Nytt i biblioteket

 • Springer, Nancy : De bisarre bukettene. 3.

  En oppvakt, modig og morsom ny serie for alderen 9-12 år.
  Møt den 14 år gamle detektiven Enola Holmes, lillesøsteren til den berømte mesterhjernen Sherlock Holmes.

  Dr. Watson, Sherlock Holmes’ høyre hånd og gode hjelper, er savnet! Enola er fortsatt i skjul fra storebrødrene sine, så hun må passe seg. Men hun bestemmer seg for å forsøke å finne Watson likevel. Da hun oppdager en bisarr bukett blomster som symboliserer død, skjønner hun at det haster med å finne Dr. Watson i live.

 • Nygårdshaug, Gert : Den grønne øya : roman

  Handlingen i romanen Den grønne øya starter ved Bodensjøen i Tyskland. Her møter vi Hans Zolon, en selvlært havforsker. Vinmarkene rundt den store innsjøen er brunsvidde. Hans velger derfor å forlate stedet og går i retning av havet, for kanskje kan han finne noe fremtidshåp der. Da han kommer til en øde strand, får imidlertid oppdraget hans en helt annen dimensjon. Han finner et nyfødt barn, og han aner ikke hva han skal gjøre. Den grønne øya er en aktuell roman om klimakrisen. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Griffiths, Andy : Gutta i trehuset med 143 etasjer drar på en skrekkelig avslappende ferie. 11.

  En av Norges mest populære barnebok-serier for 8-12-åringer - en garantert favoritt! Bli med opp i trehuset med 143 etasjer, hvor alt kan skje. Bestselgerne om Gutta i trehuset er morsomme og spennende, lette å lese, og har illustrasjoner på hver side. Serien har solgt over en halv million i Norge, og vil garantert gi leselyst og leseglede. Denne gang har gutta bygd 13 nye etasjer i trehuset, med blant annet egen campingplass. Da passer det jo bra å dra dit på en avslappende ferie! Men alt går ikke helt etter planen. Det vil si: INGENTING går helt etter planen. Og gutta hadde absolutt INGEN planer om at et spøkelse skulle bli med på ferien, eller at en ildsprutende drage skulle dukke opp. Heldigvis er ikke gutta i trehuset redd for NOEN TING. Eller? Gled deg til skrekkelig mye moro!

 • Vego, Kristin : Se en siste gang på alt vakkert : noveller

  I de ni novellene i samlingen "Se en siste gang på alt vakkert" møter vi ulike kvinner som alle står overfor noe de ikke har erfaring med fra før. Vi møter blant annet Marie som besøker en ungdomsvenninne i England, Clara som treffer en fremmed mann i Roma og en navnløs kvinne som våkner opp til en verden som er totalt forandret. Novellene handler om begjær, ensomhet, tap, tilgivelse og det vakre som vi kan få små glimt av i det tilfeldige. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Benton, Michael J. : Tommy T-Rex - familien min : fakta om dinosaurer

  Tommy T-Rex er den mest berømte dinosauren på jorden. I denne boken guider han oss gjennom ulike tidsperioder og forteller historier om nære og kjære familiemedlemmer.

  Boken inneholder noen av dinosaurfamiliens stolteste øyeblikk, kjæreste minner og mørkeste familiehemmeligheter.

  En morsom faktabok om dinosaurer, fossiler, arkeologi og hva man skal tenke på når man er ute på fossiljakt.

 • Haugsgjerd, Helle : Hver natt dør jeg : roman

  Lina er tolv år, og verdenen hennes faller i grus da moren og faren en sensommerdag forteller at de skal skilles. Kort tid etter at faren har flyttet ut, flytter en ny mann inn. Moren er opptatt med sitt. Hun er forelsket og legger ikke merke til at datteren er i fritt fall. Lina forsøker febrilsk å holde taket i det hun pleide å like, men alt har endret mening. Historien blir fortalt gjennom Linas barneblikk. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Snøhvit og de syv dvergene

  Den onde dronningen har alltid vært den vakreste i landet, men hun har en stedatter som er simpelthen fortryllende. Dronningen føler seg stadig mer truet av jenta med hud så hvit som snø, lepper så røde som blod og hår så sort som ibenholt. Snøhvit blir vakrere og vakrere for hver dag som går, og dronningen bestemmer seg for å bli kvitt stedatteren en gang for alle! Les det herlige eventyret med de klassiske Disneyillustrasjonene, så får du se hvordan det går!

