett bare leve med, enten man er kone, mor eller datter. Det geografiske og tidsmessige er selvsagt ikke uten betydning, men man kan med enkelhet se at denne romanen er aktuell også i dag, og kanskje til og med i hvilket som helst samfunn. En særdeles spennende og tankevekkende roman fra Oksanen, dette! 

«Vel, fortell meg da, hvorfor ser jeg så strålende og rosenrød ut? Hvorfor er magen min flat og ikke opphovnet, hvorfor er den stille og lager ikke plagsomme og veldig flaue lyder, slike som du advarer mot? Hvorfor har jeg alltid draget på gutta når jeg går på byen, hvorfor klarer ikke elskerne mine å holde hendene sine borte fra meg? Stinker ikke kyssene mine av oppkast, slik at jeg jager dem bort?»

Anbefalt av Beate Nes

 

Bokforside BursdagsgavenBursdagsgaven av Sue Monk Kidd

Sarah Grimké og hennes søster, Angelina Grimké, var de første kvinnelige forkjemperne for avskaffelsen av slaveriet. Søskenparet var i tillegg pionerer innenfor den feministiske tankegangen i Amerika og har i historisk forstand bidratt til den vestlige sivilisasjonens utvikling.

Bursdagsgaven er basert på forfatterens fortolkning av tilgjengelig materiale, med ekte og faktiske detaljer innprentet i skildringene av betydningsfulle begivenheter, situasjoner og opplevelser. Historien starter i 1803 og vi følger jentene Sarah og Hetty og deres kamp for et verdig liv gjennom 35 år.

Hovedpersonen Sarah Grimke er datter av en plantasjeeier og jurist i Charleston,South Carolina.  Faren eier som de andre godseierne mange slaver.  På sin 11-års dag får Sarah den jevngamle slaven Hetty Handful i gave, noe hun ikke er begeistret for.  Hun liker ikke slaveriet og synes at livet til slavene er uverdig.  Hun ønsker derfor å frigi Hetty noe som ikke blir godtatt av foreldrene. 

Sarah og Hetty har mye til felles og leker sammen, i skjul.  Sarah lærer Hetty å lese, noe som er strengt forbudt.  Slaver som kan lese kan bli opprørske.  Da dette blir oppdaget fratar faren henne muligheten til å lese bøker.

Hetty og moren hennes har på sin side vanskeligheter med å leve etter de hvites strenge regime og drømmer om et liv utenfor Grimkes porter.

Vi følger jentene, deres vennskap og livets oppturer og nedturer.   Historien veksler mellom stemmene til Sarah og Hetty, slik at vi følger utviklingen fra begge sider.

Jeg har hørt lydboka og der er det to dyktige innlesere for å markere jentenes forskjellige historie, dette fungerer veldig bra og gir boka ekstra liv.

Anbefales på det sterkeste.

Anbefalt av Janne Smedheim

Boktips for ungdom

Fantasy og Sci-Fi bøker anbefalt av praksisstudent Marius, som absolutt også kan leses av voksne:

oto av bokforside DuneDune av Frank Herbert

På ørkenplaneten Dune er krydder mer verdifullt enn noe annet. Paul Atreides kan se inn i fortiden og fremtiden. Både som prins og profet må han bruke disse kreftene for å kjempe mot fiender i det politiske maktspillet som utspiller seg på planeten. Skjebnen til Dune, og til hele galaksen, står på spill i denne tidløse og episke sci-fi klassikeren fylt med komplekse karakterer. Boken tar for seg religion, makt og konflikt og har også blitt filmatisert flere ganger.

Bokforside 19841984 av Georg Orwell

Verden er overvåket og enhver tanke og mening blir manipulert av den store bror. I dette samfunnet forsøker Winston å leve et normalt liv, men stadige inntrengelser i privatlivet fører til opprørstanker og et ønske om å endre systemet som kontrollerer landet. Dystre skildringer av et overvåkings-miljø, flersidige karakterer og samfunnskritikk står sentralt i George Orwells dystopiske klassiker som stadig blir mer aktuell.

Bokforside Ready Player OneReady Player One av Ernest Cline

En stor belønning fører til et kappløp om å finne easter-eggs i den 80-talls inspirerte virtuelle verdenen kjent som Oasis. Den virkelige verden har blitt rammet av klimaendringer og folk lever i stabler av bobiler. Den virtuelle verden har tatt over fokuset til menneskeheten, som nå alle forsøker å vinne premien gjemt i den virtuelle verden. Ernest Clines sci-fi dystopi forteller en aktuell og underholdene historie full av 80-talls nostalgi.

Bokforside Det siste ønsketThe Witcher av Andrzej Sapkowski

En leiemorder med overnaturlige krefter får betalt for å drepe monstre. I en fantasiverden inspirert av europeisk mytologi møter vi Geralt av Rivia, mutert av en eliksir som har gitt han magiske evner. Geralt utfører oppdrag for mynter, oppdrag som ofte ender i kamper mot monstre, men ikke alle vesener er onde, og mennesker kan utgjøre minst like store trusler. “Det siste ønsket” er den første boken i den spennende serien som har blitt adaptert til blant annet flere populære dataspill.

Bokforside Enders GameEnder's Game av Orson Scott Card

Ender er bare et barn da han begynner opplæringen for å bli en strategist som endelig kan få en slutt på en intergalaktisk krig. Kraftige og realistiske simulasjoner blir brukt for å forberede en ny generasjon strateger i krigen mot romvesener. I møtet med utslettelse kan Ender være menneskehetens siste håp. En kritikerrost og svært populær sci-fi bok tar for seg krig, bedrageri, etikk og moralske dilemmaer gjennom uforutsigbare karakterer.

Bokforside Haikerens guide til galaxsenHaikerens guide til galaksen av Douglas Adams

Arthur Dent får en stor overraskelse når han får vite at jordens tilintetgjørelse skal forekomme umiddelbart da planeten er i veien for et utenomjordisk konstruksjonsprosjekt. Arthur klarer å unnslippe skjebnen ved hjelp av en utenomjordisk venn og et romskip, men hva skal han gjøre når alt har kjent er borte? Denne humoristiske sci-fi fortellingen blader artige karakterer med underlige verdener i en snål og underholdende vri på sci-fi sjangeren.

 

 

Bokforside Mitt helteakademisMitt helteakademia av Kohei Horikoshi

Izuku Midoriya har en drøm i livet, han vil bli en helt. I en verden hvor 80% av befolkningen har superkrefter er dette ingen uoppnåelig drøm. Med superkrefter kommer superskurker, og med skurker får man selvfølgelig også helter.

