Nytt i biblioteket

Nytt

 • Bjerkli, Myriam H. : Elskede Emilie

  Bjerkli, Myriam H. : Elskede Emilie

  En sensommerdag i Sandefjord bryter noen ungdommer seg inn i en container utenfor en matbutikk. Mens de ser etter mat de kan redde fra en unødig søppeldød, finner de et avhugget hode. Lokalavisene rapporterer sjokkert om hendelsen, men ingen er mer opprørt enn politioverbetjent Håkon Haakonsen: Han kjenner mannen. Frank Skår, enkemann og faren til Emilie Skår, en jente som fikk en tragisk fireårsdag da moren døde i en bilulykke. Når han nå skal overbringe nyheten om at hun har mistet faren også, oppdager de at den nå attenårige Emilie har forsvunnet. Da den dødssyke Dagny får vite om sønnens død, kan hun ikke fortelle noe om hvor verken Emilie, eller resten av Franks kropp, befinner seg. "Elskede Emilie" er en politikrim om hvordan løgnene kan være både ødeleggende og limet i en familie, om familiebånd som er skåret over, og om de mørkeste krokene av samfunnet og i menneskesinnet. Boken er den sjette i serien om Håkon Haakonsen,

 • Daynes, Katie : Hva er inni kroppen?

  Daynes, Katie : Hva er inni kroppen?

  For spørrelystne barn som vil utforske kroppen. Lurer du på hva som gir kroppen din den formen den har, eller hvordan du kan bevege deg. Og hvor det blir av maten du spiser? Kikk bak klaffene, så finner du svarene. Sakprosa/klaffebok for førskolebarn.

 • Høisæther, Ulrik : Den kongelige kidnappingen : thriller

  Høisæther, Ulrik : Den kongelige kidnappingen : thriller

  Skaugum, tidlig vår, klokken 04:41. Syv menn i svarte uniformer tar livet av kronprinsfamiliens gardister og bortfører den norske arveprinsessen. Hele Norge settes i alarmtilstand. De norske beredskapsinstansene henvender seg til politietterforskeren Frans Nansen, som har en utpreget fortid i spesialstyrkene og helt spesiell kompetanse. Men Nansen har sin egen lille datter å ta vare på, og etter han mistet sin kone i brann, har han bekjempet sine indre demoner med overspising. Ikke før kronprinsen selv henvender seg til ham som statsoverhode og som far, innser Nansen at han må ta på seg det umulige oppdraget: På egen hånd skal han krysse grensen i nord, finne prinsessen og - det vanskeligste av alt - få henne med seg tilbake til norsk territorium. I live.

 • Potter, Beatrix : Petter Kanin og vennene hans : klassiske eventyr

  Potter, Beatrix : Petter Kanin og vennene hans : klassiske eventyr

  Beatrix Potters illustrerte eventyr tilhører klassikerne i barnelitteraturen. I Potters vidunderlige eventyrverden lever kaniner, katter, ekorn og andre dyr det gode liv i skogen. Den frekke og eventyrlystne Petter Kanin så dagens lys for over hundre år siden, og har siden fascinert generasjoner av lesere. Og man kan jo ikke annet enn å bli glad i spilloppmakeren Petter, hans tre lydige søstre Vipsen, Vimsen og Dunhale og den late fetteren hans, Benjamin. Petter Kanin og vennene hans inneholder 14 fortellinger, ledsaget av forfatterens originale og vakre illustrasjoner. Bildebok for førskolebarn/småskoletrinnet.

 • Nesser, Håkan : En fremmed banker på din dør : og to andre bruddstykker fra Maardam og omegn

  Nesser, Håkan : En fremmed banker på din dør : og to andre bruddstykker fra Maardam og omegn

  Håkan Nesser ble tildelt Rivertonklubbens internasjonale ærespris høsten 2022. «Den svenske forfatteren fra Kumla bedriver en helt annen skrivekunst enn det som er vanlig i krimlitteraturen», skrev anmelder Per-Magne Midjo fra Trønder-Avisa i sin siste anmeldelse av en Nesser-bok. Nesser demonstrerer dette til fulle med disse tre fortettede krimfortellingene. Her er ingen overflødige ord, men Nesser klarer likevel å gå i dybden på menneskers psyke. Det skjer både drap og forbrytelser, men hva er det som driver mennesket? Hva er årsakene bak våre handlinger? I disse tre krimfortellingen viser Håkan Nesser hvorfor han fortjener den uformelle tittelen «Sveriges krimkonge».

 • Mills, Andrea : Lille dinosaur på gården : bli med lille dinosaur på en morsom dag på gården!

  Mills, Andrea : Lille dinosaur på gården : bli med lille dinosaur på en morsom dag på gården!

  Bli med den lille dinosaur når han besøker alle vennene sine, små som store, på gården. Her får barna være med når lille dinosaur og vennene hans hjelper hverandre med alt som må gjøres på gården. Sammen får de arbeidet gjort! Kartonert. Bildebok for førskolebarn.

