Høring - Forskrift om godtgjørelse til folkevalgte

Høringsbrev

Utvalgets forslag til forskrift

Ullensaker kommune sender med dette på høring forslag til forskrift om godtgjørelse til folkevalgte m.m, Ullensaker kommune, Viken.

Ullensaker kommune skal opplyse saker så godt som mulig før det fattes avgjørelser. Høring benytter en for at innbyggere, organisasjoner og næringsliv skal få si sin mening og kunne føre kontroll med hva forvaltningen gjør og hvordan den utfører oppgavene sine.

En sender saker på høring fordi det er en demokratisk rett for alle å få være med på å utforme offentlig politikk og fordi synspunktene for de som sakene berører, skal være kjente for de som skal fatte avgjørelser. Høringssaker i en kommune kan dreie seg om forslag til forskrifter og planer som regulerer folk sine rettigheter og plikter eller hvordan arealene i kommunen skal benyttes.

Eventuelle uttalelser til planforslaget merkes med referansenummer 2014/6354 og rettes til postmottak@ullensaker.kommune.no. Uttalelse kan også sendes inn direkte via skjemaet «Høringssvar» nederst på siden.

Høringsfrist: 4. mai 2020.

Innsendte uttalelser vil ikke bli besvart enkeltvis, men vurdert og kommentert i saksframlegget ved sluttbehandling av planen. Spørsmål angående planforslaget rettes til saksbehandler Klaus Wike på klaus.harald.wike@ullensaker.kommune.no

Høringsnotat

Ny kommunelov slår fast at kommunestyret skal gi forskrift om folkevalgtes rett til dekning av utgifter og økonomisk tap (§ 8-3), arbeidsgodtgjøring (§ 8-4), ettergodtgjøring (§ 8-6) og permisjoner (§ 8-10).

Kommunestyret har også tidligere fastsatt regler om dekning av utgifter, økonomisk tap og arbeidsgodtgjøring etter kommuneloven av 1992 §§ 41 og 42. Det som er nytt, er at reglene skal gis som forskrift. De folkevalgtes økonomiske rettigheter kan ikke lenger reguleres i reglementer som har en litt løsere ramme når det gjelder saksbehandling og utforming. Det er også nytt at kommunestyret selv skal gi forskrifter om ettergodtgjøring og permisjoner.

Dette høringsutkastet er utarbeidet av evalueringsutvalget. Utvalget er oppnevnt av kommunestyret og består av gruppelederne for de ni partiene som er representert i kommunestyret. Etter høring vil utvalget behandle forslaget til forskrift på nytt og legge saken fram for beslutning. Kommunestyret fastsetter forskriften endelig.

Et flertall i utvalget er enige om å gjøre omfattende endringer i dagens godtgjøringssystem for lokalpolitikere, både for å frigjøre ressurser og for å omfordele penger til partigruppene og opposisjonen. Et mindretall bestående FrP, H og Krf er av den oppfatning at gjeldende godtgjøring i all hovedsak er fastsatt til rimelig nivå. Dette begrunnes i at politikerrollen har blitt mer krevende og profesjonalisert over tid, og den gjeldende godtgjørelse står i rimelig forhold til forventet tidsbruk på vervene.

Utvalget tok ved utarbeidelsen av høringsutkast til forskrift, tatt utgangspunkt i bestemmelsene i kommuneloven og lagt departements mal og veiledning til grunn for sitt arbeid. Videre er det sett hen til Bærum kommunes forskrift.

Med dette utgangspunktet er realitetene i gjeldende reglement om godtgjørelse blitt videreført, i den grad ikke annet er beskrevet nedenfor. Videre har Utvalget innarbeidet prinsippene for godtgjørelse:

  • Ordførers godgjøring reduseres og settes lik 95 % av den til enhver tid gjeldende lønn for stortingsrepresentanter. Varaordførers godtgjøring settes til 85 % av lønn til stortingsrepresentanter. Godtgjøringene for formannskapsmedlemmer og hovedutvalgsledere skal reduseres betydelig.
  • Godtgjøring til kommunestyrerepresentanter og utvalgsmedlemmer holdes på samme nivå som i dag.
  • Det omfordeles ressurser slik at partienes gruppeledere sikres tilstrekkelig økonomisk godtgjøring til å utføre sitt arbeid. Dette vil også sørge for at opposisjonen tilgodeses med en større andel av godtgjøringene.
  • Partigruppene sikres egne midler som for eksempel kan brukes til skoleringstiltak, møtevirksomhet og frikjøp.

Det er også tatt hensyn til brev fra kontrollutvalgets leder om satsene for møtegodtgjørelse for kontrollutvalgets medlemmer.

Med hilsen

Irene Furulund

Leder evalueringsutvalget