Helt siden Izuku som barn så en video hvor den legendariske helten All Might reddet en haug mennesker med et stort smil, er dette det eneste han har villet gjøre med livet sitt. Han skal gå på den prestisjefylte helteskolen UA og bli en helt, akkurat som idolet sitt. Sorgen er naturlig nok stor når det viser seg at Izuku er av de få menneskene som ikke har superkrefter i det hele tatt. Drømmen er knust.

Helt til den dagen han er den eneste som angriper en skurk som selv andre helter holder seg unna. Han viser et mot verdig en helt, og dette ser selveste All Might.

Kan det virkelig være slik at drømmen fortsatt ikke er en umulighet?

Mitt Helteakademia er en manga (japansk tegneserie) som er massiv på verdensbasis. Det er kommet ut rundt tretti bøker, og det finnes det en animeserie som fikk sin femte sesong i 2021. 

Full av humor og action og de snåleste superkreftene er det en kjempekul serie!

Mitt helteakademia er en av få mangaserier som blir oversatt til norsk, så denne er absolutt verdt å få med seg!

 

Bokforside På vei mot toppenPå vei mot toppen av Angie Thomas

Bri sin største drøm er å bli en rapstjerne, akkurat slik faren hennes var på vei til å bli før han ble drept. Hun er god, og hun er villig til å gjøre det som kreves for å komme til toppen. Men, det er hinder i veien for henne. Noen ser henne bare som en gangster, og hjemme er det dårlig med både strøm og mat etter at moren mistet jobben sin. 

På vei mot toppen er en kjempespennende bok om en jente som kjemper hardt for å følge drømmene sine i en verden som kjemper imot. Angie Thomas har tidligere skrevet The Hate U Give som også er filmatisert. 

 

Bokforside ArvingenArvingen av Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug

Lena flytter fra lille Horten til den beste vestkanten av Oslo, hvor hun starter på videregående med det målet om å komme seg gjennom helt usynlig. Det blir straks vanskelig når hun blir sittende ved siden av selveste kronprins Karl Johan av Norge.

Arvingen er en bok full av royalt drama, intriger og kjærlighet, og det er ikke rart den er blitt så populær som den har blitt. Det har kommet ut en oppfølger, og i løpet av 2021 kommer det en tredje bok. Skikkelig slukebøker som anbefales!

 

Bokforside The Hate U GiveThe Hate U Give av Angie Thomas

“Du skal gjøre akkurat det de ber deg om, Starr-Starr,” sa han. “Hold hendene så de ser dem. Ingen brå bevegelser. Ikke snakk med mindre du blir tilsnakket.”

Tolv år gammel er dette reglene pappaen til Starr innprenter i henne. Regler som kan holde henne i live når hun møter dem. Politiet. For mange en fremmed tanke, å måtte beskytte seg fra politiet, de er jo der for å beskytte deg? Men kanskje i mindre grad hvis man har mørk hud og kommer fra ghettoen slik som Starr og familien.

16 år gammel, på kjøretur med kameraten Khalil, går alt så fryktelig galt. De blir stoppet av en hvit politimann og Khalil blir drept, skutt i ryggen da han lener seg mot Starr for å spørre om det går bra med henne.

Lokalsamfunnet er i opprør, men nyhetene maler et annerledes bilde av det som skjedde. For Khalil var ikke bare en vanlig tenåringsgutt var han? Khalil solgte dop. Og er det da kanskje så ille egentlig, han hadde vel endt opp død før eller senere. Hva med den stakkars politimannen som nå har et drap hengende over seg, er det ikke mest synd på han egentlig?

Nå, mer enn noen gang, kjenner Starr på hvordan hun blir dratt mellom to verdener. Garden Heights, ghettoen hun vokste opp i som er preget av gjengmiljø, dop, våpen; men også familie og venner og samhold. Williamson Prep, privatskolen hun går på, med venner og trygghet og en fremtid; men og stedet hvor hun hele tiden må passe seg. Ikke bli oppfattet som den Sinte Svarte Jenta. Hun fra ghettoen.

Og nå er Khalil død, og Starr vet ikke hva hun skal gjøre.

The Hate U Give er en fantastisk bok om et sterkt tema. Flere ganger har vi hørt historiene om afroamerikanere som blir drept selv uten å ha gjort noe galt, av nettopp de som skal beskytte dem. Angie Thomas skriver godt, og man kjenner raseriet over urettferdigheten i verden når man leser. The Hate U Give er en ungdomsbok, men kan like gjerne leses av voksne som ungdom.

Anbefalt av Mia Sørlie Heranger

 

Bokforside LjåLjå av Niel Shusterman

I denne fremtidsromanen er alle sykdommer utryddet og folk er udødelige, men for at verden ikke skal bli overbefolket må noen mennesker dø likevel. Denne jobben er det «Ljåene» som har. De er privilegerte, og de må «sanke» et visst antall mennesker i løpet av en periode. Ljåen har også makt til å gi folk immunitet mot å bli «sanket».

Uten å ville det ender ungdommene Citra og Rowan som lærlinger hos ljåen Faraday. Der skal de lære å drepe. Regler styrer hvordan ljåene skal sanke, men hvem de skal ta livet av og hvordan avgjør de selv. Ikke alle er like «hensynsfulle» og noen er beruset av makten, volden og selve drepingen. Det er en indre maktkamp Ljåene imellom.

Hos Faraday utvikler Citra og Rowan et vennskap. De må holde sammen for å bekjempe den negative utviklingen, selv om de vet at bare en av dem overlever lærlingetiden.

Dette er en spennende ungdomsroman i «Hunger Games» ånd. Dette blir også nesten som et makabert spill hvor bare den sterkeste og smarteste overlever. Vi må bare lese videre for å finne ut hvordan det går. Boka er første bok i serien «Sankingens tid.» Det er foreløpig bare kommet ut en bok i serien på norsk. Den er blant annet tilgjengelig som e-bok i BookBites.

Anbefalt av Lina Kari Solli

Her finner du flere boktips for ungdom

Bokforside Da det regnet i OsloDa det regnet i Oslo av Harald Skjønsberg

Det begynner plutselig å regne da Marie og Anders er på vei hjem fra Frognerbadet. De går da innom morfaren til Anders for å slippe unna regnværet. De får tørre klær og morfaren lager kakao med krem og forteller en historie fra andre verdenskrig.