 • Donaldson, Julia : Gruffalo

  Donaldson, Julia : Gruffalo

  Forlaget skriver om denne boka:

  Billedbok. En mus er på tur i skogen og møter reven. Reven er sulten og får lyst på musa til lunsj. Nå gjelder det for musa å redde seg som best den kan. Den finner derfor opp et skummelt fantasidyr, gruffaloen, i all hast. Reven blir skremt når den får høre om dette skumle dyret med hoggtenner og klør, og musa er reddet helt til neste møte med et sultent dyr. Det samme gjentar seg gang på gang, helt til musa virkelig møter sitt eget fantasidyr, gruffaloen. Nå er gode råd dyre, men musa er ikke tapt bak en vogn og redder seg med list ut av denne situasjonen også. Dette er en morsom historie fortalt med korte setninger på rim. Boka er illustrert med fargesterke tegninger. Kartong. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet. 1. norske utg.: 2002. Orig.tit.: The gruffalo. Illustr.: Axel Scheffler. [25] s. ib. kol. ill. 2007.

 • Renslebråten, Line : Blodsugere

  Renslebråten, Line : Blodsugere

  Det finnes mange fascinerende skapninger som lever av å fortære blod. De kalles hematofager.

  Hvorfor har de utviklet denne evnen?
  Trenger egentlig naturen blodsugerne i økosystemet?

  Visste du at blod kan være alt fra gult og lilla til gjennomsiktig eller grønt?

  Dyr som lever av å fortære blod har helt spesielle egenskaper, og de er flere enn du tror...
  Her får du møte noen av dem!

 • Pilkey, Dav : Kaptein Supertruse og den sensasjonelle sagaen om señor Stinkbombe!

  Pilkey, Dav : Kaptein Supertruse og den sensasjonelle sagaen om señor Stinkbombe!

  Hils på de to illeluktende kompisene mine! Noe er råttent i Ohio - og det stinker verre enn en haug med svette gymsokker! Når den ondskapsfulle gymlæreren ved barneskolen hjernevasker elevene så de blir oppmerksomme, lydige mønsterbarn, ligger menneskehetens framtid nok en gang i Thomas' og Haralds hender. På'n igjen! Har DU lest alle trusene dine? Humor for mellomtrinnet.

 • Fagertun, Thoralf : Familien Gnork

  Fagertun, Thoralf : Familien Gnork

  Jungelmedisin, klysegutar og verdas viktigaste fotballkamp!

  Tom saknar bestevenen Martin, som ligg halvdaud på sjukehuset. Saman skulle dei vunne den superviktige fotballkampen mot den motbydelege erkefienden Preben og laget
  hans. Men utan Martin vil dei heilt sikkert tape.

  Når familien Gnork flyttar frå jungelen til Tom sin kjedelege småby, blir håpet tent.
  For om Tom gjer familien Gnork ei teneste, skal dei lage ein heidundrande naturmedisin
  som vil gjere Martin frisk og speleklar til kampen. I forsøket på å lage medisinen må både krokodillar, kattar og kvalar til pers som prøvekaninar, noko som får uana konsekvensar. Og i skuggane lurer Preben med skumle planar...

 • Vergès, Françoise : Avkoloniseringsfeminisme

  Vergès, Françoise : Avkoloniseringsfeminisme

  Feminismen har alt for lenge vært koordinert av kreftene de søker å motvirke. I dette manifestet argumenterer Francoise Verges for at feminister ikke lenger bør være medskyldige til kapitalisme, rasisme, kolonialisme og imperialisme: det er på tide å bekjempe systemet som skapte sjefen, bygget fengslene og styrer kvinners kropper. En dekolonial feminisme jobber med sentrale spørsmålene i feministiske debatter i dag: fra eurosentrisme og hvithet, til makt, inkludering og ekskludering. Ved å fordype seg i feministiske og antirasistiske historier, vurderer Verges også samtidens aktivisme, bevegelser og kamper, inkludert #MeToo og Women's Strike. Boken plasserer antikolonialisme og antirasisme innenfor en interseksjonell marxistisk feminisme, og fremsetter et nødvendig krav om å frigjøre oss fra de kapitalistiske, imperialistiske kreftene som undertrykker oss.

 • Mugford, Simon : Van Dijk ruler

  Mugford, Simon : Van Dijk ruler

  Les om Virgil van Dijks reise fra å jobbe som oppvaskhjelp til å bli en av verdens beste midtstoppere med suksess for Celtic og Liverpool. Imponer vennene dine med de kuleste faktaene og den villeste statistikken om Van Dijk og finn ut hvorfor......

 • Menke, Christoph : Rett og vold

  Menke, Christoph : Rett og vold

  Den tyske filosofen Christoph Menke (f. 1958) tilhører tredje generasjon av den innflytelsesrike skolen for kritisk teori og samfunnstenkning som ble etablert i Frankfurt på 1920-tallet. Menke føyer seg inn i samme tradisjon som blant andre Theodor W. Adorno og Jürgen Habermas, og fører Frankfurterskolens kritiske etos videre i sine rettsfilosofiske undersøkelser. «Rett og vold» er en refleksjon over rettens natur med utgangspunkt i det Menke betegner som et uløselig paradoks: På samme tid som retten blir ansett som voldens motsetning, er den selv et uttrykk for vold. Enhver rettsorden vil naturligvis begrunne bruken av voldsmakt som legitim. Men Menke argumenterer for at heller ikke i et rettssamfunn grunnlagt på liberaldemokratiske prinsipper, kan volden simpelthen betraktes som et instrument eller en siste utvei. Hos tragedieforfatterne Aiskhylos og Sofokles finner Menke de første tilløpene til en kritisk drøfting av fellestrekkene mellom blodhevn og domsbasert rett.

