Nytt i biblioteket

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

hva forsøkte du å finne?


Nytt i biblioteket

 • Lystad, Mina : Nørd

  Maria er klønete, og skulle ønske hun var like pen og kul som Heddy i klassen. Heddy har tusenvis av følgere på youtube-kanalen sin, og vet hvordan man setter opp håret så det ser dødsfint ut. En dag bestemmer læreren at alle må starte en youtube-kanal, fordi sosiale medier også er et fag som må læres. Maria legger ut videoer av hvor klønete hun er, og gjør plutselig stor sukess. Alle ler av henne, men på en annen måte enn før – Maria har på en måte blitt populær. Men er det verdt det?

 • Patterson, James : Broren min er en gigantisk løgner

  En historie har alltid to sider. Nå er det lillesøster sin tur. I «Skolen 1» brøt Rafe alle skolereglene bare for å ha det gøy. Karakterkortet hans er ingenting å skryte av og han fikk en million fiender på skolen. Nå tror alle at lillesøsteren hans er helt lik. Men hun har planer om å bevise at det er langt fra sannheten. I tredje lydbok i den bestselgende serien, «Skolen», får lillesøsteren til Rafe sin helt egen bok.

 • Islendingesagaene : samtlige sagaer og førtini tætter. .

  Det finnes 40 islendingesagaer. De handler om mennesker og hendelser på Island og i Skandinavia mot slutten av vikingtiden. Islendingesagaene skildrer noen generasjoner av de første norske landnåmsmennene som krysset verdenshavet for å bosette seg på Island. De og deres etterkommere dannet en fristat uten konge, styrt av høvdinger, som møttes for å vedta lover, inngå forlik og avsi dommer på Alltinget. Hovedhandlingen i de fleste islendingesagaer foregår noen årtier rundt år 1000, da nordboere både seilte til Amerika og forkastet sin hedenske tro og ble kristne. Hovedpersonene er som regel av fornem herkomst, høvdinger og rike bønder, krigere og diktere, og gjerne om deres feider om land eller sosial status, lokal autoritet og makt, men også om kvinners gunst og kjærlighet. Det er snarere karakterskildringen enn handlingen som gjør sagaene levende og relevante for moderne lesere. Mange av sagaheltene blir episke skikkelser når de modig fortsetter å kjempe - uten mulighet for å seire - for til slutt å oppnå storhet i døden. Andre kan være slu rever eller følsomme under en hard fasade, storsinnede eller svikefulle, men framfor alt er de menneskelige og psykologisk troverdige. Kvinner er sjelden innblandet i kamper og voldelige scener, men de kan spille en sentral rolle i utviklingen av konflikter ved å egge til kamp eller provosere sønner eller ektemann til hevn. Sagaene likner historiske romaner som er skrevet flere hundre år i ettertid, siden de forteller om og fortolker begivenheter omkring etterkommerne av de første landnåmsmennene og deres slekter, myter og sagn. Fortellingene er realistiske i stilen og gir alltid inntrykk av å beskrive virkelige hendelser, historiske personer i dagliglivet, som trekkes inn i en rekke dramatiske hendelser, der deres personlighet settes på prøve som gjelder liv og død. Sagaforfatterne er synsvinkelens og sceneskiftets store mestre, og komposisjonen kan minne om moderne filmteknikk.

 • Gå deg i form

  Visste du at det å gå er en av de enkleste og mest effektive treningsformene? Ikke bare får du mer energi og bedre humør - du reduserer også risikoen for hjertesykdom og diabetes. I denne boken finner du effektive programmer som viser deg hvordan du får mest mulig ut av gåtreningen - hvordan du kommer i gang og hvordan du holder på motivasjonen. Og det beste av alt? Du kan gå når som helst og hvor som helst. Ta på deg joggeskoene og nyt godt av de fantastiske helsegevinstene, du også!

 • Viumdal, Jørn : Skogluft-effekten

  Den gjennomsnittlige nordmann tilbringer ca. 90 % av tiden sin innendørs. I denne boken introduserer Jørn Viumdal begrepet naturmangel, som forårsakes av at vi tilbringer for mye tid i miljøer som skiller seg sterkt fra det som var menneskets naturlige livsbetingelser. Symptomene er for eksempel tretthet, hodepine, stress, luftveisirritasjoner og hudproblemer. Viumdal viser at riktig belysning og beplantning innendørs kan ha en positiv effekt på slike problemer. Han viser til forskning fra NASA og Universitetet fra Ås som metoden bygger på. Skogluft-effekten kan bidra til at vi føler oss mer opplagte, får økt konsentrasjon og styrker immunforsvaret, skriver forfatteren. Han forklarer hvordan du kan oppnå dette både hjemme og på jobb.