Året er 1942. Maria Beck og Johan Martinsen er 13 år. De er naboer. En natt kommer statspolitiet for å ta Maria og moren fordi de er jøder. De rømmer inn til Johans familie gjennom en dør mellom leilighetene. Når statspolitiet spør etter dem hos Johan, har de gjemt seg i bakgården. Det blir oppdaget at de skjuler seg hos familien Martinsen og alle må rømme til Sverige. Hvordan skal de få det til og hvem kan de stole på?

Dette er en spennende og lettest ungdomsbok som godt kan leses fra 10 år og oppover. Boka finnes tilgjengelig på bokhylla.no. Deler av historien finnes også som hørespill på nettsidene til NRK, under tittelen "Flukten til Sverige".

Andre barne- og ungdomsbøker om andre verdenskrig: Over grensen av Maja Lunde. En serie på fire bøker av Annika Thor som begynner med boka En øy i havet. Gutten i den stripete pyjamasen av John Boyne.

Anbefalt av Lina Kari Solli

 

Bokforside Gutten i den stripete pyjamasenGutten i den stripete pyjamasen av John Boyne

En sterk ungdomsroman, som bør leses av voksne!

En ettermiddag da Bruno kommer hjem fra skolen oppdager han at Maria, familiens hushjelp, har begynt å pakke tingene hans. De skal flytte. Faren har fått ny jobb av «Røveren», han har blitt sjef. Bruno vil ikke flytte. Han liker ikke det nye stedet «Alt-Trist». Huset er ikke så fint som det huset de hadde i Berlin. Når Bruno og søsteren Gretel ser ut av vinduet på Brunos nye rom ser de en ganske stor hage, bortenfor hagen er det et langt høyt piggtrådgjerde.  Innenfor er det brune brakker.  Det er mennesker der inne også, store og små, og de har på seg like grå, stripete pyjamaser.

Stilen i denne boka er ganske naiv. Vi ser verden for det meste gjennom Brunos øyne. Han er en ganske selvsentrert gutt, på ni år. Bruno og søsteren forstår ikke så mye av det som foregår rundt dem. Som voksne lesere forstår vi langt mer. Dette er en svært gripende og trist fortelling om vennskap og ondskap, om hvor avgjørende det kan være om du bor på den ene eller den andre siden av «gjerdet». Historien viser oss også hvor like vi er, selv om vi er forskjellige.

Denne boka er vel verd å lese. Du glemmer den ikke med det første! Boka er også filmet. Det er en fin film, men boka er bedre!

Anbefalt av Lina Kari Solli

 

Bokforside Den 5. bølgenDen Femte bølgen av Rick Yancey

Verden ble revet i fillebiter. Og små vrakrester regnet ned overalt rundt meg.
Det var begynnelsen på den fjerde bølgen. 
Jeg bråstoppet før jeg nådde frem til leiren. Den varme lukten av kruttrøyk. Røykstrimer som sivet ut gjennom vinduene i brakka. En person krabbet mot lagerskuret. 
Det var faren min. (Den 5. bølgen, side 107)

Fremtidsthrillere, eller dystopier, er en sjanger som har vokst utrolig i popularitet de siste årene. Spesielt gjennom bøker og filmer som Dødsleken og Divergent. Dette er bøker satt i en fremtidig verden hvor samfunnet som vi kjenner det er radikalt forandret, enten gjennom totalitære styrer, eller naturkatastrofer. Den 5. bølgen faller inn i den samme sjangeren, og er satt i en mørk verden hvor overlevelse koster alt.

Cassie er 16 år og helt alene i verden. De fleste menneskene er utryddet i de fire bølgene av utslettelse romvesenene har sendt over dem, og hun har for lengst lært at for å overleve kan hun bare stole på seg selv og M16 geværet sitt. Det er umulig å se hvem som er overlevende som henne og hvem som er en av De Andre. Det eneste Cassie vet med sikkerhet er at hun må finne igjen broren sin.

I tillegg til Cassie følger vi to andre ungdommer som i likhet med henne er blitt revet vekk fra sine helt normale ungdomsliv og kastet inn i en kamp på liv eller død.

Den 5. bølgen er en utrolig spennende fremtidsthriller om hvordan overleve i en mørk verden hvor alle du møter kan være ute etter å drepe deg, hvor du er nødt til å gjøre alt for å overleve.

Den 5. bølgen er første bok i en trilogi, og filmatiseringen av boken kom ut i 2016, med Chloë Grace Moretz i rollen som Cassie.

Anbefalt av Mia Sørlie Heranger

 

Bokforside PsykoPsyko av Widar Aspeli

 Kniven ligger godt i hånda.
Papir er som hud.
Lett å snitte. Enkelt å åpne.
Likevel legger jeg kniven ned.
Griper pennen.
Det er tid for å fortelle. Kanskje du vil forstå.

Slik begynner boka Psyko, og man skjønner fort at hovedpersonen her har noen reale problemer. Han vil fortelle sin historie, en historie om seg selv og Jenny, men viktigst av alt om Pia. Pia som kaller han for psyko. Som stikker av hvis hun ser han, som skriker hvis han kommer for nærme. Pia som han er sikker på bare tester han og kjærligheten hans. Han må bevise at de hører sammen, må få henne til å forstå at det skal være de to, sammen for alltid.

P for Pia, risset inn med kniv på hånden. En kniv som ligger godt i hånden hans.

Kanskje har Pia en veldig god grunn til å kalle hovedpersonen for psyko?

Dette er en spennende thriller for ungdom, en bok som får hjertet til å banke litt ekstra hardt mens man blir dratt rett inn i fantasiverdenen til hovedpersonen, en verden hvor Pia er hans og han må gjøre det han kan for å få henne.

Psyko er en bok i serien Skumring, en serie av frittstående bøker skrevet av forskjellige ungdomsbokforfattere. Serien består av bøker som er korte, lettleste og ikke minst veldig spennende! Her er det rett på sak og full guffe hele veien.

Anbefalt av Mia Sørlie Heranger

 

Bokforsider Dager med blå himmelDager med blå himmel av Jennifer Niven

«Er dette en passende dag å dø på?».

Dette spør Theodore Finch seg om når han står på kanten av skolens klokketårn, seks etasjer over bakken. Finch vil dø, og der på avsatsen veier han fordelene og ulempene et hopp vil føre med seg. Men Finch er ikke alene i klokketårnet denne dagen.  Violet Markey har også har funnet veien til toppen av tårnet, Violet som har mistet søsteren sin i en trafikkulykke og ikke lenger vil leve.