 • Thomsen, Søren Ulrik : Store Kongensgade 23 : et essay

  Thomsen, Søren Ulrik : Store Kongensgade 23 : et essay

  «Er det et eget år eller sted i et menneskes liv som etter som tiden går, vil vise seg å være det viktigste? Punktet der passerens spiss kan plasseres fordi alt før peker drømmeaktig inn mot det og alt etter viser tilbake til dette sentrumet som man ikke erkjenner betydningen av før langt senere?» Slik begynner Søren Ulrik Thomsens bok om det stedet i livet som har betydd mest for ham, nemlig Store Kongensgade 23. Han er 16 år og flytter inn til sentrum av København, han er fylt av dirrende forventninger og klar for alt som ligger foran ham. Samtidig er hans mor sterkt deprimert og har lange opphold på psykiatriske sykehus. I dette spennet mellom lykke og ulykke reflekterer dikteren om livet, om hvorfor man skriver, om frykten for alderdommen, om høsten, når alt både blusser opp og dør ut. Og om en leilighet i Store Kongensgade 23, hvor forfatteren bodde i kun ett år, men som for ham, selv om det tilhører fortiden, likevel er det stedet som all fremtid vil stråle ut fra.

 • Bjærke, Marit Ruge : Fremtiden er nå : klimaendringenes tider

  Bjærke, Marit Ruge : Fremtiden er nå : klimaendringenes tider

  Klimaendringer handler om utslipp og tørke, om smeltende is og voldsomme stormer. Men når utslippene øker, er det mer enn bare klimaet som endres. Det gjør også vår forståelse av tid. Når klimaforskere bruker kunnskap fra geologisk fortid til å modellere fremtidens klima, politikere vedtar utslippsreduksjoner for å trygge våre barn og barnebarns fremtid og klimaaksjonister roper på øyeblikkelig handling, blir det tydelig at det inngår ulike tidsforståelser i hvordan vi snakker om, forholder oss til og forsøker å håndtere klimaendringene. Fremtiden er nå undersøker noen av klimaendringenes rytmer, tempoer, tidsrammer og tidsskalaer. Boken tar også opp hvordan forestillinger om en klimaendret fremtid endrer forholdet vårt til nåtid og fortid, og hvordan ulike tidsforståelser kan påvirke hvordan vi forholder oss til klimaendringene.

 • Pratchett, Terry : Magiske Maurits & hans gløgge gnagere

  Pratchett, Terry : Magiske Maurits & hans gløgge gnagere

  Den smarte gatekatten Maurits har pønsket ut en vanntett måte å få pengene til å trille ut av menneskelommer både her og der. Sammen med en litt gutt som spiller fløyte og et intelligent rottefølge, har han full kontroll. Men en dag kommer følget til et sted der noen andre alt er igang med langt mer enn fantestreker! Pipa får en ny lyd, og det klinger av mørke toner. De glupe rottene blir nødt til å lære seg et helt nytt ord: "ONDSKAP!"

 • Vahr, Ellen : Sykehuset på Ellis Island : roman

  Vahr, Ellen : Sykehuset på Ellis Island : roman

  Første verdenskrig er over. Thea er tilbake hos familien Vanderbilt på Manhattan. Kjæresten Paul har falt i krigen, og hun har bestemt seg for å vende hjem til Kristiania. Før hun drar, lover hun å hjelpe sin venninne Aislynn med å få datteren Anna inn i landet. Men Anna blir syk på overfarten og isolert på sykehuset på Ellis Island. Thea må utsette hjemreisen. En dag dukker en mystisk mann med hukommelsestap opp. Gradvis avsløres hemmeligheter om Annas bakgrunn, og Thea blir tvunget til å ta sitt livs største valg. Sykehuset på Ellis Island avslutter Ellen Vahrs trilogi om bakerdatteren Thea fra Kampen, som reiser til Amerika for å arbeide for den velstående Vanderbilt-familien.

 • Faber, Kim : Skyggeriket

  Faber, Kim : Skyggeriket

  En tilsynelatende uskyldig mann mister livet under en voldsom eksplosjon Nordjyllandsværket - et av Danmarks siste kulldrevne kraftverker. Det som først ligner en ulykke, viser seg raskt å være et angrep, da politiet finner fragmenter av en militær kamikazedrone i ruinene. En radikal organisasjon påtar seg skylden for angrepet og Danmark er rammet av sitt første tilfelle av klimaterror. Samme morgen blir en annen mann funnet drept i en villa i København. Han er sønn av landets kontroversielle klimaminister, og saken detonerer for alvor da obduksjonen viser at den drepte har hatt et heftig kokainmisbruk - og dessuten tette forbindelser til en hittil ukjent narkobande. Er det en sammenheng mellom de to forbrytelsene? Juncker og Signe ser ingen, men så gjør deres kollegaer en oppdagelse, som tilsynelatende snur saken på hodet.

