Nytt i biblioteket

Nytt

 • Sæther, Anne Karin : Må vi slutte med olje? : en bok om alt det bra og alt det dårlige med norsk olje og gass

  Sæther, Anne Karin : Må vi slutte med olje? : en bok om alt det bra og alt det dårlige med norsk olje og gass

  I denne boka får du vite hvordan oljen ble oppdaget og hvordan vi henter den opp. Du får høre om alt den brukes til (det er slett ikke bare bensin til biler!), om hvordan det norske samfunnet har innrettet seg med oljen. Men så vet vi også nå at fossile brennstoff skaper en hel del store problemer, for klima og for miljø. Noen mener vi må slutte å hente opp olje så fort som mulig. Andre sier at det er helt umulig, og heller ikke særlig lurt. De fleste er enige om at noe må gjøres, men hva? Sakprosa for mellomtrinnet.

 • Ylvisåker, Line Nagell : Annleislandet Svalbard : små liv i storpolitikken

  Ylvisåker, Line Nagell : Annleislandet Svalbard : små liv i storpolitikken

  Journalist Line Nagell Ylvisåker har budd på Svalbard sidan 2005. Ho har hus og familie der, men ein gong må ho flytta derifrå. Det er ikkje lagt opp til at ein skal bu på øya heile livet, Svalbard har ikkje fastlegar eller sjukeheimar. Line er norsk statsborgar og kan flytta til fastlandet når ho ønskjer, men ikkje alle har den moglegheita. Svalbardtraktaten i 1925 gjorde øygruppa Svalbard til ein del av Noreg, men også heilt annleis. Det er den einaste staden i verda der menneske kan slå seg ned utan visum eller opphaldsløyve. Alle kan busetja seg der, men ein må ha jobb eller pengar nok til å brødfø seg, og ein stad å bu. Utan det blir ein send heim av politiet. Det bur berre litt over 3000 menneske på heile øygruppa. Den norske busetnaden Longyearbyen er blitt ein smeltedigel av folk frå fleire enn femti nasjonar. Delen ikkje-norske aukar raskt. Den nest største folkegruppa kjem frå Thailand. For dei finst det ikkje noko tryggleiksnett, berre ein brutal arktisk natur. Svalbard skal ikkje vera ei bakdør til Fastlands-Noreg. Asylsøkjaren Omid fekk ikkje opphald i Noreg, reiste til Longyearbyen og er ein fri fange i ishavet. Tenåringsjenta Varisa er norsk i språk og kultur, men har thailandsk pass og dermed ingen rettar i Fastlands-Noreg.

 • Grimnes, Lise Forfang : Bacon eller bestevenn? : historien om mennesket og de andre dyrene

  Grimnes, Lise Forfang : Bacon eller bestevenn? : historien om mennesket og de andre dyrene

  Er du glad i dyr? Kanskje du syns bløte hundemager, varme hestemuler og morsomme grisetryner er det beste i verden! Men har du tenkt på at mennesket også er et dyr? Vi har mye til felles med pattedyr som hunden, grisen, rotta, hesten og tigeren. Likevel har vi endt opp helt forskjellige steder. Hvorfor ble hunden bestevennen din, mens grisen ble til bacon? Er det sant at rotta kan se ting som er usynlige for deg, og at hester kan kjenne smerte og glede? Og fins det ingen tamme tigre? Bacon eller bestevenn? er full av store spørsmål, fascinerende fakta og spennende forskning. Forfatter Lise og dyrlege Andreas forsøker å finne ut hvordan vi kan forstå andre arter enn oss selv, og de diskuterer hvordan forholdet EGENTLIG er mellom dyr og mennesker, og hvordan vi pattedyr kan leve sammen. For er det virkelig sånn at vi mennesker er sjefen over alle dyrene på jorda? Sakprosa for mellomtrinnet.

 • Lærdommer fra Y-blokken : Lærdommen fra Y-blokken

  Lærdommer fra Y-blokken : Lærdommen fra Y-blokken

  Debatten om Y-blokken var preget av steile fronter. Sakens omfang og kompleksitet brakte frem nye forskningsprosjekter; om mobiliseringen for bevaring, modernismens kulturarv og fremtidens kulturminnevern. I denne boken presenteres tverrfaglige perspektiver på vernekampen, bygningen og byrommet. Hva kan vi lære av den langvarige konflikten frem mot rivingen i 2020, nå som støvet har lagt seg? Et mål med utgivelsen har vært å samle og bevare kunnskap fra vår samtid for fremtidige studier og debatt. I tillegg til de vanlige kapitlene har vi derfor valgt å trykke viktige kilder og dokumenter fra saken i bokens appendiks. Dette er eksempelvis brev, klager og innspill som forfatterne refererer til i tekstene, men som er upubliserte eller allerede er vanskelig å få tak i.

 • Vestre, Katharina : Naturens rekordbok

  Vestre, Katharina : Naturens rekordbok

  Naturens rareste og morsomste rekorder! Visste du at sjøhesten er verdens treigeste fisk? Eller at det finnes en flaggermus som sover inni en kjøttetende plante? Den gjennomillustrerte faktaboka Naturens rekordbok tar deg med på en reise til jordas mest utrolige steder, fra iskalde snølandskap til havets hemmelige skoger. Oppdag fisker som klatrer i trær, enorme stinkeblomster og sopp som lyser i mørket. Fakta for mellomtrinnet.

