Nytt i biblioteket

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

hva forsøkte du å finne?


Nytt i biblioteket

 • Øvrebø, Else Marie : Kokebok med tradisjoner fra Rørostraktene og Nord-Østerdalen

  Nord-Østerdalen og Røros har rike og mangfoldige mattradisjoner, med retter fra storgårdene, fjellbygdene og fra koielivet i storskogene. Februket rundt Røros ga smør, ost og kjøtt, og fangst og fiske var en del av livsgrunnlaget. Mesteparten av kornet og andre nødvendige produkter, som for eksempel salt, kunne bare oppdrives ved å bytte og handle med folk fra andre regioner. Med Kokebok med tradisjoner fra Rørostraktene og Nord-Østerdalen presenterer vi resultatet av flere års arbeid. Boka beskriver lokale mattradisjoner og forklarer ressursgrunnlaget, råvarer, redskaper og lokale skikker. Du får oppskrifter på høydepunkt.ene - både signaturretter og retter som er i ferd med å gå i glemmeboka. Oppskriftene kan brukes med dagens råvaretilgang og redskaper. Vi håper at boka vår kan appellere til både yngre og eldre, og være til glede og nytte. Kanskje vil den motivere til utprøving av noen gamle matretter, eller rett og slett bare bidra til underholdning som fremkaller gode matminner fra en svunnen tid. Boka er illustrert med flotte bilder.

 • Lee, Min Jin : Pachinko

  Denne episke familiehistorien begynner i Japan-okkupert Korea tidlig på 1900-tallet. Sunja, datter av den driftige Hoonie, blir gravid og forlates av elskeren. Sunja reiser til Japan for å føde barnet hun venter. Dette er starten på en fortelling om kamp, diskriminering, fattigdom, katastrofer og hardt arbeid som vil prege familien igjennom fire generasjoner: fra den store depresjonen til 80-tallet, fra Korea via Japan til USA. Gjennom et halvt århundre følger vi familiens forsøk på å slå røtter i et land der de, dypest sett, er uønsket. Forfatteren, Min Jin Lee, er advokat og skribent. Hennes debut Free food for millionaires fikk svært god mottakelse.

 • Harmel, Kristin : Der valmuene vokser

  Paris under andre verdenskrig: tre usannsynlige skjebnetråder snøres sammen, under grusomme omstendigheter. Ruby kommer fra USA til Paris med sin franske ektemann i 1939, men det glamorøse livet hun har drømt om går opp i røyk da nazistene invaderer Frankrike. Elleve år gamle Charlotte tror at ting knapt kan bli verre da jødene tvinges til å gå med davidsstjernen på jakkeslaget, men det er før massedeportasjonene settes i gang. Den britiske luftsoldaten Thomas mister troen på at han kan utgjøre noen forskjell etter mores død i et tysk bombeangrep, men han finner nye grunner til å fortsette kampen da han kommer til Paris. For å klare seg gjennom krigen må de finne nye måter å kjempe på - og å støtte hverandre.

 • Joubert, Irma : Jenta fra toget

  2. verdenskrig, Polen: Jakób Kowalski planter en bombe på skinnegangene til et tog med retning Auschwitz. Da røyken legger seg, er seks år gamle Gretl eneste overlevende. En skyldtung Jakób tar henne til seg – men hvordan skal han klare å holde den jødiske lille jenta skjult? Jakóbs familie er strenge katolikker, og utenfor hjemmet vrimler det av tyske soldater. Etterkrigstiden fører Gretl til Sør-Afrika, der mange familier adopterte foreldreløse tyske barn. Gretl må stadig holde fortiden skjult for å kunne skape seg et nytt liv, i et land som er fiendtlig innstilt til alt hun er, alt hun kommer fra.

 • Whitehead, Colson : Intuisjonisten

  Handlingen i denne spekulative romanen er satt til en navnløs by og ukjent tid - men settingen gir assosiasjoner til New York på 1930-tallet. Byens mange skyskrapere er særlig symboltunge bygg, og driftingen av byggenes heissystemer et særlig prestisjefylt arbeid. Lila Mae Watson er første kvinnelige heiskontrollør, og hun tilhører én av to leirer: hun er intuisjonist og bruker sin intuitive forståelse for å bedømme heisers tilstand og reparere problemer. Den konkurrerende leiren, empiristene, lener seg på empiriske undersøkelser. Da en av heisene Lila Mae har ansvaret for raser i bakken, skjønner hun raskt at hun har blitt utsatt for et komplott. Som både svart og kvinne er hun ekstra sårbar. Romanen har høy driv og et symbolrikt språk. Colson Whitehead fikk sitt norske gjennombrudd med Den underjordiske jernbanen, men Intuisjoniten er hans debutroman. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Paris, P.I. : Perler på en snor