 • Engman, Pascal : Til minne om en morder

  Engman, Pascal : Til minne om en morder

  Det er sommeren 1994, og hetebølge i Sverige. I skyggen av Mattias Flinks massedrap i Falun blir det funnet ytterligere et lik. En kvinne er kvelt til døde, og det blir tidlig oppdaget at hun bare er et av flere ofre som er drept på samme måte. Det blir opp til den nylig hjemkomne FN-soldaten og politimannen Tomas Wolf å finne morderen. Til å hjelpe seg har han Vera Berg - en korrupt kveldsavisreporter som er på flukt fra eks-kjæresten og MC-gjengen hans. Tomas Wolf og Vera Berg mistenker at den skyldige står nærme etterforskningen. Til minne om en morder er første bok i serien Skumringstimen, og er en en fartsfylt og gripende spenningsroman, med sterke tilbakeblikk til 90-tallet.

 • Bross, Helena : Alene i byen

  Bross, Helena : Alene i byen

  Trøbbel på klassetur!

  Klassen min er en sjarmerende serie med gode historier, humor og gjenkjennelse for de yngste leserne. Den store skriften og de korte setningene gjør dette til flotte bøker for lesere som vil oppleve gleden og mestringsfølelsen ved å lese en hel bok selv!

  Alene i byen får læreren Peter fullt opp når klassen skal på utflukt til et museum. Der skal de se en utstilling om dinosaurer, og alle i klassen gleder seg!

  Det er spennende å være i byen, og det er så mye morsomt å se på. Så mye morsomt at Viktor og Live plutselig mister de andre! Hva skal de gjøre? Kanskje jenta i butikken kan hjelpe dem?

 • Swanson, Peter : The kind worth saving : a novel

  Swanson, Peter : The kind worth saving : a novel

  Joan Whalen er sikker på at ektemannen hennes er utro, og tror til og med hun vet hvem den andre kvinnen er. Alt hun trenger er bevis. Så hun bestemmer seg for å be om hjelp fra den tidligere læreren sin, Henry Kimball, som nå jobber som privatdetektiv. Men alt er ikke som det virker, og mens Henry forfølger den andre kvinnen blir han dratt inn i en verden full av mord, manipulasjon, løgner og gamle hemmeligheter. Mens saken blir stadig rarere, vender han seg til den eneste personen han kan stole på, Lily Kitner, men hun har sine egne mørke hemmeligheter.

 • Bross, Helena : Skynd deg!

  Bross, Helena : Skynd deg!

  I denne boka handler det om tidspress. For hvorfor har voksne alltid så dårlig tid?

  Skynd deg! blir du kjent med Linus. Han er lei av at de voksne alltid maser og har dårlig tid. Han er rett og slett lei av å skynde seg! Han må nemlig skynde seg hele dagen. Først til skolen, så til aktivitetsskolen og trening.

  En morgen får han og mamma så dårlig tid at han glemmer å ta med bamsen sin til kosedyrdagen i klassen. Til slutt orker ikke Linus å skynde seg mer! Det er ikke noe gøy! Det eneste han vil er å ta det med ro og leke med vennen Edvin.

 • Engberg, Katrine : Det brennende bladet

  Engberg, Katrine : Det brennende bladet

  Liv Jensen står ved et veiskille i livet. Hun har sagt opp jobben som etterforsker i politiet i Nordjylland og har startet sitt eget detektivbyrå. Samtidig har hun flyttet til Vesterbro og leier underetasjen hos rammemakeren Jan Leon og hans voksne datter Hannah. To mennesker som deler en stor sorg. Mens Liv overvåker mulige forsikringssvindlere med dårlig rygg og stort behov for å spille tennis, drømmer hun om en jobb i drapsavdelingen i København. Og da hennes venn og mentor, Petter Bohm i københavnpolitiet, tilbyr henne en jobb, griper hun begjærlig sjansen. Kulturjournalisten Gert Linde ble brutalt drept for tre år siden, og gjerningsmannen ble aldri tatt. Saken er henlagt, men kanskje Liv kan oppklare den og komme tilbake til en jobb i politiet? Etterforskningen sender henne til den jyske vestkysten og tilbake i tid til det mørke stedet i historien hvor alle flyktet fra noe. Og Liv har sine egne demoner hun flykter fra. Det brennende bladet er første bind i en ny serie med Liv Jensen i hovedrollen.

 • Horst, Jørn Lier : Operasjon Fartsstripe og andre mysterier

  Horst, Jørn Lier : Operasjon Fartsstripe og andre mysterier

  Hvem stjal en million kroner fra gamle Molly Vang? Hva ligger gjemt inne i den gamle, nedlagte jernbanetunnelen? Hvorfor renner det rødmaling langs veikanten? Hvordan ble egentlig Tiril og Oliver kjent med Åtto? Hvor kommer den mystiske blå pakka fra? Og hvilken hemmelig ingrediens skal til for å lage Matildas muffins? I denne boken får du svar på alle spørsmålene! Operasjon Fartsstripe og andre mysterier har hele seks spennende historier om Tiril, Oliver og Åtto.