Slik begynner Dager med blå himmel, en bok om ung kjærlighet, sorg og psykiske lidelser. Ingen hoppet fra klokketårnet den dagen, men Violet er fortsatt i dyp sorg etter søsterens død, og Finch prøver fortsatt å avgjøre hva en god måte å dø på vil være, men ting er annerledes nå som de har møtt hverandre. Et skoleprosjekt bringer dem sammen, og selv om Violet stritter imot så drar Finch henne ut av håpløsheten.

Forelskelsen er dyp, men er den nok til å overkomme mørket Finch bærer på, og vil den være nok til å få Violet til å komme over tapet av søsteren?

Dager med blå himmel er en bok om viktige temaer, vakker og trist på en gang, fortalt gjennom to ungdommer man lærer å kjenne i løpet av boka, og blir mer og mer glad i. Den er en ungdomsbok, men bør og leses av alle som kjenner en ungdom eller en gang har vært ungdom.

Anbefalt av Mia Heranger

Boktips for barn

Bokforside RømlingeneRømlingene av Ulf Stark

Vesle-Gottfrid er ni år og bor sammen med mor og far i leiligheten, mens farfar, som også heter Gottfrid er gammel og bor på sykehus. Der bruker han tiden sin på å klage, banne, kjefte og drømme om farmor i himmelen og huset deres i skjærgården. Han oppfattes som en vriompeis, av alle andre enn Vesle-Gottfrid. Kanskje er han den eneste som virkelig forstår at farfar oppfører seg vanskelig, fordi han har det vanskelig. Han er i alle fall den eneste som akter å gjøre noe med det.

 Vesle-Gottfrid legger en plan, for å gjøre farfar gladere, men planen er ikke uten risiko, hverken for ham selv eller for farfar og hans skjøre helse. Vesle-Gottfrid, må være både smart, modig og lyve godt, og det er en stor bestilling for en 9-åring. Men, han er fast bestemt på å gi farfar et siste eventyr i livet, og når pappa er mer opptatt av å løse lørdagskryssordet enn å besøke farfar, må Vesle-Gottfrid trå til.

 Historien er trist, men først og fremst er det en varm fortelling om besteforeldre og barnebarn, alderdom og barndom, døden og livet. Den får deg til å ville legge bort kryssordet eller mobiltelefonen, og tilbringe tid sammen med eldre slektninger. Kanskje kan den også gi tro på at det nytter å ta saken i egne hender iblant, også for barn. Boken passer for barn på mellomtrinnet, og ikke minst for deres foreldre. Dette er den siste utgivelsen i Ulf Starks solide forfatterskap.

Anbefalt av Guro Bye-Johnsen

 

Bokforside Amari og nattbrødreneAmari og nattbrødrene av B. B. Alston

Amari går på skole i et rikt nabolag. Hun bor i en fattig del av byen og har fått stipend for å kunne gå på Jefferson Academy.  Amari føler seg ikke velkommen på skolen, og da hun tar igjen når hun blir mobbet mister hun stipendet.

Hun savner broren sin Quinton. Han var supersmart. Alle elsket ham, og han gikk ut med de beste karakterene fra Jeffeson Academy. Nå har han forsvunnet sporløst. Har han stukket av eller er han død? Amari tror ikke det, og en dag dukker det opp en tikkende koffert i skapet på rommet hans. Den inneholder en invitasjon til Byrået for overnaturlige sakers sommerleir.  Kanskje hun finner broren der?

Hun må takle trollmenn, alver, aliens og en bestevenninne som er vardrage, og hun er like lite velkommen på sommerskolen som på den vanlige skolen, men rollen som outsider er hun vant til.

Dette er en spennende bok full av magi og overnaturlige vesener. Amari er smart, morsom og magisk. Det er en fantastisk fortelling for deg som liker Harry Potter og Ingenlund-serien og for alle som liker å lese fantastiske fortellinger.

 

Bokforside Lampe et sjøsalt eventyrLampe: et sjøsalt eventyr av Annet Schaap

Lampe bor sammen med faren sin, fyrvokteren. Han drikker og slår. Hver kveld er det Lampe som må tenne fyrlykta så skipene kan styre unna de farlige skjærene. En kveld er uhellet ute. Hun har ikke fyrstikker. Det er uvær, fyrlykta blir ikke tent og et skip går på grunn.

Faren blir dømt til å sitte innesperret i fyret i 7 år. For å tjene inn igjen utgiftene for skipet og lasten må Lame gjøre tjeneste i huset til Admiralen. Det store svarte huset hvor ryktene sier at det bor et monster. Selv om skapningen som skjules i tårnet kan være ganske skummel, er det ikke et monster, og Lampe nærmer seg modig for å bli kjent med ham.

Lampe opplever mye vanskelig, men hun er både snill, tøff og lett å like. Historien handler om vennskap, familie og om retten til å være annerledes. Vi møter blant annet tivoliarbeidere, pirater og havfruer. Boka er blitt sammenlignet med «Den lille havfruen» og «Den hemmelighetsfulle hagen». Dette er virkelig en spennende og eventyrlig fortelling som passer godt til høytlesning for hele familien.

Boka er debutromanen til den nederlandske forfatteren og illustratøren Annet Schaap og den har fått en rekke priser i hjemlandet.

 

Bokforside ApestjernenApestjernen av Frida Nilsson

Jonna er ni år gammel og bor på Reinfaret barnehjem sammen med femti andre barn. Der er det den strenge bestyrerinnen, Gerd, som styrer. En dag kommer det en skitten gammel Volvo til barnehjemmet og ut kommer Gorillaen. Hun vil adoptere et barn. Vanligvis vil barna gjerne bli adoptert for å komme seg bort, men ikke av en gorilla. Gorillaen bestemmer seg for å adoptere Jonna, men hun har aldri ønsket seg en stor og klønete gorilla til mamma, og spiser ikke gorillaer barn?  Jonna må pakke sakene sine å bli med. Gorillaen bor på et industriområde utenfor byen blant masse søppel og skrot. Jonna blir ikke spist og etter hvert trives hun også, men så vil kommunestyret sende henne tilbake til barnehjemmet. Hva skal Jonna gjøre nå?  

Dette er en morsom bok med illustrasjoner av Per Dybvig. Dette kan minne litt både om bøkene til Astrid Lindgren og Roald Dahl, og den passer godt til høytlesning og til å lese selv, fra ca 8 år.