  På et eldrehjem i de skotske høyfjellene bor en brokete forsamling gode venner. De deler gleder, sorger, måltider og historier, og det har de planer om å fortsette med. Men disse planene forpurres av bygningseierne, som setter opp husleia til blodpris. Hvordan skal vennegjengen klare å holde sammen nå? Heldigvis har Joan, en av de mer vovede damene i klubben, en idé. Den involverer en telefonlinje, og fordrer at beboerne må by på seg selv på uvanlige måter. Romanen er skrevet i en lett og humoristisk tone, samtidig som historien reiser spørsmål om forvaltningen av eldreomsorg i det moderne samfunnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Arntzen, Jon Gunnar : Oslo : 1960-1980

  OSLO 1960-1980

  Oslo 1960-1980 formidler de spennende 1960- og 1970-årene i Oslo, med sterke ideologiske strømninger og store forandringer.

  Utdanningsrevolusjon, kvinnefrigjøring, visebølgen, innvandring, Vietnamkrigen, EF-strid, narkotikamisbruk, økende bilisme, miljøspørsmål og sanering av sentrale bystrøk er noen av temaene som opptok oslofolk den gang og som satte sitt preg på dagliglivet.

  I motsetning til første bind, Oslo 1945-1965, som viser hvordan byen så ut og ble videreutviklet i de to første tiårene etter krigen, setter bind to, Oslo 1960-1980, i langt større grad søkelyset på hva man var opptatt av, på tidsstrømninger og hendelser. Men fortsatt er temaene valgt ut fra perspektivet om å la hverdagslivet for det brede lag av Oslos befolkning stå i sentrum. Derfor kan også denne boken bli et viktig bindeledd mellom generasjonene.

 • Hunter, Erin : Den mørkeste natten. 6.4.

  Kattekrigerne får en ny profeti fra Stjerneklanen, og som vanlig er den vanskelig å forstå. Kan den ha med Himmelklanen å gjøre? For den femte klanen er funnet, og Haukvinge og de andre håper å finne seg et territorium de kan bo på. Men ikke alle er overbevist om at Himmelklanen hører hjemme ved innsjøen - og skjebnen til de fem krigerklanene er fortsatt uviss. Mens Fiolpote drar ut på reise, lærer Kvistpote noe om seg selv. Og en mystisk katt skal få betydning for klanene.

 • De Jong, Peter : Løsningsskapende samtaler

  Løsningsskapende samtaler er et samtaleverktøy som setter klienten i fokus. Boken tar for seg klientsamtaler. Forfatterne viser hvordan man med utgangspunkt i løsningsskapende verktøy kan strukturere den enkelte time, fra det første møtet frem til kontakten med klientgrupper som barn, par, ufrivillige klienter og familier avsluttes.

 • Nesbø, Jo : The son

  Sonny‘s on the run. Sonny is a model prisoner. He listens to the confessions of other inmates, and absolves them of their sins. He‘s been lied to his whole life. But then one prisoner‘s confession changes everything. He knows something about Sonny‘s disgraced father. Sonny wants revenge. He needs to break out of prison and make those responsible pay for their crimes. Whatever the cost.

 • Moyes, Jojo : The girl you left behind

  France, 1916. Sophie Lefevre must keep her family safe whilst her adored husband Edouard fights at the front. When she is ordered to serve the German officers who descend on her hotel each evening, her home becomes riven by fierce tensions.

 • Jordan, Hillary : Mudbound

  Året er 1946. Laura McAllan og mannen Henry flytter fra byen og til en avsides gård i Mississippi, men Laura sliter med å finne seg til rette. En av grunnene er at hun må bo under samme tak som sin hatefulle svigerfar. Men livet endrer seg når Henrys bror Jamie og den svarte nabogutten Ronsel vender hjem fra krigen. I Jamie finner Laura en som ser henne, men i et lokalsamfunn preget av rasisme vekker Jamie også forakt på grunn av sitt vennskap med Ronsel. Da Laura forstår hva som er i ferd med å skje med familien, har Ku Klux Klan allerede trådd ut av skyggene.

 • Trussoni, Danielle : Angelology

  Evangeline, en ung nonne i et kloster like ved New York finner en mystisk korrespondanse mellom en av klosterets eldre abbedisser og Abigail Rockefeller. Hun gjenoppliver dermed en urgammel krig; krigen mellom tilhengerne av englelæren, en gruppe vitenskapsfolk med god kunnskap om englene og deres historie og de monstrøse nephilimene, giganter som er halvt engler og halvt mennesker. De er etterkommere etter engler som gjorde opprør mot Gud og paret seg med menneskene. En fantastisk thriller om den gode og det onde. Boka skal bli film med Will Smith som produsent.