 • Høvring, Mona : Soga om Fråid : hans meiningar og livskjensle som også inneheld somme salige stundar

  Dette er forteljinga om tenåringen Fråid og familien hans. Fråid sin far jobbar som skippar og er mykje borte. Elles består familien av storebroren Terje Eddipus og veslesøstera Eva. Medan faren er ute på reise, er det Fråid som er sjefen i huset. Men alt endrar seg då stemora Demona de Sjavy flyttar inn. Ho er oftast i dårleg humør, men Fråid likar henne likevel. Han beundrar henne for å vere så uredd, og han føler at han må ta seg av henne. Guten bestemmer seg for at han skal vere den fyrste som får Demona til å le. Soga om Fråid gir oss eit bilete av ein flokk med personar som må finne ut korleis dei kan vere ein familie. Boka handlar òg om lengsle og draumar, og om det å ønskje seg å vere ein viktig person i ein annan sitt liv. Bøkene til Mona Høvring er omsett til mange språk, og ho har fått fleire prisar. Omtalen er utarbeidd av BS.

 • Jackson, Tom : Fake news : hva er greia med falske nyheter?

  EN BOK SOM HJELPER BARN OG UNGDOM Å SKILLE FAKTA FRA FAKE NEWS!

  Boken handler om: Populisme, konspirasjonsteorier, sensur, ytringsansvar og ytringsfrihet, memer, folkejournalistikken og verdensveven, reklame og omskriving av historien, om myter og triksing med bilder, PRESSEN og publisitet.

  VÆR SMART, VÆR OPPLYST!

  FALSKE NYHETER har eksistert til alle tider, men mengden nyheter har økt enormt. Vi trenger derfor å skjerpe vår kritiske tenkning i møte med vår daglige dose, det gjelder særlig BARNA VÅRE! Teksten er ikke insisterende, men innholdet oppfordrer oss til å bygge opp vår kritiske sans. Lære oss å skille troverdige kilder fra falske nyheter, sant fra usant! Være smarte! Være opplyste! Og ikke la oss lure!

 • Skaranger, Maria Navarro : Emily forever : roman

  Pablo forsvinner ut av døra en dag. Igjen sitter nitten år gamle Emily som er syv måneder på vei. Pablo, som er faren til barnet, vil ikke ha noe med dem å gjøre. Emily jobber på Kiwi, og det er mange rundt henne som passer på henne, blant annet sjefen hennes og naboen. Emily har selv vokst opp alene med moren sin, og nå flytter moren hjem til henne for å hjelpe henne den siste tiden frem mot fødselen. Men Emily må også finne frem til styrken i seg selv. Romanen er en fortelling om klasse, om hverdag, om hvordan man blir sett av andre - og om hvordan man ser seg selv. Her finnes livsglede, glødende opprørstrang, trassig solidaritet og skarp humor. Maria Navarro Skaranger har tidligere gitt ut 'Alle utlendinger har lukka gardiner' som hun fikk Debutantprisen for i 2015. Romanen ble også nominert til Tarjei Vesaas debutantpris samme år. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Sandberg, Trine : Trines kokebok for unge kokker : etter skoletid, middager, fredagskos, kaker og søte saker

  Barn må få slippe til på kjøkkenet og lage mat de selv liker å spise, mener Norges største og mest respekterte matblogger, Trine Sandberg. Med Trines kokebok for unge kokker vil hun inspirere familiens 10–16-åringer til å bruke mer tid ved kjøkkenbenken for å lage mat til seg selv og familien. Trine har her samlet rundt 65 av sine mest populære oppskrifter for barn og ungdom. Oppskriftene er bearbeidet slik at husets unge kokker kan lage maten alene.

  Rettene er samlet i fire store kapitler: I Etter skoletid finner du toast, wraps, salater og annet digg man har lyst på etter en lang skoledag. Restene kan legges i matpakka eller spises på trening. Middagskapitlet inneholder deilig mat det er moro å servere hele familien. Kapitlet Fredagskos inneholder selvfølgelig fredagstaco og pizza, men også sunne og deilige sommerruller og sushisalat. Kakekapitlet frir til alles bakeglede og søtsug.

  Trine Sandberg er Norges største matblogger og bestselgende kokebokforfatter. Trine har fått flere bloggpriser og er meddommer i Det norske måltid.

