Nytt i biblioteket

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

hva forsøkte du å finne?


Nytt i biblioteket

 • Dyvik, Siv : Strikk din egen julegenser : 24 flotte plagg til høytiden

  I "Strikk din egen julegenser" har den erfarne strikkedesigneren Siv Dyvik utarbeidet mønstre til 24 flotte juleplagg, i samarbeid med Østre Aker Husflidslag. Glorete og høytidsdekorerte ullgensere har lenge vært et humoristisk innslag i britiske og amerikanske juletradisjoner. Hvem husker ikke Mr. Darcys ikoniske julegenser med reinsdyret Rudolf fra filmen"Bridget Jones dagbok" fra 2001. Disse morsomme høytidsplaggene har også nådd Norge, og vi ser dem både til hverdags og fest når desember banker på døren. Den som vil skaffe seg en julegenser finner lett masseproduserte og «engelskspråklige» plagg, men hvor er genserne som forteller de norske historiene? Tiden er inne for å fornorske tradisjonen. Og for å gjøre det selv. Her får du den første norske julegenserstrikkeboken! Strikkemønstrene strekker seg fra de stemningsskapende og kjente norske julemotivene til det mer «outrerte» og tøysete. Her finner du oppskrifter i ulike vanskelighetsgrader og plagg som passer for både mann og kvinne, for liten og stor - til og med for hunden. Boken er gjennomillustrert med stemningsfulle fotografier av Sara Johannessen. Visste du forresten at den tredje fredagen i desember er den offisielle julegenserdagen?

 • Jensen, Eva : Kom si, kom sa

  Det er mye man kan lure på, og undre seg over. Eva Jensen møter undringa med dikt fylt av morgensurr, værhaner, måner i ny og ne og barn som blir født om natta. Ingenting er for lite, og ingenting er for stort, her er plass til både det helt enkle, og det helt underlige.

  Dette er Eva Jensens siste bok for barn. Diktene leker og utfordrer, ved å peke på hverdagslige fenomener, naturbilder, bokstaver og ord. Her møter man verden med undring og spørsmål, og en filosofisk, men samtidig saklig innstilling til ting: Bokstaven C fins i C-vitaminer, og rimer på tre og på kne. Man kan låne et navn, og levere det tilbake. Katten til Åge sitter og ser på at høsten pynter trærne. Og ordet «Ja» er veldig kort og lite, og samtidig veldig stort.
  Boka er fantasifullt og flott illustrert av Iben Sandemose.

 • Sørensen, Pernille : Tubaluba : tulledikt for barn

  Barnediktene i denne samlingen har gjenkjennelige temaer om alt fra pinnesamlinger, sykkelopplæring og godteribesettelse, til barnehageforelskelse, leggerutiner, karriereplaner og den moderne familien med hel-søstre og ste-fettere. Dikt for førskolebarn/småskoletrinnet.

 • Egerkrans, Johan : Norrøne guder

  Men utgangspunkt i Den eldre Edda blir man her kjent med historiene i norrøn mytologi. Fra den grusomme skapelsesberetningen, der urjotnen Yme blir kuttet opp av Odin og hans brødre, til gudenes skjebnesvangre undergang i Ragnarok. Fra urtidens kaos, til verdenstreets ni riker, med alle sine fantastiske og uhyggelige skapninger. I tillegg til de kjente mytene får man også en presentasjon av alle gudene og gudinnene, jotner, Midgardsormen og Hel, samt alle de andre skikkelsene fra mytologien.

 • Løchstøer, Christian : Rim det har rablet for

  Her er dikt for alle som lurer, tenker, drømmer og av og til går på en smell. Rimene og diktene handler om undring og filosofi over livets mange store og små gåter. Det handler blant annet om hva stjernene gjør om dagen, hvem gutten i speilet er – han som ikke er deg selv, eller hva om mammaen din gikk rundt med en kjøttøks i nabolaget om natta. Mange av diktene er humoristiske, tøysete og tullete, mens andre er mer sorgfulle.

 • Hofsø, Ellen : Elvesang

  «Når isjøkelen under Stuorračohkka løsner og ruller ned ura og vannet spruter over fjellskrentene, da vil du høre et drønn. Det er sommertegnet i Ruŋguvuopmi. Da må du kaste blikket oppover, og du vil se at det du trodde var grå mose, blir levende. Da er det reinhjorden du ser», hvisker han ned i halsgropa hennes. «Glem ikke drønnet, Kaarina, når du hører det, er jeg hos deg.»

  Armene som holdt så hardt rundt henne, løsner, han går et skritt tilbake. Blir stående helt stille å bare se på henne. Så løfter han handa og stryker håret vekk fra panna hennes, snur seg og forsvinner inn i mørket.

  Året er 1868. I Tornedalen i Sverige har det vært hungersnød flere år på rad. I fortvilelse sender foreldre barna sine med samene til Ruija (kysten av Nord-Norge) for at de skal overleve. Kvenjenta Kaarina er femten år og har lovt mora å passe på Daniel, lillebroren. Men raiden deler seg og Daniel for svinner nordover. Kaarina havner hos Kirsten og Anders i Lavangen. Hun strever for å bli likt og godtatt, men ingen ting er godt nok og den kalde latteren til Kirsten klorer henne opp innvendig. Redd og krenket klarer hun å komme seg vekk. Men hvor skal hun dra? Hun må finne Daniel. Og Áslat, samegutten som ga henne reinkalven.