 

Bokforside Tilly og bokvandrerneTilly og bokvandrerne. 1. av Anna James

Noen mennesker kan lese seg dypere inn i historien i en bok enn andre. Tilly Blad er 11 år. Hun bor sammen med besteforeldrene sine som eier en eventyrlig bokhandel i London, og hun elsker å lese. En dag møter hun Anne fra Bjørkely og Alice fra Eventyrland i bokhandelen. Dette er personer som hun har lest om i yndlingsbøkene sine. Det viser seg at Tilly er en bokvandrer og hun kan gå fra den virkelige verden og inn i bøkenes verden.

Tilly er foreldreløs. Hun vet ikke hvem som var faren hennes og han døde før hun ble født. Hva som skjedde med moren som reiste fra henne like etter hun ble født vet hun heller ikke. Med hjelp fra bokfigurene Anne og Alice reiser Tilly inn i bøkenes verden for å finne ut hva som skjedde med moren for 11 år siden.

Dette er en bok for alle som elsker bøker. Det er også et spennende mysterium om vennskap, eventyr, en kjempekoselig bokhandel, kaker og kakao. Boka passer for barn fra ca 9 år, og den egner seg godt som høytlesningsbok.

Anbefalt av Lina Kari Solli

Her finner du flere boktips for barn

Lengter du etter å kunne reise hvor du vil? Vi har bøker om reiser til mange land som du kan lese nå! Eller kanskje du bare drømmer om sommerferie, sol og varme… 

Bokforsiden Mission 2: Hongkong Mission 2: Hongkong av Bjørn Sortland

Det er ikke akkurat en ferietur til Hongkong Jon er på denne gangen. Han ute på oppdrag som hemmelig agent Johnny 777 for den mystiske organisasjonen EHO sammen med Ninja-Prinsessa. I Hongkong skal organisasjonen juksekidnappe den kjente fotballspilleren Ron Aldo, men alt går ikke som planlagt.

Dette er bok nr. 2 i serien. Bøkene er lettleste med mange illustrasjoner, og de er fulle av action, spenning og humor.

Bokforside Buffy By er inspirertBuffy By er inspirert av Ingeborg Arvola

Buffy og lillebroren Bobby prøver å overbevise mamma, Lillie om å si ja til å få låne hytta til naboen Bolla. Mamma vil ikke stå i takknemlighetsgjeld og sier ikke ja før Bolla sier at hytta trengs å passes på.  De kommer seg på ferietur til sjøen. Det blir sommervarme og hyttekos og kioskmannen på campingen forelsker seg i mamma, men livet er ikke så enkelt når man har lite penger. Buffy By er oppfinnsom og optimistisk, og hun bestemmer seg for å skrive en selvbiografi som massevis av folk kan kjøpe og sånn at hun blir rik! En humoristisk bok med mye alvor.

Dette er en frittstående fortsettelse av «Buffy By er talentfull».

Bokforside MariahagenMariahagen av Liv Frohde

Det er bare en uke igjen av sommerferien. Sigrid, Leyla og Ida skal passe på båten og katten til onkel Fredrik mens han er på ferie. De skal bo i båtnaustet og de gleder seg. For et år siden forsvant Maria. Hun var litt eldre enn jentene og ingen vet hva som skjedde med henne. De oppdager et mystisk lys i det fraflyttede huset Maria bodde i og en hemmelig hage med vakre blomster. Jentene begynner å undersøke. Hvem har laget hagen og hvem er inne i Mariahuset? Har eks-kjæresten noe å skjule? Hva skjedde med henne, ble hun myrdet?

Her er det sommeridyll og mørke skyer som truer. En spennende historie med en trist bakgrunn.

Bokforside HetebølgeHetebølge av Dag Otto Lauritzen og Frode Eie Larsen

Det er sommer og skikkelig varmt, en hetebølge i Lillehavn. Det er knusktørt, og det oppstår mange branner. Det er et branntilløp på skolen og speiderhytta brenner ned. Brannvesenet og faren til Hannah som er politimester har det travelt. Er det noen som tenner på, og holder vannlagrene hvis det blir flere branner? Det kommer også et trusselbrev til politiet. Vennene Hannah, Einar, Karoline og hunden Turbo driver sin egen etterforskning. Det er farlig, og de kommer for nærme ilden.

Dette er bok nr. 4 i serien «Mot og mysterier». Bøkene kan leses hver for seg, men de har også et mysterium som går fra bok til bok. Hannahs mor ligger i koma på sykehuset, hva har skjedd med henne og kommer hun til å våkne?

Bokforside DiamantjaktenDiamantjakten av Ingeborg Dybvig

Paris er en spennende by å besøke, med mange severdigheter, museer, kafeer og restauranter! Clara er med faren sin til moteuka i Paris. Faren er fotograf og skal ta bilder til en bok om den kjente norske motedesigneren Mons Meier. Clara og tanten Annie får lov til å snike seg inn under hans siste visning. Motevisningen slutter brått, da et verdifullt diamantsmykke blir borte. Clara har lovet faren sin at hun denne gangen ikke skal forsøke å løse mysteriet, men hun er nysgjerrig og det er vanskelig å holde seg unna. Er det modellen som skulle bære smykket eller kjæresten hennes som har tatt det? Et spennende krim mysterium hvor vi også opplever mange kjente steder i Paris.

Dette er bok nr. 4 i serien om Clara.

Bokforside Pyms mislykka sommerferie Pyms mislykka sommerferie av Heidi Linde

Ikke alle ferier er like vellykka. Pym er ferdig med 7. klasse. Det er sommerferie og hun har nettopp fått seg kjæreste, Omar, så å være hjemme hele ferien ville være helt fint, men slik blir det ikke. Faren har vunnet i VikingLotto og inviterer hele familien til en ukes luksusferie til en gresk øy.

Hotellet er kjempefint, sola skinner fra en skyfri himmel, maten er fantastisk og man kan spise så mye is man vil. Likevel, for første gang i livet føler Pym seg ensom. Omar svarer ikke på SMS, har han dumpa henne? Og resten av familien er opptatt med sitt. Moren farter rundt med nye venninner, faren trener for å bli kåret til mr. Zevs, Sanna får seg venner og Sigmund forsvinner inn i bøkenes verden. Dette ble ikke en koselig familieferie.

Detter er bok nr. 5 i serien om Pym.