 • Semmingsen, Inga : Unik strikk med farger og struktur

  I denne boken presenterer Inga Semmingsen og Sigrid Marie Blom strikkeoppskrifter på plagg og tilbehør som er noe litt utenom det vanlige. Her er det uvanlige fargekombinasjoner, flettemønstre og små detaljer som får lov til å skape det lille ekstra. Boken inneholder særegne kolleksjoner for voksne og barn, med varmende plagg som cardigans, gensere, halser og luer, og plaggene kommer i størrelser fra XS til 3XL. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Brinck, Camilla : Mysteriet med hullet i veggen. 1.

  La eventyret begynne!

  De to små musene Musse og Helium har på mystisk vis havnet hjemme hos en jente som heter Camilla. En dag oppdager de et hull i veggen og nysgjerrige som de er, ramler de ned i hullet. Det er starten på et spennende og magisk eventyr! De lander i en verden som er helt ulik vår verden. Den nye verdenen kalles for Dyreriket. Det viser seg at Musse og Helium er prins og prinsesse i Dyreriket og derfor får de et farlig, men svært viktig oppdrag. Med hjelp av nye venner gjør de seg klare til å starte på sitt livs eventyr. Musse og Helium må finne den forsvunne Gullosten og sikre Dyreriket fra de onde Duejegerne og alt ondt.

  En bok for hele familien! Serien om Musse og Helium passer godt for barn mellom 6-10 år, men også som høytlesningsbok fra 4 år.
  Serien om Musse og Helium er et univers som forener kunnskap og underholdning, vennskap og sosial kompetanse. Musse & Helium har siden 2018 solgt over 400 000 bøker og lydbøker i Sverige, og alle de 5 bøkene er bestselgere blant barnebøkene de siste årene.

 • Eggum, Jan : Så langt har alt gått bra : memoarer

  Klompelompe-strikk er populært. Flere av bøkene inneholder også oppskrifter på kosedyr og leker i tillegg til klær, og i denne boken finner man igjen de populære figurene og mange nye oppskrifter på eksotiske dyr og kjente kjæledyr. I tillegg er det også oppskrifter på uro og rangle til babyer. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Boyden, Robin : Olava og reisen til verdens ende

  En eventyrlig tegneserie som tar barn mellom 7 og 12 år med storm. I Olava og reisen til verdens ende blir du kjent med tøffe Olava, og invitert med på de spennende eventyrene hennes! Unge, viltre Olava og den lille eselvennen hennes finner en dag en flaskepost som leder dem ut på en farefull og fantastisk reise til et uoppdaget rike. Dette er en fartsfylt tegneserie om vennskap, mot og å følge sin egen stemme, spekket med spenning, eventyr og humor. Både nye lesere og eldre barn kommer til å elske denne uimotståelige barneboka - og ikke minst den oppfinnsomme og litt rampete helten Olava! Passer perfekt for alle som liker fantasifulle og fargerike tegneserier.

 • Stenvold, Ingerid : Vinnerhjerte : historien om Marit Bjørgen

  Marit Bjørgen ruver øverst på pallen i langrennssporten og hun er den mestvinnende vinterolympier gjennom tidene uansett kjønn. I denne boken forteller Bjørgen selv om veien til toppen. Det er fortellingen om en oppvekst med allsidig barneidrett og videre som ung utøver med vinnerteft. Det er også innblikk i motgang, som nesten førte til at hun la opp, og hvordan hun fant ut hva som bodde i henne, noe som gjorde at hun gikk fra nederlag til å bli en ener. Bjørgen forteller åpent og ærlig om hvordan livet som toppidrettsutøver har vært, og hun deler tanker om hvor langrennssporten er på vei. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Larsen, Frode Eie : Tidsfikserne og grunnloven. 1.

  Om de ikke får ryddet opp i rotet til tidstyven, endres historien... 17. mai 1814 ble Norges Grunnlov undertegnet på Eidsvoll, men nå prøver Tidstyven å ødelegge alt sammen. Tidsfikserne Sigurd og Anne reiser tilbake i tid for å ordne opp, men klarer de å finne ut av ting, før det er for sent? Norges fremtid som en selvstendig nasjon står på spill!