 • Johnsen, Anne Lene : Hvordan fatte norsk : gjør det lett å skrive rett

  Det å skrive riktig er viktig, både i norskfaget, andre fag i skolen, privat og i arbeidslivet. Mange sliter imidlertid med dette. Denne boken gir enkle forklaringer som kan hjelpe barn med å forstå hvordan de ulike språklydene skrives korrekt. Forfatterne gir en oppskrift på å skrive rett som kan brukes av foreldre, lærere og andre som vil hjelpe barn og unge med skriving, fremmedspråklige som vil lære norsk og voksne som sliter med å lese og skrive. Boken har tilpassede skrifttyper og linjeavstand slik at den skal være enkel å lese for alle. Forfatterne har tidligere gitt ut Hvordan fatte matte (2017). Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Gangdal, Jon : Det store pensjonsranet : historien om hvordan mektige byråkrater, svake politikere og smarte forsikringsselskaper har fått pensjonspengene dine til å forsvinne

  Pensjonister i privat sektor har fått pensjonsordningene sine rasert, skriver forfatter Jon Gangdal. Han skildrer et system med mektige finansbyråkrater og store børsnoterte forsikringsselskaper som dominerer det private pensjonsmarkedet. Politikerne har abdisert, byråkratene har trukket stigen opp etter seg – og resultatet er at statens arbeidstakere favoriseres fremfor ansatte i privat sektor. Forsikringsselskapet Silvers oppstart, drift og endelikt er brukt som rammefortelling i boken.

 • Svendgård, Trond : Plukk selv : sanketips og oppskrifter : fra veikant, skog og skjærgård

  Norsk natur er full av viltvoksende godsaker som kan sankes og brukes i matlaging. I denne boka, som er en kombinert sanke- og kokebok, tar kokken Trond Svendgård leseren med på tur og forklarer hvilke arter du finner hvor. Hver art presenteres med bakgrunnsinformasjon, kjennetegn, sesong, forvekslingsarter og utfyllende informasjon om hvordan den bør sankes og hva den kan brukes til. Hvert kapittel avsluttes med oppskrifter der vekstene kan brukes. Boka er inndelt etter årstidene.

 • Nilsen, Fridtjof : Mine favoritter fra Kakekrigen : 6 sesonger - 1300 kaker - her er de aller beste!

  Fridtjof Nilsen startet som programleder for «Kakekrigen» i 2013. Da var han fortsatt en helt uerfaren kakebaker. Siden den gang har han nøye observert hvordan mer enn 1300 kaker har blitt laget i programmet, og dessuten smakt på samtlige av dem. I denne boka har han samlet oppskriftene på de 35 kakene han husker best fra disse fem årene. Her er ostekaker, sjokoladekaker, cupcakes, bløtkaker, formkaker, paier, terter og mye mer. Nilsen gir også tips til hjemmelaget kakepynt og presenterer De ti kakebud.

 • 100 fotografier som forandret verden

  Denne boken samler 100 berømte fotografier fra moderne tid. Bildene beskriver viktige historiske hendelser og øyeblikk, mange av dem med stor politisk sprengkraft. Mange store fotografer er representert i boken, blant andre Henri Cartier-Bresson, Robert Capa, Elliott Erwitt, Eugene Smith og Kevin Carter. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Matthews, Clare : Lettstelt kjøkkenhage

  * En komplett veiledning til hvordan du dyrker favorittgrønnsakene enklest mulig. * Tettpakket med praktiske og lettfattelige råd om alt fra planlegging av hva du skal dyrke og hvilke vekster som egner seg best i en samplanting til hvordan du håndterer skadedyr, sykdommer og en gravefri hage. * Grunnleggende lesestoff for hobbygartneren som har begrenset med tid, men likevel ønsker seg størst mulig avling for minst mulig strev i grønnsakhagen.

 • Aass, Hanne Cecilia : Naturligvis : inspirasjon til en grønnere hverdag

  Ønsker du å leve litt grønnere, men trenger motivasjon for å komme i gang?