Anbefalt av Lina Kari Solli

Liker du mysterier så er kanskje disse krimseriene noe for deg:

Bokforside TåkedisMot mysterier av Dag Otto Lauritzen og Frode Eie Larsen

Hannah er datteren til den politisjefen i Lillehavn. Sammen med bestevennen Einar og hunden Turbo roter hun seg stadig bort i mysterier og havner i skumle situasjoner. Det kan være en skatt fra 2.verdenskrig, en pyroman som er løs i byen osv. Hun driver også med konkurransesykling og faren trener henne. Hver bok inneholder et nytt mysterium. Bøkene kan leses hver for seg, men de har alle et overhengende spenningsmoment som vi får svaret på i den siste boka. Alle bøkene inneholder også Dag Otto Lauritzens råd og historier om mot. Serien passer for barn fra ca 8 til 13 år.

Vi har følgende bøker i serien:
Tåkedis, Fullmåne, Tidevann og Hetebølge.

Bokforside PyramidemysterietBlålys av Hanne Kristin Rohde

Astrid og Yusuf går er 13 år og går i 8.klasse. De løser forskjellige krimmysterier i nærmiljøet sitt. De to vennene kommer stadig på sporet av farlig kriminalitet og de tar store sjanser for å løse sakene.  I den første boka i serien har hesten til Astrid fått i seg narkotika. Hvem er det som gjør sånt og hvorfor? Ellers handler bøkene om deling av nakenbilder, blikking og partydop, vandalisering av kunstverk osv. Forfatteren har bakgrunn fra politiet i Oslo og bøkene viser politiarbeid i praksis. Bøkene er lettleste og behøver ikke leses i noen bestemt rekkefølge. De passer god for barn fra 9 til 14 år.

Vi har følgende bøker i serien:
Pyramidemysteriet, Mysteriet med det forbudte bildet, Mysteriet med Yusuf, Mysteriet med trusselmeldingene og
Kodemysteriet

Bokforside SalamandergåtenCLUE av Jørn Lier Horst

CLUE er en spenningsserie for unge lesere. Clue er engelsk og betyr ledetråd, spor for å løse en gåte. Det er også forbokstavene til hovedpersonene i serien: Cecilia, Leo, Une og hunden Egon. Handlingen i bøkene er lagt til Skutebukta. Ungdommene opplever mye spennende og løser mysterier. Her kan dere lese om skipsforlis, bortgjemte dagbøker, rømte fanger, skatter på havbunnen, hemmelige huleganger, skumle hodeskaller, gamle graver, nervepirrende oppdagelser og mye mer. Hver bok har en avsluttende krimhistorie, men det er også noen gåter man må lese flere bøker for å få løsningen. For eksempel må man lese de fire første bøkene i serien for å finne ut hva som skjedde den siste sommeren da moren til Cecilia forsvant. Bøkene passer for barn fra ca 9 til 14 år.

Vi har følgende bøker i serien:
Salamandergåten, Maltesergåten, Undervannsgåten, Libertygåten, Gravrøvergåten, Esmeraldagåten, Rivertongåten, Hodeskallegåte, Ulvehundgåten, Sjøormgåten, Einsteingåten, Triangelgåten og Smuglerhuset.

Bokforside Gjenferdets stemme

Gjenferdets stemme av Johan Rundberg

Gjenferdets stemme er den første boka i serien. Sebastian er sikker på at det kommer til å bli en kjedelig sommerferie da han må bli med moren på filminnspilling, men sammen med Manda og Max begynner han å undersøke ting som ikke stemmer. De hører underlige lyder om natte, filmteamet skremmes av strømbrudd, og hva er det med hotellets historie, hvorfor eksisterer ikke rom nr. 306? Bøkene er frittstående fortsettelser. De tre vennene opplever stadig mystiske hendelser, en krigerstatue flytter på seg og i den siste boka forsvinner Åke, tryllelæreren til Sebastian under mystiske omstendigheter. Bøkene er en kombinasjon av humor og skrekk, spøkelseskrim. De passer for barn fra ca. 9 til 12 år.

Vi har følgende bøker i serien:
Gjenferdets stemme, Keiserens grav og Skyggenes øy.

Anbefalt av Lina Kari Solli, barnebibliotekar.

 

Liker du Detektivbyrå nr. 2 så vil du kanskje også like disse seriene:

Bokforside SølvmysterietLasseMajas detektivbyrå av Martin Widmark

Vennene Lasse og Maja bor i den lille byen Valleby. De har et detektivbyrå som stadig må hjelpe politimesteren med å løse spennende mysterier. Bøkene har tegninger, de nyeste i farger. Dette er forholdsvis lettleste bøker som passer for barn fra ca. 6 år.

 

Bokforside DyrehagedetektiveneDyrehagedetektivene av Mona Grivi Norman

Hanna og Theo er venner. De løser mysterier i Lindegård dyrehage der faren til Hanna og moren til Theo jobber. Det er fargetegninger i bøkene. Vi møter et dyreslag i hver bok, og det er en faktadel i slutten av hver bok. Passer for barn fra ca. 6 år.

 

Bokforside Hilde tar sakenHilde tar saken av Hilde Lysiak

I denne serien følger vi Hilde som har en egen nettavis. Hun er nysgjerrig og dumper stadig bort i mystiske saker i nærmiljøet sitt som hun løser. Bøkene er illustrert og passer for barn fra ca 6 år.

 

 

Bokforside Kikkis krimKikkis krim av Joris Chamblain

Alle har sine hemmeligheter og Kikki er nysgjerrig og vil avsløre dem. Eventyr og mysterier finnes overalt bare man vet hvor man skal lete. Dette er vakkert illustrerte tegneseriefortellinger. Passer for barn fra ca 9 år.

 

Bokforside Dillstad-bandenDillstad-banden av Jens Lapidus

Jonathan har ingen venner. Han liker å mekke på oppfinnelsene sine. Så begynner Zasha i klassen hans og flytter inn i samme hus som ham. Da begynner det å skje saker og ting. Guttene danner Dillstad-banden, en tyvebande i det godes tjeneste. I første boka Kunstkuppet, forsvinner mat fra butikken og en uskyldig kvinne anklages, og når klassen er på tur til et kunstmuseum dukker det opp mistenkelige personer og merkelige ting skjer. Dette er spenning og humor for lesere fra ca 6 år.

 

Bokforside Jazz vil bli politihund

 Jazz. En politihunds prøvelser av Lesly Gibbs

Jazz vil bli politihund, er første boka i serien. Jazz er liten, men han tror på at han kan bli en flink politihund. Han er modig, flink og superrask, men han kommer fra en familie med utstillingshunder og søsteren er en veskehund. Det blir tøft på politiskolen, men kanskje er det plass for en som ham i politiet likevel. Bøkene er lettleste, gjennomillustrerte og passer for barn fra ca 6 år.