 • Bogen, Øystein : Zetaviruset : roman

  Det unge geniet Misja Borodin blir rekruttert til en hemmelig russisk etterretningsavdeling. Han blir satt til å lage datavirus som skal infiltrere og ødelegge kritisk infrastruktur i andre land. Men Misja er sterkt uenig i statens handlinger, og han bestemmer seg for å bli avhopper. Etter en strabasiøs flukt kommer han seg over grensa til Norge, men han skjønner raskt at faren ikke er over. Russerne er villige til å gjøre hva som helst for å få tak i ham, fordi han har koden til verdens mest avanserte datavirus, Zeta. Også den norske regjeringen har blitt infiltrert av russisk etterretning, og Misja må bruke evnene sine som hacker for å prøve å unngå de som er på jakt etter ham. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Stranger, Simon : Kokotopia i antikken : filosofer, kykloper og sportsidioter. 4.

  Simon Stranger har skrevet verdenshistoriens morsomste verdenshistorie for 8–12-åringer. KOKOTOPIA er barnebøker som er like komiske som de er lærerike. Denne gangen er Simon og vennen Helena i antikken. De greske filosofene har aldri vært morsommere. OL har aldri vært villere. Demokratiet har aldri vært sprøere. Og Sokrates har aldri vært mer irriterende.

  Simon Stranger og Helene Lindholms barnebok-serie er full av humor, med herlige illustrasjoner på hver side. Dette er perfekte barnebøker for barn som liker å le masse og også lære litt, med garantert leseglede fra første til siste side. Bøkene har blitt sammenlignet med de populære barnebøkene om Gutta i trehuset og TV-serien Det var en gang et menneske. De har fått gode anmeldelser, blant annet terningkast 5 i VG, og er Simon Strangers mest kjente bøker for barn. Garantert leselyst!

 • Langeland, Henrik H. : Paradis

  Amar Singh jobber deltid i et bilverksted på Helsfyr, og han har funnet sin plass i moskéen på Grønland. Problemet er bare at foreldrene hans tror han er en pliktoppfyllende sønn som studerer til å bli ingeniør. Og de muslimske vennene hans vet ikke at han egentlig er sikh. Hans nære venn tiltrekkes av fanatiske miljøer, og ungdomskjæresten har nettopp blitt tvangsgiftet. Livet er ikke enkelt for Amar. Og så dukker Hauk opp. Romanen er en fortelling om savn, lojalitet og sårbarhet. Dette er tredje, frittstående bind i Langelands Oslo-syklus om de ulike miljøene i Oslo på 1990-tallet. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Landström, Lena : Bø og Bæ og stakkars Bo

  Bø og Bæ på sykkeltur. Radarparet Bø og Bæ er tilbake i ny bildebok for dei minste! Denne gongen vil Bø og Bæ sykle på besøk til vennen Bo. Men då dei kjem fram, seier Bo at han har blitt forkjøla. Han kan ikkje vere med ut og sykle, men må bli heime. Bø og Bæ bestemmer seg for å muntre opp vennen sin, og drar til butikken for å kjøpe ei gåve. Men kva er eigentleg ei fin gåve til ein som er forkjøla? Olof og Lena Landstrøm står bak den svenske bildeboksuksessen om Bø og Bæ. I dag blir bøkene om dei to sauane rekna som moderne bildebokklassikarar.

 • Tegnehanne : Bare vent : babybobla illustrert

  Noe endret seg det året Hanne skjedde tretti. Plutselig var alle rundt henne gravide, og samtalene dreiet seg om strekkmerker, gulping og søvnmangel. Denne gange tar hun for seg alle prosessen som settes i gang når man blir gravid og så får en baby på nært hold; fra unnfangelsen til fødsel og de første månedene med baby, parforhold og ny identitet. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Sortland, Bjørn : Mission 4: Bergen

  DET ER HALLOWEEN. NOEN SKAL KANSKJE DØ PÅ ORDENTLIG! Under kodenavnet Johnny 777 jobber Jon som hemmelig agent for EHO. Han har vært på ville oppdrag over hele verden sammen med den farlige Ninja-Prinsessa. EHO har nå fått tips om en mystisk halloween-fest på en øde øy utenfor Bergen - og deres to beste agenter må ut på sitt skumleste oppdrag noensinne! Mission 4: Bergen er fjerde bok om agent Johnny 777 - en gjennomillustrert serie full av humor, action og spenning. 5 av 6 hjerter Janne Karin Støyen, BT «KAN SLUKES ... EFFEKTIV UNDERHOLDNING.» Anne Cathrine Straume, NRK «Sortland ... gjør boklesing kult.» Guri Fjeldberg, NRK Bok