 • Montefiore, Santa : Vent på meg : basert på Simon Jacobs' sanne historie

  Montefiore, Santa : Vent på meg : basert på Simon Jacobs' sanne historie

  Da Rupert blir erklært savnet og antatt død under slaget ved Arnhem i 1943, blir hans kone, Florence, knust. Men da hun finner diktet «Vent på meg» skjult i en gammel bok, tar hun det som et tegn fra Rupert: et løfte om at han vil komme tilbake til henne. Flere tiår senere mottar Florence et brev fra en mann hun aldri har møtt, som bor på den andre siden av jordkloden. Hva vet denne ukjente avsenderen om mannen som Florence har ventet i 51 år på å møte igjen? Vent på meg handler om udødelig kjærlighet og ødeleggende hemmeligheter, og den spenner fra England under 2. verdenskrig til Australia fem tiår senere.

 • Merritt, Kory : Den hjemsøkte skolen

  Merritt, Kory : Den hjemsøkte skolen

  Stormen er på vei. Hvem kommer til å overleve? Boojumen er bekjempet og de forsvunne barna tilbake. Dessverre plages Bekkeblomholm fremdeles av underlige og skremmende hendelser. Over natten fylles hele byen av skumle snømenn, og en storm tvinger elevene til å barrikadere seg inne på skolen. De oppdager snart at den største trusselen av dem alle er innesperret sammen med dem. Spennende bilderoman for mellomtrinnet.

 • Ulitskaja, Ljudmila : Det store grønne teltet

  Ulitskaja, Ljudmila : Det store grønne teltet

  Det store grønne teltet er en roman om Sovjetunionens siste 30 år og om dissidentene, det vil si gruppen av samfunnskritiske kunstnere og intellektuelle som ble holdt nede av KGB med alle midler. Vi følger de tre hovedpersonene Ilja, Sanja og Mikha fra de møtes som skolegutter. Ilja fotograferer, Sanja er en lovende pianist, mens Mikha har talent for poesi. Som voksne velger de å følge kunstnerkallet, hvilket skal vise seg å få store kostnader for både dem selv og deres nærmeste. Gjennom et mylder av stemmer og skjebner, og med en enestående fortellerkraft, risser Ljudmila Ulitskaja opp et dyptloddende portrett av den sene sovjetiske epoken. Det store grønne teltet er en beretning om å realisere sine ambisjoner og talenter, om seirer og nederlag, forelskelser og oppbrudd, litteratur og kunst, undertrykkelse og emigrasjon. Ljudmila Ulitskaja (f. 1943) regnes som et av de store navnene i russisk 2000-tallslitteratur, og nevnes ofte som kandidat til Nobelprisen. Hennes hovedverk Det store grønne teltet utkommer nå på norsk for første gang, med et spesialskrevet forord fra forfatteren. «De siste to tiårene har Ljudmila Ulitskaja gjort russisk litteratur interessant og viktig for den vanlige leser igjen. For meg har hun alltid vært forfatter nummer én.» Guzel Jakhina, forfatter av Zulejkha åpner øynene «En virtuost komponert saga der vi følger tre venners motstridende skjebner i Sovjetunionen. En storslagen roman om trofasthet og totalitarisme.» Le Monde

 • Meggitt-Phillips, Jack : Det store slaget

  Meggitt-Phillips, Jack : Det store slaget

  Bettina og Ebenezer er tilbake! Men det er også et visst beist. Det samme beistet som har forsøkt å spise Bettina ikke én, men to ganger, sitter nå trygt bak lås og slå. Men kanskje finnes det en vei ut av fengselet, for beistet ser nemlig ut til å ha blitt snilt. Det lover på tro og ære at nå er det bare gode gjerninger som gjelder - kors på halsen! Det snille beistet kaster opp gaver og prøver å bli bestevenner med sine gamle fiender, Bettina og Ebenezer. En skulle nesten tro at det fæle monsteret er helt borte. Men rumler ikke den skumle magen veldig høyt? Humor og spenning for mellomtrinnet.

 • Weitze, Charlotte : Rosarium

  Weitze, Charlotte : Rosarium

  Rosarium er en slektsfortelling i tre deler, som strekker seg over 100 år og flere kontinenter. I første del flykter Bror og Søster fra krigen inn i Bialowieskaskogen - Europas eneste urskog (og tidlig på 1900-tallet tsarens jaktmarker). Søster glemmer gradvis foreldrenes språk og begynner etter hvert å ligne mer og mer på det plantelivet som omgir henne - i så stor grad at huden hennes har et tydelig grønnskjær når tsarens sønn kommer over henne under en jaktutflukt. I del to møter vi botanikeren Johanne, født Johannes, som arbeider med å samle planter fra ulike kontinenter for å bevise at urkontinentet Pangaea har eksistert. Han finner søsters barn innestengt i et kloster, sammen med en helt spesiell rose. I tredje del møter vi Johannes barn og barnebarn på vei til USA for å feire Johannes 100-årsdag. Den eneste som må bli hjemme er oldebarnet Fine, hun er syk, huden hennes er begynt å bli grønn. Når resten av familien kommer fram til Johannes hus, er jubilanten forsvunnet. Og etter hvert som de leter er det som om gåten om Johanne, hennes vitenskapelige arbeid og familiens egentlige opphav, fortsetter å vokse seg større og villere.