 

To bøker om mobbing, vennskap og forelskelse:

Bokforside GlassroserGlassroser av Kari Sverdrup

Rose går i syvende klasse. Hun har kaninen sin Bud, som hun elsker og de gode vennene Tobias, Silje og Marie. Dessuten besøker Nico bestefaren sin i nabohuset, og de blir også gode venner. Så alt skulle være bra, men det er det ikke på grunn av flettejentene i klassen. De sladrer på henne og er riktig ekle mot henne. Læreren deres sier bare at de er i konflikt, men Rose vil bare at de skal la henne være i fred.

Bokforside Lik meg

Lik meg ; Oda og Arins dagbok av Anne Wisløff

I denne boka møter vi igjen Oda og Arin fra NRK-serien LikMeg. Vi får vi lese dagbøkene deres. De har vært bestevenner siden de gikk i barnehagen. I dagbøkene beskriver de hvordan de har det fra hvert sitt ståsted.  Vi får høre om vennskapet, familielivet og skolehverdagen, om vanskelige valg, vonde følelser og opplevelser. Også i denne boka er det en gjeng med jenter som mobber, og spesielt Oda får gjennomgå. Her er det utestenging, blikking, snapgrupper hun ikke får være en del av og bursdager hun ikke får invitasjon til.

Temaet i bøkene er noe jeg tror mange barn dessverre vil kjenne seg igjen i. Mange opplever mobbing og utestenging, og bøkene beskriver godt hvordan det føles og hvordan det foregår uten at de voksne legger merke til så mye. Bøkene handler også om vennskap og forelskelse, og de er begge fine å bruke som utgangspunkt for samtaler. Bøkene er tilgjengelige som e-bøker i BookBites.

Anbefalt av Lina Kari Solli

 

Bokforside Gullunge-tabberGullunge-tabber av Anneli Klepp

Emma og Eva skal til London med mødrene sine. De har ikke invitert Line, og hun er lei seg og misunnelig.  I siste time sender Emma henne en lapp, der står det: «Vil du låne Gullungen mens vi er i London? Masse glad i deg. Klem fra Emma og Eva også». Og det vil hun så klart for Gullungen er en supersøt hamster. Det er ikke så enkelt å passe en hamster. Mamma er allergisk og superirriterende fetter Anton kommer på besøk. Det blir krise, og hvordan skal Line løse den?

Dette er den nyeste boka i serien Lines verden. Bøkene handler om hendelser og utfordringer som er lett å kjenne seg igjen i, men likevel spennende og skrevet med humor og varme. Bøkene er forholdsvis lettleste og egner seg også godt til høytlesning. Denne boka og tre andre i serien er tilgjengelige som e-bøker i BookBites.

Anbefalt av Lina Kari Solli

 

Bokforside Pappa skurkPappa skurk av David Walliams

Faren til Frank var kongen på racerbanen, helt og superkjendis i byen de bor i. Så skjer det en ulykke og han kan ikke konkurrere mer. Moren reiser fra dem til en annen mann, og faren har ikke arbeid. Hvordan skal de klare seg uten penger? Han får en ny jobb, men her er det noe som ikke stemmer…

Dette er en ny morsom bok av David Walliams, med de humoristiske illustrasjonene til Tony Ross. En historie full av merkelige figurer, tempo og sprø ideer, skrevet med varme. Boka er også tilgjengelig som e-bok i  BookBites.

Anbefalt av Lina Kari Solli

 

Bokforsiden Den ville robotenDen ville roboten av Peter Brown

Roboten Roz strander på en øde øy etter et båtforlis. Der vekkes hun til live ved en tilfeldighet, og hun kjemper for å overleve. Roz tilpasser seg livet på øya, og litt etter litt lærer hun seg dyrespråk og blir til slutt venner  med dyrene på øya, men livet er ikke enkelt. Hvor kommer hun egentlig fra, hvorfor er hun på øya og hva skjer når fortiden innhenter henne?

Dette er en spennende og varm fortelling om en omsorgsfull og meget sympatisk robot. Den handler om vennskap, sammenhengen i naturen, om dyr og om teknologi. Fortellingen om Roz fortsetter i boka «Den ville roboten rømmer». Bøken passer for barn fra ca 9 år og begge er tilgjengelig som e-bøker i BookBites.

Anbefalt av Lina Kari Solli

 

Bokforside Sammen for alltidSammen for alltid av Guus Kuijer

Læreren er forelsket i moren til Polleke. Det er ekkelt. Foreldrene hennes er skilt og nå har faren problemer. Han har ikke penger og ikke alt han driver med er lovlig, men Polleke er glad i ham likevel.  I tillegg kan ikke Mimo være sammen med henne lenger. Han får ikke lov fordi han er muslim og hun ikke. Det er vanskelig fordi hun er glad i Mimo. Heldigvis har hun besteforeldrene og den lille kalven som er oppkalt etter henne.

Selv om livet til Polleke for tiden er ganske vanskelig, er boka skrevet med humor. Hun er en tøff jente som elsker å skrive dikt. Fortellingen om Polleke fortsetter i boka: «Livet er herlig». Bøkene passer for barn fra ca. 9 år og de er tilgjengelige som e-bøker på BookBites.

Anbefalt av Lina Kari Solli

 

Bokforside Ellen, Humla og hemmelighetenEllen, Humla og hemmeligheten av Maria Flensborg

Ellen og Humla er bestevenner. De er to fantasifulle jenter fulle av kule ideer. Jentene vil ikke bli voksne og de har dannet en Krummelureklubb. En dag er de med foreldrene til Ellen på en voksenfest. Der møter de tante Nelle. Hun er ikke en kjedelig voksen. Hun påstår nemlig at hun slett ikke er voksen selv om hun er ganske gammel – og hun vet hva man må gjøre for ikke å bli voksen. Hvis de vil vite hvordan, må de komme å besøke henne, og ingen voksne må få vite hemmeligheten…

En humoristisk fortelling om to smågale jenter med mange ideer. Boka er illustrert med morsomme tegninger og det er ganske mye tekst. Den er tilgjengelig i BookBites og egner seg både til å leses selv og ikke minst til høytlesing, fra ca. 9 til 11 år.

Anbefalt av Lina Kari Solli

 

Bokforside Dødens brødreDødens brødre, eller En beskrivelse av en mistenkt forbrytelse nedtegnet mens den hendte av Åsa Lind

Opus Olsen oppdager en lapp på døra til vaktmesteren på skolen der det står at han er fraværende. Det går flere dager uten at vaktmesteren dukker opp. Det er mystisk, og bilen hans står fortsatt ved skolen. Hva har skjedd? Har han ferie, er han syk eller kanskje han er kidnappet? Det dukker opp to fyrer som snakker om å drepe Jeppson og vaktmesteren heter Jeppson. Det er noe skummelt som foregår. Sammen med vennene Elena og Mosse bestemmer Opus seg for å finne ut hva.