 • Hauge, Kristin : Teorier om sand

  Annas tenåringsdatter blir drept på en reise i Sudan, og sammen med søsteren reiser hun dit der det forferdelige skjedde. Historien handler om forholdet mellom mor og datter og deres nære forhold til samme mann. Datteren trodde på Gud, men det gjør ikke Anna. Datterens død skaper et tomrom, og hun vender seg mot filosofer for å forstå mer av egne tanker omkring straff, rettferdighet og menneskeverd. I Sudan blir drap straffet med døden, men er hun i stand til å tilgi og benåde? Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Pilkey, Dav : Kaptein Supertruse og Hebbe Hundetruses horrible herjinger. 9.

  Kaptein Supertruse er tilbake! I dette niende episke eventyret møter Thomas og Harald et kjent fjes: Professor Bæsjebleie! Han går nå under navnet Hebbe Hundetruse og jakter på hevn over alle som ertet ham for hans tidligere navn. Bevæpnet med laseren Frysestråler'n 4000 er Hebbe Hundetruse klar for å zappe enhver som kommer i veien for ham. Nå er det opp til Thomas og Harald og Kaptein Supertruse å stoppe Hebbe Hundetruses terror-regime før det er for sent! «Thomas og Harald viser barn at du ikke nødvendigvis må fly for å ha superkrefter. Superkrefter kan like gjerne være kreativiteten eller fantasien din; det kan være en superkraft som kan redde verden, og det er noe jeg tror barn relaterer seg til.» Dav Pilkey

 • Hobbelstad, Inger Merete : De greske mytene : guder og helter fra de gamle fortellingene

  Gresk mytologi med sitt mangslungne galleri av guder, halvguder, helter og monstre slutter aldri å fascinere. Den utgjør en del av grunnstammen i vestlig kultur, og har påvirket en rekke kunstuttrykk fra tidlige tider og helt inn i våre dagers medielandskap med film og videospill. Forfatter og journalist Inger Merete Hobbelstad har i denne boken gjenskapt de gamle fortellingene om Herakles' tolv oppgaver gitt til ham som straff for drapet på sin familie og sin brors barn, Jasons jakt på det gylne skinn og Persevs halshugging av gorgonen Medusa. Her får leseren også stifte bekjentskap med uberegnelige guder og menneskene som var prisgitt deres luner. Kunstner Stella East står for illustrasjonene. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Blackall, Sophie : Hvis du kommer til jorda

  Inviter hele familien med på lesestund! Hvis du kommer til jorda er en fantasifull barnebok full av vakre illustrasjoner og finurlige betraktninger om vår verden. Boka tar form av et velkomstbrev, skrevet til et utenomjordisk vesen av et nysgjerrig barn. Barnet kaster et utforskende blikk på jordas mangfold og likhetene som binder oss sammen. Resultatet er en følsom, vakker og engasjerende bildebok full av slående myldrebilder og morsomme observasjoner. Boka er skrevet av den prisbelønte forfatteren og illustratøren Sophie Blackall, og er et lite kunstverk som vil glede både små og store lesere.

 • Kjærstad, Jan : En tid for å leve : roman

  Handlingen i En tid for å leve foregår i mars 2019. Ingen har noen idé om hvor drastisk hverdagen vil endre seg om kort tid. Ingen tenker over hvor mye vi påvirker hverandres liv uten å være klar over det, og hvor verdifullt det er å kunne møtes og sitte tett sammen.
  Tolv mennesker skal på premieren til Hedda Gabler på Nationaltheatret. Alle bærer de med seg sine historier som på ulike vis kan knyttes til teaterstykket. En far sitter i salen og gruer seg til scenen der Hedda skyter seg selv, for han har selv mistet datteren sin i selvmord. En ung tilskuer har tenkt å bruke anledningen til å nå ut med sitt politiske budskap til en stor forsamling. Blant publikum er også en tidligere kjæreste og en forhatt kritiker - og på første rad sitter statsministeren. Og ingen vet at hovedrolleinnhaveren Hedda Christine Foss` pistol er ladd med skarpe skudd.
  Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Dorion, Christiane : Dyrenes oppfinnelser

  DEN KLASSISKE BOKEN OM DYRENE, MED EN EKSTRA WOW-FAKTOR

  VISSTE DU AT ett av de raskeste togene i hele verden ble gjort enda raskere og mer stillegående ved hjelp av ISFUGLEN? Eller at TERMITTER hjalp forskerne med å lage hus som holdte seg kjølige selv i varmt vær? Og at BLEKKSPRUTEN kanskje kan lære oss mennesker hvordan vi kan lage en usynlighetskappe?