 • Hansen, Atle : Apetryne : roman

  Direkte og innsiktsfullt om utestenging og forelsking

  – Du treng ikkje herma etter apene, Arne! seier Simon.
  Ivar byrjar å le høgt.
  Han hoppar rundt bålet som ei ape, medan han peikar på meg.
  – Du er eit apetryne, Arne, eit ekkelt apetryne. Me kan ikkje vera saman med slike som deg! Me vil ikkje ha deg her lenger!

  Med Apetryne har Atle Hansen skrive ei sterk bok om det å vere utanfor, vere venner og vere forelska, og om å bli sett av den du ønskjer skal sjå deg.

 • Kirby, Emma Jane : Optikeren på Lampedusa

  Den lokale optikeren på øya Lampedusa i Middelhavet er en vanlig mann i femtiårene. I likhet med de øvrige øyboerne er han ganske uinteressert i skjebnen til de mange tusen flykningene som passerer øya. En dag får han sitt regelmessige og stillferdige liv forandret for alltid. I oktober 2013 finner det hittil største forliset av båtflyktninger sted. En båt med om lag 500 mennesker kantrer. Optikeren er tilfeldigvis ute med båten den dagen med en gruppe på sju venner. Ved en kraftanstrengelse klarer de å redde 47 av dem. Mot et løfte om aldri mer behøve å snakke med journalister, fortalte optikeren hele historien til den profilerte BBC-reporteren Emma Jane Kirby. Boken byr på en sterk fortelling som utfordrer vår medmenneskelighet på et grunnleggende plan. Optikeren på Lampedusa gjør det en optiker skal gjøre, han redder vår evne til å se. Forfatteren og BBC-reporteren Emma Jane Kirby mottok Bayeux-Calvados Award 2015 for sin skildring av Lampedusa-katastrofen.

 • Olsen, Øyvind : En narkojegers bekjennelser

  Da heroinen inntok det norske gatemarkedet på 1980-tallet jobbet Øyvind Olsen med å rulle opp store narkotikasaker i inn- og utland. I denne boken forteller Olsen om sitt liv som etterforsker, et liv som førte ham inn i kriminelle miljøer i Asia og Afrikas storbyer. Gjennom sitt arbeid satte han både eget og andres liv i fare for å redde uskyldige ofre. Olsen beskriver blant annet samarbeid med informanter og hvordan kreativt politiarbeid noen ganger var den eneste løsningen. Etterforskingen av internasjonal organisert narkotikakriminalitet har hatt sin pris, blant annet mottok Olsen og hans nærmeste familie en rekke drapstrusler. Boken er skrevet i samarbeid med Arild Molstad. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Johansen, Kristin Brandtsegg : Jeg har levd i dette landet i tusen år : en sommer med Sigrid Undset

  Med denne boken introduserer Kristin B. Johansen leseren til Sigrid Undsets liv og forfatterskap. Hva er det med Kristin Lavransdatter som ikke slipper tak i oss? Med utgangspunkt i den unge Undsets søken etter den store kjærligheten, tar hun leseren gjennom romaner og romanser, besettelser, seirer, kamp og tap, og åpner forfatterskapet for et bredt publikum. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Balcombe, Jonathan : I hodet på en fisk : alt du ikke visste om våre slektninger under vann

  Om du trodde at våre søskenbarn med gjeller var en gjeng svømmende idioter, må du tro om igjen. Mange hundre millioner års evolusjon har satt sine spor i fiskenes evne til å tenke, lære og ha sosiale relasjoner. Mye tyder på at vi lenge har undervurdert våre slektninger under vann. Visste du for eksempel at mennesker og tunfisk er evolusjonsmessig nærere hverandre enn tunfisk og hai? At flere fiskearter kan lære av sine feil? Eller at selv den sløveste gullfisk ser forskjell på folk. I denne boken tar den myteknusende biologen Jonathan Balcombe leseren med under havoverflaten, gjennom elver og på innsiden av akvariumsglasset for å avsløre fiskenes hemmeligheter. Med utgangspunkt i banebrytende forskning og egne erfaringer får han oss til å tenke nytt om disse bemerkelsesverdige og komplekse skapningene. Han avdekker blant annet at fisker kan utføre ritualer, planlegge, samarbeide, lure hverandre og gjøre hverandre tjenester - at de rett og slett ikke er helt ulike oss mennesker. I hodet på en fisk er populærvitenskap på sitt beste, full av innsikt og spennende funn. Samtidig er den en tankevekkende påminnelse om hvordan vi bør behandle klodens stadig mer utsatte marine liv. Fisketuren blir aldri det samme etter å ha lest denne boken. Ikke sushi heller.

 • Hansen, Anders : Hjernesterk : hvordan fysisk aktivitet styrker hjernen

  Det viktigste du kan gjøre for hjernen din er å røre på deg! Hjernen er det organet som påvirkes aller mest når vi er i bevegelse, ifølge moderne hjerneforskning. Anders Hansen, overlege i psykiatri, forteller deg i denne boken hvorfor og hvordan. Ved å holde deg fysisk aktiv blir du raskere til å tenke, mer konsentrert og fokusert, flinkere til å huske, mer kreativ, mindre stresset og mer uthvilt. Fysisk aktivitet har til og med innvirkning på personligheten og intelligensen vår. Ifølge Anders Hansen er trening til og med medisinen vi glemte - fysisk aktivitet kan motvirke blant annet angst og depresjoner. Trenger du egentlig flere argumenter? Les denne fascinerende boken som kombinerer fakta om hjernen vår med en sterk motivasjon til at vi skal bli mer fysisk aktive!