Dette er en spennende og morsom detektivbok med mange tegninger og en uventet slutt. Boka passer for barn fra 9 år og den er tilgjengelig som e-bok i BookBites.

Anbefalt av Lina Kari Solli

 

Jeg vil gjerne anbefale to bøker av en av mine yndlingsforfattere, Maria Gripe. Hun var en av Sveriges best kjente forfattere, som skrev 38 bøker for barn og ungdom. Tordivlene flyr i skumringen og Agnes Cecilia - to spennende og magiske fortellinger som fremdeles er vel verdt å lese!

Bokforside Tordivelen flyr i skumringen

Tordivelen flyr i skumringen

Det er sommerferie i den lille byen Ringaryd i Småland. Søsknene Annika og Jonas og vennen David er ute i sommerkvelden. Jonas leker reporter og gjør lydopptak på kassettspilleren han har fått i bursdagsgave. Da de kommer inn i hagen til den gamle Selandergården kjenner David seg igjen enda han ikke har vært der før. Merkelig... han var der i en drøm natten før. Gjennom et åpent vindu tyvlytter ungdommene på en samtale inne i huset.

Seinere får de som sommerjobb å passe huset og å vanne blomstene i Selandergården. Der skjer det mye uforklarlig. Gulvklokka som er ødelagt begynner å gå igjen. Hun som eier huset ringer og vil spille sjakk med David over telefonen.En gammel blomst virker nesten levende. I et rom i annen etasje finner de en bunke med gamle brev fra 1700- tallet sendt fra Andreas Wiik til Emilie som levde på gården. I brevene står det bl.a. om en gammel egyptisk gravstatue, som bringer ulykke, hvor er den nå? Hvem er mannen som lusker rundt og i huset, og hva er han ute etter?

På opptakene til Jonas hører de plutselig en stemme som hvisker en beskjed. Tordivlene spiller en viktig rolle i fortellingen og de leder barna videre for å løse mysteriene.

Dette er en stemningsfull og spennende historie, med mystiske og magiske elementer, en detektivroman med overnaturlige elementer og en gammel kjærlighetshistorie. Boka passer best for barn fra ca. 12 år, men kan godt leses høyt for yngre barn. Første utgave av boka kom på norsk i 1979.

Bokforsiden Agnes CeciliaAgnes Cecilia  - en selsom historie

Dette er en mer alvorlig historie. Nora mistet foreldrene sine som liten, og nå bor hun hos slektninger, Anders og Karin og fosterbroren Dag. Ingen snakket med henne om hva som skjedde med foreldrene. Hun har ikke fått bearbeidet sorgen og føler seg alene og utenfor i familien.

De har flyttet i leilighet. Der føler Nora at det skjer merkelige ting. Hun hører skritt utenfor rommet sitt og føler et nærvær, men kan ikke se noen. Klokka som er ødelagt begynner å gå - baklengs. Hun får merkelige telefonoppringninger. De finner ting fra de tidligere eierne av leiligheten i skjulte skap og Nora får ei vakker gammel dokke som forandrer ansiktsuttrykk. Den virker nesten levende. Hvem var Agnes Cecilia og hva skjedde med henne? Hvorfor skjer det så mye rart og hvorfor stikker Ludde, hunden deres av hele tiden?

En fortelling som er både magisk og realistisk. En familiehistorie som handler om hemmeligheter og sorg, men også om omsorg, tilhørighet og vennskap. En alvorlig og spennende fortelling, hvor vi ønsker å lese videre for å finne ut hvordan alt henger sammen.  Dette er en ungdomsbok. Boka kom på norsk første gang i 1982.

Bøkene finnes tilgjengelig på i bokhylla.no hos Nasjonalbiblioteket og som hørespill på nettsidene til NRK. Agnes Cecilia er også filmet. Begge bøkene er fremdeles i salg også som lydbøker.

Lina Kari Solli, barnebibliotekar

 

Bokforside Herr Hansen får besøkHerr Hansen får besøk av Elisabeth Moseng

En elefant i hagen!

«-Milde makaroni! Herr Hansen myser mot lyset. Plutselig blir det mørkt i rommet. Noe skygger for sola. I hagen står en diger elefant!» Slik begynner billedboka om Herr Hansen. Han er en surpomp og vil ikke ha en elefant i hagen. «– Hva skal jeg med den?» spør han. Nabogutten Alfred sier at alle trenger jo venner og et sted å bo. Herr Hansen sier at han ikke trenger venner og i alle fall ikke en elefantvenn. Han har ikke plass til elefanten i hagen sin. «Jeg liker ikke dyr… og jeg liker ikke barn!» sier han.

Herr Hansen prøver å dytte elefanten ut av hagen, og han prøver å skremme den vekk med gressklipperen. Det går ikke. Den løfter halen og slipper en stor elefantbæsj i hodet på ham.  Etter hvert viser det seg at det ikke er så dumt å ha en elefant i hagen likevel. Den gjødsler blomstene, vanner hagen, plukker epler som er vanskelig å få ta i. Den fanger tyver, og ikke minst, Herr Hansen får venner på grunn av elefanten.

Dette er en billedbok med store illustrasjoner, noen forholdvis enkle og noen med flere detaljer og farger. Farger blir brukt for å understreke følelser og illustrasjonene forteller en viktig del av historien.  Teksten er skrevet med en humoristisk undertone. Det handler om hvordan en helt uventet situasjon skaper nye vennskapsbånd. Det er også en bok om å være redd for det som er fremmed og annerledes, om fordommer og om vennskap. Boka kan leses på flere plan og vi voksne leser nok mer inn i teksten og bildene enn barna gjør. Boka er skrevet for barn mellom tre og seks år, men kan godt leses av eldre barn også.

Dette er en morsom bok å lese høyt, og den er fin å bruke som utgangspunkt for å snakke sammen.  Vi trenger alle venner, og gode venner kan man bli selv om man er veldig forskjellige!

Elisabeth Moseng er illustratør og forfatter. Hun debuterte som forfatter i 2014 med billedboka: «Når jeg blir storebror». Hun har også illustrert flere billedbøker.

Anbefal av Lina Kari Solli


Publisert: 04.02.2022 10:49:00
Sist endret: 28.02.2024 10:08