 • Vikstvedt, Tonje Vibokt : Barnas påskenøtter

  Vikstvedt, Tonje Vibokt : Barnas påskenøtter

  Hundrevis av spørsmål og svar om temaer som godteri, fotball, spill, biler og mye mer. Vitser og gåter er det også. Hvor mange striper er det i en Kvikk Lunsj? Hva er skare? Hva het vinnerlåta i MGPjr 2022? Er grønn anakonda verdens minste slange? Vokser det trær på Svalbard? Finnes det både grønn og gul kiwi? Spørre- og vitsebok for småskole-/mellomtrinnet.

 • Ernaux, Annie : Jeg er fortsatt her inne i mørket

  Ernaux, Annie : Jeg er fortsatt her inne i mørket

  Nobelprismottaker Annie Ernaux' dagbok om morens siste år. Da moren får alzheimer, begynner Annie Ernaux å skrive dagbok: om møtene med moren, om de uforståelige tingene hun gjør, om hvordan hun forandrer seg fra dag til dag. Gradvis endrer forholdet deres seg. Moren blir som et barn, og Annie må innta omsorgsrollen - en rolle hun verken makter eller ønsker å ha. Jeg er fortsatt her inne i mørket er en umiddelbar og rå tekst om smerte, sorg og kjærlighet. Med sin sedvanlige skarpe prosa skildrer Annie Ernaux en av vår tids mest ubarmhjertige sykdommer, og viser hvor vondt det kan være å miste en mor selv om man er voksen selv.

 • Taylor, Thomas : Skyggeånden

  Taylor, Thomas : Skyggeånden

  Velkommen til Illevik, der ingenting er som det ser ut til.

  Åndenatta skal feires, og en hypnotisk scenekunstner dukker opp i Illevik med overraskende nyheter til Herbie.
  Violets verge, Jenny, som også er eieren av Illevik bokapotek, forsvinner sporløst ... og snart blir enda flere mennesker borte.
  Er det en sammenheng mellom disse forsvinningene?
  Herbie og Violet er fast bestemt på å finne det ut.
  Men vil de klare å avsløre sannheten når de er
  omgitt av så mange skygger og illusjoner

 • Korsgaard, Thomas : Hvis det skulle komme et menneske

  Korsgaard, Thomas : Hvis det skulle komme et menneske

  Hvis det skulle komme et menneske er en sterk roman om fattigdom i utkanten av det danske velferdssamfunnet, om å være barn i en familie som mangler overskudd både av penger og følelser. Og om å være overlatt til seg selv og måtte ta altfor mye ansvar altfor tidlig i livet. Men det er også fortellingen om en oppfinnsom og nysgjerrig gutt med stor skapertrang. En gutt som kommer til å vokse opp og finne sin egen vei, uansett hvilken motgang livet byr på. Og ikke minst å aldri, ALDRI glemme hvor man kommer fra. Korsgaard forteller med svart humor og så sterk empati med personene sine. Thomas Korsgaard er født i 1995, han har utgitt én novellesamling, som han mottok EUs litteraturpris for, og trilogien om Tue, som han blant annet har blitt æret med De Gyldne Laurbær for.

 • Ohlsson, Kristina : Mysteriet med den skumle skyggen

  Ohlsson, Kristina : Mysteriet med den skumle skyggen

  Velkommen til Spøkelsesbyrået!
  Hit kommer folk som har møtt på spøkelser og som vil få dem til å slutte å spøke. Spøkelsesbyrået består av Elsa og Kalle, som vet det meste om spøkelser og spøkerier. De bor i et gult slott sammen med farfar Nikodemus. Han er spøkelsesmester i Dunkeldal og har lært Elsa og Kalle alt han kan.

  Denne gangen er det Frans som trenger hjelp fra Elsa og Kalle. Leiligheten hans er hjemsøkt, og han får ikke sove om natten på grunn av all støyen! Servise blir knust på kjøkkenet, noen slår lyset av og på og bøker blir dyttet ut av bokhyllen. Og noen ganger ser han en skygge midt på gulvet, selv om ingen er der.

  Hvem er den skumle skyggen, og hva i all verden er det den vil? Elsa og Kalle vet at det er viktig å forstå hva spøkelsene prøver å si. Bare sånn kan man komme til bunns i ekte spøkelsesmysterier.