  I denne boken kommer du til å møte noen av DE STØRSTE STJERNENE BLANT DYREOPPFINNERNE. De har inspirert menneskene til å utvikle utrolige oppfinnelser, og løse vanskelige problemer. DU KOMMER TIL Å SE PÅ DYRENE MED NYE ØYNE ETTER Å HA LEST DENNE BOKEN.

 • Haagensen, Nils-Øivind : Sangria i parken : roman

  Hva er det rette å gjøre når man sitter i parken og ser en venn legge hånden i skrittet til en felles venninne? Venninnen reagerer jo ikke særlig, så kanskje man bare skal overse det? Eller burde man kanskje si noe likevel? Aksel bestemmer seg for sistnevnte. Og da han gjør det, blir alt synlig og kommer til overflaten. Det han ser i parken er en hendelse som representerer hvordan enkelte guttegjenger oppfatter og behandler kvinner på. Aksel bryter den tausheten menn imellom som kan legitimere handlinger som den han ble vitne til i parken. Og idet Aksel gjør dette, blir det en sak for offentligheten som til slutt ender i Tingretten. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • O'Neill, Katie : Tedrageforbundet

  Den unge smedlærlingen Gretas vei i livet er allerede bestemt – hun skal følge i morens fotspor og bli en smed. Men en dag tar Gretas liv en uventet ny vending: Hun redder et mystisk lite vesen fra en flokk sultne, ulvelignende skapninger. Det forskremte lille vesenet er en tedrage ved navn Jasmin. Gjennom Jasmin blir Greta introdusert for Tedrageforbundet, som er viet til den døende kunsten tedrageoppdrett. Gjennom fire årstider følger vi Gretas innvielse i Tedrageforbundet og det gryende vennskapet med den mystiske Minette. 


  Tedrageforbundet er et mangainspirert og vakkert eventyr om vennskap, tradisjoner og omsorg. Fellesskap og utfordringen det kan være å finne sin egen vei i livet er gjennomgående temaer i K. O’Neills fortellinger. I Tedrageforbundet vender hun tilbake til denne tematikken gjennom firkløveret Greta, Minette, Hesekiel og Erik – og ikke minst de mytiske tedragene.

 • Fosse, Jon : Septologien : roman. VI-VII. Eit nytt namn

  Asle er kunstmålar og bur åleine på Dylgja nord for Bjørgvin. Han er ven med ein annan Asle som òg er kunstmålar. Asle og Asle er ein slags dobbeltgjengarar og lever to versjonar av det same livet. No nærmar det seg julaftan. Som kvart år et Åsleik og Asle lutefisk saman, men i år er måltidet prega av stille. Asle har ikkje noko energi igjen, og han kjenner at han er ferdig med målinga. Han pakkar ned målarsakene og blir kvitt dei siste måleria. Namnebroren Asle skal for fyrste gong feire jul med Åsleik og systera hans Guro. På julaftan set Åsleik, Asle og hunden Brage seg i båten med kurs mot heimen til Guro. Med seg har dei to måleri som Guro skal få i gåve. I boka ser vi òg tilbake på livet til dei to namnebrørne. Dette er avsluttinga på Fosses septologi. Omtalen er utarbeidd av BS.

 • Daynes, Katie : Kan vi virkelig hjelpe isbjørnene? : ja, det kan du

  Faktabildebok om miljø og bærekraft. Isen i Arktis smelter. Isbjørnene, som er vant til å være på digre isflak i sjøen, har nå langt mindre is hvor de kan jakte. Hvorfor smelter isen? Men dette handler ikke bare om mat til isbjørner. En varmere planet påvirker nemlig oss alle. Tre isbjørner bestemmer seg for å spørre noen barn om hjelp. Bli med dem og oppdag hvilken fabelaktig plan de legger. Vi kan hjelpe isbjørnene ...... og resten av verden også!