  Hanne Cecilia Aass viser at det ikke bare er overkommelig, men moro å gjøre en innsats for miljøet!

  Du kan dyrke friske grønnsaker og urter i hagen og på balkongen, sanke ville vekster og lage deilige matretter og kosmetikk uten giftstoffer. Du kan også hjelpe dyr i nærmiljøet ved å bygge insekthotell, fuglekasser og flaggermushus.

  Gled deg over å dyrke selv, høste av naturens skatter, bli kjent med nye smaker og oppleve magiske møter med ville dyr!

  Hanne Cecilia Aass er utdannet zoolog og økolog fra Universitetet i Oslo. Hun har siden 1999 jobbet i NRK som programleder og produsent i Ut i naturen-redaksjonen, og har blant annet vært programleder i TV-serien Naturligvis. Hun har også hatt kommentaren på flere utenlandske naturfilmproduksjoner.

 • Lindahl, Lena : Jenta i veggen : i skjul for nazistene

  Betzy
  Rosenberg, ei norsk, jødisk jente, klarte å gjemme seg for tyskerne og
  norske nazister i Trondheim fra høsten 1942 til krigens slutt. Hun gikk i
  skjul da deportasjonene startet og overlevde rett foran nesa på
  fienden. Takket være et medmenneske som risikerte sitt eget liv ved å
  skjule henne. Rommet hun gjemte seg i var et hull i veggen med en
  gulvflate på 50 x 65 cm, og en dør hun kunne trekke til seg ved hjelp av
  to hemper. I nabohytta festet nazistene, og selv Henry Rinnan, leder
  for den beryktede Rinnan-banden, kunne når som helst dukke opp. Betzy
  mistet ungdomstiden, og resten av familien hennes ble deportert til
  konsentrasjonsleiren Auschwitz sammen med de fleste jødene i byen. Dette
  er en sterk dokumentasjon om hvordan Betzy overlevde 2. verdenskrig.
  Fortelling for ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.
  . - Alder: Ungdom fra 13 år

 • Price, Catherine : Se opp! : veien til et bedre telefonliv

  Er telefonen det første du strekker deg etter når du våkner om morgenen og det siste du legger fra deg før du sovner? Hender det at du plukker opp telefonen «bare for å sjekke noe» og plutselig oppdager at det har gått tre kvarter? Ønsker du å bruke mindre tid med nesa i telefonen - men uten å kutte den helt ut? I så fall er dette en bok for deg. Den prisvinnende journalisten Catherine Price gir deg en konkret plan for å legge vekk - og gjenforenes med - telefonen din. Og målet? Et langvarig forhold som faktisk føles bra. Du vil oppdage hvordan telefoner og apper er designet for å gjøre oss avhengige, og at måten vi bruker dem på ødelegger evnen til å konsentrere oss, til å tenke og til å lære nye ting. Ved å tilpasse innstillinger, apper og ikke minst bevisstheten om telefonbruken, vil du kunne ta tilbake kontrollen og få et bedre telefonliv, både alene og sammen med andre. Magisk app-rydning - en digital Marie Kondo!

 • He, Dong : Skyggeløs

  Tiden og de mange rollene den opptrer i er det sentrale tema for diktsamlingen. Den fremstilles som en linje med en klar begynnelse og slutt, men også som en sirkel uten ende. Som noe personlig eller privat, som noe felles, og som noe som tilhører naturen. Tiden er en kraft av uante dimensjoner, men den er samtidig sporløs og skyggeløs. «Skyggeløs» er He Dongs fjerde diktsamling. Den foreligger i tospråklig norsk/kinesisk utgave, og er gjendiktet til norsk av Yinni Hu i samarbeid med forfatteren.

 • Klakken, Linda : Det fins et rom i meg som står tomt

  Linda Klakkens fjerde diktsamling er en samling eksistensielle kjærlighetsdikt om en tidvis pinet, tidvis mørk, men også stjerneklar relasjon mellom hun og hun. Som både får og ikke får hverandre. Som vet at det kunne gått, og at det aldri går. En umulig framtid fanget i en håpløs nåtid: et tomt rom inni deg. Diktene er korte, enkle, energiske. Med sterke, dirrende bilder. Allen Ginsberg sa en gang at diktene hans er nakne dikt. Da han ble spurt av en i salen om hva han mente med det, kledde han av seg til svar. Disse diktene er også nakne dikt. Men vi tar ingen spørsmål fra salen.