 • Halberg, Jonny : Johannes' åpenbaring : roman

  Halberg, Jonny : Johannes' åpenbaring : roman

  Tidligere standupkomiker Johannes Kaupang reiser tilbake til Skatøy for å begrave faren sin. Faren, en folkekjær lege, har hengt seg på sitt eget kontor. Johannes og faren har mange års uvennskap bak seg, og under forberedelsene til begravelsen dukker det opp brev som faren har skrevet om livet sitt på Skatøy. Johannes begynner å undersøke hva faren egentlig har drevet med, og hvem han var bak den ulastelige menneskevenn-fasaden. Han får etter hvert øye på en mann han ikke kjenner, og som er styrt av krefter han ikke vil vedkjenne seg. Samtidig nærmer bisettelsen seg. Johannes har et anstrengt forhold til både slekt og andre på øya, relasjoner som ikke blir enklere etter farens død. Johannes' åpenbaring er en roman om mennesker som veksler mellom å avvise og klamre seg til hverandre, og om det du burde ha visst og kanskje aldri får vite om dine nærmeste.

 • Moore, Alan : Batman : the killing Joke

  Moore, Alan : Batman : the killing Joke

  Presented for the first time with stark, stunning new coloring by Bolland, Batman: The Killing Joke is Alan Moore's unforgettable meditation on the razor-thin line between sanity and insanity, heroism and villainy, comedy and tragedy.
   
  According to the grinning engine of madness and mayhem known as The Joker, that's all that separates the sane from the psychotic. Freed once again from the confines of Arkham Asylum, he's out to prove his deranged point. And he's going to use Gotham City's top cop, Commissioner Jim Gordon, and his brilliant and beautiful daughter Barbara to do it.

 • Rasisme : Rasisme : fenomenet, forskningen, erfaringene

  Rasisme : Rasisme : fenomenet, forskningen, erfaringene

  Hva kjennetegner rasisme i Norge i dag? Hvilke perspektiver og temaer opptar norske forskere?

  Norsk offentlighet har gjennomgått et paradigmeskifte når det gjelder interesse for og vilje til å snakke om rasisme. Det synes nå å være bred enighet om at rasisme finnes også i Norge, og at det handler om mer enn tilfeldige enkelthendelser. Mindre enighet er det om hva rasisme springer ut ifra, hvordan den kan måles, og hvor utbredt det er.
  Teoretiske begreper fra internasjonal rasismeforskning som strukturell rasisme, hvite privilegier og rasialisering har i løpet av kort tid blitt en del av den norske debatten. Men er disse begrepene relevante for å forstå rasisme i Norge? Hva kan de hjelpe oss til å forstå?
  I denne tekstsamlingen har en rekke forskere fra ulike fag blitt spurt om hvilke teorier fra internasjonal rasismeforskning som kan bidra til økt forståelse av rasisme i det norske samfunnet. Bidragene er organisert i tre ulike tematiske bolker som kommer med hver sin introduserende fagtekst.
  Boken er uvurderlig lesning for alle som ønsker å forstå den norske rasismens særpreg og den globale sammenhengen denne rasismen er en del av.

 • Cloonan, Becky : Afterworlds

  Cloonan, Becky : Afterworlds

  Wonder Woman just woke up in the middle of a battle all around her! Just another day...in Valhallah?! 

  The warriors here spend their days fighting and their nights drinking, but why is no one surprised to see Wonder Woman? It's up to Diana to find out what is going wrong in the Sphere of the Gods...and how it landed her in the Norse afterlife.
   
  Now she must face warriors and beasts of mythic proportions...can our Amazon Princess survive? 

 • Ahnhem, Stefan : En helt annen historie

  Ahnhem, Stefan : En helt annen historie

  En blogger blir funnet død på en av Stockholms finere hoteller. En erotisk lek som har gått for langt, eller en iscenesatt henrettelse? Saken havner på bordet til Fabian Risks tidligere kollega Malin Rehnberg. Hun har hentet seg inn etter hendelsene i Den niende graven tre år tidligere, og må nå kjempe mot sin nye sjef som ønsker å prioritere en pågående trafficking-sak. Når enda et mord skjer, tårner spørsmålene seg opp: Finnes det en kobling mellom ofrene? Er et større spill i gang? Og hva er stalkeren som insisterer på å blande seg inn i etterforskningen ute etter? En helt annen historie kaster nytt lys over Fabian Rask-universet som har nådd ut til millioner gjennom bøker som Siste spiker og Den niende graven. Et perfekt sted å starte for nye Ahnhem-lesere - eller en fersk innfallsvinkel for alle som kjenner forfatteren fra før.

 • Waage, Hilde Henriksen : Spillet om Syria

  Waage, Hilde Henriksen : Spillet om Syria

  I Spillet om Syria presenterer en av våre fremste Midtøsten-eksperter Syrias moderne historie på en både lettfattelig, innsiktsfull og engasjerende måte, samtidig som hun formidler ny kunnskap om dette krigsherjede landet. Boken legger særlig vekt på stormaktenes rolle vis-à-vis Syria og viser hvordan regionale og nasjonale konfliktlinjer har satt sitt preg på landets utvikling helt fram til våre dager. Syrias skjebne forklares på denne måten både i et historisk og et storpolitisk perspektiv. Siden 2011 har Syria vært åsted for en av de blodigste borgerkrigene i Midtøsten i moderne tid. Rundt en halv million mennesker er drept, fem millioner har flyktet utenlands, og seks millioner syrere er flyktninger i eget land. Byer og tettsteder ligger i ruiner. Det er et enormt behov for gjenoppbygning. Politisk er situasjonen fortsatt kaotisk, selv om Bashar al-Assads regime i skrivende stund ser ut til å ha vunnet krigen. Hvordan kunne det gå så galt i Syria? Og hvorfor er det så viktig å forstå Syrias historie for å forstå den situasjonen landet har havnet i? I Spillet om Syria prøver Waage å svare på nettopp disse spørsmålene. Underveis byr hun på et vell av historisk bakgrunnsinformasjon for både journalister, politiske beslutningstagere, studenter, forelesere og andre som er opptatt av situasjonen i Midtøsten generelt, og utviklingen i Syria spesielt.