 • Hjelmås, Hanne Andreassen : Klompelompe bursdagsfest

  Hjemmestrikkede gaver er populære, og i denne boken får man oppskrifter på små plagg som er fine å gi bort i gaver samt på de populære Klompelompe-bamsene i flere varianter. Her finner man også oppskrifter på plagg man kan ha på seg i bursdag, samt inspirasjon til invitasjoner og pynt til bursdagsselskaper for liten og stor. I tillegg inneholder boken oppskrifter på mat og kaker til bursdagen. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Holowaty, Lauren : Peppa teller ned til leggetid

  Heldigvis er Bestemor og Bestefar Gris der og kan hjelpe de to smågrisene å bli klare for en god natts søvn. Det er på tide å leke leggetidleken!

  Peppa – storsjarmøren med høye seertall på NRK Super – bor sammen med mamma og pappa og lillebroren Georg. Hun elsker å leke og være sammen med familien sin og vennene sine, og så liker hun å hoppe opp og ned i sølepytter.

  Mark Baker (f. 1959) og Neville Astley (f. 1950) er britiske animatører som står bak animasjonsseriene Peppa Pig, The Big Knights og Ben & Holly’s Little Kingdom.

  Inngår i serien: Peppa Gris

 • Folkvord, Erling : Det var ikkje berre Eirik Jensen : om polititoppar og ukultur

  Saken rundt polititoppen Eirik Jensen og narkotikasmugleren Gjermund Cappelen skapte debatt om politiets arbeidsmetoder. I denne boken retter forfatter Erling Folkvord søkelyset mot ledersjiktet i Oslo-politiet og toppbyråkrater. Han hevder at en dårlig lederkultur gjennom flere tiår har skapt grobunn for korrupsjon, en aktiv motarbeiding av etterforsking og en særskilt beskyttelse av sentrale kriminelle. Det er ikke Jensen-saken som er Folkvords anliggende, men snarere det han ser på som ukulturen som lot Eirik Jensen få holde på som han ville. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Steen, Rune Berglund : Solidaritet nå : et kampskrift for mennesker på flukt

  I denne boken tar forfatter og aktivist Rune Berglund Steen tak i norsk og europeisk asyl- og flyktningpolitikk som han mener er preget av oppkonstruerte fiendebilder. Denne måten å betegne folk på flukt har, ifølge forfatteren, satt etterkrigstidens humanisme til side. Berglund tar til orde for man bør uttrykke sitt raseri på vegne av alle de menneskene som har mistet livet i et forsøk på å søke trygghet og et bedre liv, og alle de som fortsatt forsøker under stadig vanskeligere forhold. Men sinnet må være gjennomtenkt og funderes på menneskerettighetene. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Bromark, Stian : Ingen fred å finne : 22. juli ti år etter

  Rundt kl. 18:30, 22. juli 2011 stoppet terrorangrepet på Utøya, da Anders Behring Breivik ble pågrepet av spesialpoliti. For flere tusen etterlatte, overlevende og pårørende hadde marerittet så vidt begynt. Mange av de unge som overlevde gikk inn i en tid preget av store fysiske ettervirkninger, noen sliter med posttraumatiske stresslidelser. Mange har forlatt politikken, andre har viet seg enda mer til å løse vanskelige samfunnsspørsmål. I denne boken har forfatter Stian Bromark intervjuet flere personer om livet deres i de ti årene siden marerittdagen 22. juli. Og han spør om ofrene i Regjeringskvartalet og på Utøya ble fulgt opp på en ordentlig måte, og om det norske samfunnet virkelig har klart å ta et oppgjør med terroristens tankegods. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Reikrås, Hilde : Det mørkeste rommet

  I denne boken forteller etterforskningsleder Hilde Reikrås om historien rundt operasjon Dark Room - opprullingen av pedofile nettverk. Norgeshistoriens mest omfangsrike sedelighetssak avdekket ansiktsløse nettovergripere som var familiefedre og som kom fra alle samfunnslag. Utad fremstod disse mennene som vanlige samfunnsborgere, men på nettet viste de sitt sanne ansikt, og de egget hverandre til overgrep på egne og andres barn. Så langt har etterforskerne avslørt over 100 menn i nettverket. Reikrås redegjør for hvordan hun var med på å skape en ny fremgangsmåte for å etterforske nettovergrep, og hvordan det har vært å stå i den årelange jakten på gjerningsmennene. Omtalen er utarbeidet av BS.