 • Lerstang, Amalie Kasin : Vårs

  Vårs er en politisk og håpefull diktsamling fra Notodden. Her står 1.mai-togets faner side om side med rånerbilers senka understell, osteboller og jenter som lukter røyk. Vårs er en energisk samling om identitet, sosial arv, klassespørsmål og hvordan stedet man kommer fra, både det geografiske og det personlige, former ens blikk på omverdenen.

 • Skolebiblioteket : læring og leseglede i grunnskolen

  Boka er delt i to. Bidragsyterne i første del, "Litteraturens rolle for læring og leseglede, har skrevet om disse temaene:
  •Joronn Pihl: "Skolebiblioteket i framtidas skole"
  •Anne Håland: ""Å lese litteratur, litteraturformidling og lesestimulering"
  •Arne Svingen: "Gutta som slutta - om gutter og lesing"

  Skolebibliotekar ved Line Hansen Hjellup fra Spangereid skole i Lindesnes er redaktør fo r boka, og har skrevet en fyldig del to: "Skolebibliotekets rolle for å skape leseglede".
  Her finner vi kapitler med bl a disse overskriftene:
  •Lesing i system
  •Organisering og drift av skolebiblioteket
  •Leseprosjekter for 1.-10. trinn
  •Lesekurs i skolebiblioteket

  Cappelen Damm Akademisk skriver om boka:
  "...Hvorfor er skolebiblioteket viktig og hvilken rolle bør det ha i skolen? Skolebiblioteket. Læring og leseglede i grunnskolen er en bok som forklarer hvorfor skolebiblioteket bør være en sentral del av den pedagogiske virksomheten i enhver skole. Denne boka vil bevisstgjøre deg som lærer, lærerstudent eller skolebibliotekar på gevinstene ved å gi skolebiblioteket en sentral posisjon i leseopplæringen. Boka er fylt med gode, praktiske eksempler på hvordan man legger til rette for læring og leseglede gjennom aktiv bruk av skolebiblioteket.

  Skolebiblioteket. Læring og leseglede i grunnskolen viser hvordan helhetlig tenkning rundt lesing og skolebibliotek må være prioritert i hele skolestrukturen, fra pedagog til skoleeier. Dette gir resultater som ikke bare gir gode lesere, men som på sikt også vil bidra til reflekterte, demokratiske borgere.
  Gjennom både teoretiske og praktiske tilnærminger understreker forfatterne betydningen av tett samarbeid mellom pedagoger og skolebibliotekarer. På ulike måter viser forfatterne viktigheten av leseglede og hvordan man kan arIbeide målrettet og systematisk for å stimulere til lesing og leselyst.
  Boka er skrevet for lærerstudenter og lærere, samt for folkebibliotekarer, skolebibliotekarer og rektorer. ..."

 • Eikeseth, Unni : Jakten på stedsansen : hvordan Edvard Moser og May-Britt Moser løste en av vitenskapens store gåter

  I 2003 gjorde hjerneforskerne May-Britt og Edvard Moser et banebrytende funn på et laboratorium i Trondheim. Funnet snudde opp-ned på alt man inntil da hadde trodd om mennesker og dyrs stedsans. I denne boken blir vi med dypt inn i hjernen og får et innblikk i det harde arbeidet og kreativiteten som ligger bak funnene som ga de to forskerne Nobelprisen i medisin. Hvorfor er nesten alle minnene våre knyttet opp til et sted? Og hvordan klarer både mennesker og dyr å finne riktig vei i landskaper uten synlige landemerker? Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Svendsen, Lars Fr. H. : Å forstå dyr : filosofi for hunde- og katteelskere

  Forestill deg at hunden din kunne snakke. Ville du forstått det den sa? De fleste av oss er enige i at hunden er fornøyd når den logrer med halen, og at katten er tilfreds når den maler og stryker seg inntil bena våre. Men hvordan tenker egentlig dyrene? Lars Fr. H. Svendsen bruker eksempler og drøftinger fra filosofien i denne boken om å forstå dyr. Her kan du blant annet lese mer om den franske filosofen som blir skamfull når katten ser ham naken, spørsmål om hvorvidt dyr kan føle seg ensomme og om det gir mening å tillegge dyrene våre menneskelige egenskaper.