 • Christiansen, Rune : Marginalia til Harriet Löwenhjelm (1887-1918) : dikt og epistler

  Christiansen, Rune : Marginalia til Harriet Löwenhjelm (1887-1918) : dikt og epistler

  Poeten og kunstneren Harriet Augusta Dorothea Löwenhjelm døde av tuberkulose 31 år gammel, på Romanäs sanatorium, beliggende ved Sommens bredd i Jönköpings län, Småland. Löwenhjelm etterlot seg en rik samling med upubliserte dikt, tegninger, dagboknotater med mer; verkene ble forvaltet av venninnen Elsa Björkman og utgitt posthumt. Rune Christiansens "marginalia" til kunstneren er en hyllest og en sorgsang, og samtidig en samtale, om naturen, om dødens nærvær og om diktningens og troens trøstefulle kraft. Slik oppstår et slags overskridende vennskap idet Löwenhjelms avbrutte gjerning får nytt liv gjennom Christiansens henvendelse.

 • Gilbert, Ida Marie Haugen : Tute med de ulver som er ute

  Gilbert, Ida Marie Haugen : Tute med de ulver som er ute

  Aslaug har en i utgangspunktet meningsfull jobb som kommunikasjonsansvarlig i den ideelle organisasjonen Framtid med Visjon. Likevel fyller jobben henne med stadig økende ulyst og irritasjon - i den grad at høydepunktet i arbeidsuka er kake til lunsj hver onsdag. Virkelig akutt blir vantrivselen når den hundre prosent politisk korrekte Karen-Britt ansettes og tildeles kontorplass til venstre for Aslaug i det åpne kontorlandskapet. En mental bombe er i ferd med å detonere - i nær framtid.

 • Svindland, Frederik : Dyrenes lykke : roman

  Svindland, Frederik : Dyrenes lykke : roman

  Romanen Dyrenes lykke av Frederik Svindland handler om en urolig ungdomstid preget av grenseoverskridelser og rus, men også om en vennegjeng med svært sterke bånd. Etter å ha blitt kastet ut av skolen begynner fortelleren på en ny skole i byen, der han får nye klassekamerater og etter hvert blir del av et miljø som utvider verden hans i alle retninger. Noen av vennene er temmelig grenseløse, men ingen av dem så mye som Sal, gamlevennen som også går på denne skolen. Med Dyrenes lykke fullfører Frederik Svindland en romantrilogi som forteller om forfatterens oppvekst, familie og sosiale sirkel. Som de foregående bøkene i trilogien, Pelargonia (2016) og Engelsk tåke (2018), er Dyrenes lykke en lyrisk roman med et usedvanlig vakkert språk, de billedrike tekstene er malt ut med tidvis absurd presisjon, fulle av friske observasjoner om vennskap, usikkerhet og tilhørighet. Men også om graffiti. Og om kyr.

 • Knudsen, Charlotte Vaillot : Blåtimesonater : dikt

  Knudsen, Charlotte Vaillot : Blåtimesonater : dikt

  I Charlotte Vaillot Knudsens diktsamling Blåtimesonater møtes en kvinne og en mann over et fat med venusmuslinger, og mellom dem oppstår søt musikk. De spiller sammen: Hun på fiolin, han på klaver. Da han finner en ny muse, tyr hun til kløkt og trolldom for å redde kjærligheten. Blåtimesonater forteller en ekstatisk og fabelaktig historie som beveger seg i hete jordsmonn, blant flakkende lyktemenn, heksestormer og flammende operascener.

 • Klausen, Kristian : Fra en russisk skrivemaskin : roman

  Klausen, Kristian : Fra en russisk skrivemaskin : roman

  I Kristian Klausens nye roman "Fra en russisk skrivemaskin", ankommer KGB-agenten Mikhail Alekhin Norge i august 1971. Han har overvåket sovjetiske forfattere, malere og journalister i tjue år. Oppdraget i Norge er å finne en dissidentforfatter som har gått under jorden, og iverksette et attentat. Vel framme i Drammen (dit sporene leder), blir han kjent med bibliotekaren Dordi Normann. Dordi er også verge og assistent for sin gamle far Willem - en bildekunstner som trosser fremskreden Alzheimer og fortsetter å male. I møte med Dordi og Willem og deres dedikasjon til kunst, begynner Mikhail Alekhin å nages av ideologisk tvil og skyldfølelse.