 • Hannah, Kristin : Vinterhagen

  Hannah, Kristin : Vinterhagen

  Meredith og Nina Whitson er så forskjellige som søstre kan være. Den ene har vært hjemme med barna og stelt i eplehagen mens den andre fulgte drømmen og har reist verden rundt for å bli en berømt fotojournalist. Men når deres kjære far blir alvorlig syk, møtes søstrene igjen. Her møter de også Anya, deres kalde og distanserte mor, som selv i denne situasjonen ikke har noen trøstende ord til døtrene. På dødsleiet gir faren et siste løfte. Det begynner med en historie som er ulik noe annet søstrene har hørt tidligere. Faren forteller en fengslende og mystisk kjærlighetshistorie som spenner over sekstifem år, fra et iskaldt Leningrad preget av krig til dagens Alaska. Farens historie fører de tre kvinnene sammen på en måte som ingen kunne forutse.

 • Wiik-Nielsen, Jannicke : Tett på livet i vann

  Wiik-Nielsen, Jannicke : Tett på livet i vann

  Se livet under vann med helt nye øyne, i denne faktaboka for hele familien! Her får du bilder du aldri har sett før - se et rumpetroll i øynene, eller ta en kikk på tennene deres. De unike bildene er forstørret opptil 15 000 ganger gjennom en spesiell teknikk. Her får du vite hvordan maneter bæsjer, og hvordan krabber snakker sammen. Og du kommer skikkelig tett på klørne deres, hvis du tør! Og visste du at krabber både lukter og smaker med klørne sine? Eller at det finnes krabber som klarer å klatre i trær? Eller at noen reker jobber med å pusse tennene til fisker? Norges viktigste dyr er mindre enn et riskorn, men du har kanskje ikke hørt om det. Utrolig nok kan svermer av det bitte lille dyret raudåte være så store at de ses fra verdensrommet. Og visste du at det finnes dyr uten hode? De er ikke så skumle som man kanskje kunne tro: Sjøstjerner er et av dem. Slike har du sikkert sett, men neppe så tett på som her ... Det finnes også dyr uten hjerne, og de er ikke så dumme som man skulle tro ... Norge har verdens nest lengste kystlinje, og her kommer du tett på mange av dem som lever der eller i våre bekker, tjern og innsjøer. Sakprosa for småskole-/mellomtrinnet.

 • Hoftun, Guro : Månelandinga

  Hoftun, Guro : Månelandinga

  Da familiegården i Hallingdal ble gjort om til campingplass en julikveld i 1969, landet de første menneskene på månen. Da Guro Hoftun ferdigstilte Månelandinga i august 2023, kom flommen og raserte campingen. Månelandinga er en diktfortelling om familiefaren som bestemmer seg for å legge om fra gårdsdrift til turisme, mens Apollo 11 er på vei mot månen. Han setter opp telt på jordet der havren en gang sto. Og på tunet plasserer han TV-apparatet som tar inn signaler fra NASA og verdensrommet. Turister og forbipasserende stopper for å se at de første menneskene setter sine bein på månen. Det som skjer på landejorda er et lite steg for menneskeheten, men et stort sprang for familien på gården. Og bakenfor alt det nye ligger fjellet, skogen, myrene og livet på stølen.

 • Woodward, John : Everything you need to know about snakes and other scaly reptiles

  Woodward, John : Everything you need to know about snakes and other scaly reptiles

  I «Everything You Need to Know About Snakes» kan du lære alt om slanger og andre reptiler! Les om slangenes habitater og oppførsel, og hvordan de har tilpasset seg for å leve på steder som virker ubeboelige. Se hvordan de overlever i skoger, ørkener og hav, og lær om anatomien og vanene deres. Boken inneholder også mange spill, quizer, morsomme fakte og ideer til ting du kan lage!

 • Skancke, Torgeir Wittersø : Uglenes tale : hva nattens vesener kan fortelle oss i naturkrisens tid

  Skancke, Torgeir Wittersø : Uglenes tale : hva nattens vesener kan fortelle oss i naturkrisens tid

  Uglene er blant naturens mest gåtefulle vesener. Selv om man sjelden får øye på dem, er det faktisk mulig å oppleve uglene i nærheten av der du bor. Denne boka viser deg hvor du skal gå, og hva du skal se etter. Følg i forfatterens fotspor på spennende leting etter landets ti uglearter. Boka gir et unikt innblikk i de mystiske fuglenes liv gjennom 150 praktfulle bilder og det siste av forskernes funn. Men uglene er i fare. Halvparten av de norske artene er i tilbakegang, og tre av dem er sterkt utrydningstruet. Hva kan vi gjøre for å redde dem? Bli med på å løse gåten, og lær om hvordan du kan bidra til å bevare norske ugler.

 • Nilsen, Lisbeth : Til du blir snill : diktroman

  Nilsen, Lisbeth : Til du blir snill : diktroman

  Hva skjer med et barn som får mat i stedet for trygghet og omsorg? Mange overlevere av omsorgssvikt og overgrep sliter med overvekt og fedme forårsaket av traumer og sår fra tidlige år. Til du blir snill er en diktroman om barnet som bare får mat. Barnet som ikke hører hjemme, som må svelge unna mat og løgner. Barnet som må bære de voksnes svik, skyld og skam. Barnet som biter i seg og fra seg for å finne måter å klare seg på. Overspisingslidelse er den mest utbredte spiseforstyrrelsen, og forskning viser en sterk sammenheng mellom omsorgssvikt og overspising, overvekt og fedme. Dette gjelder også i høy grad angst og andre psykiske lidelser. "Til du blir snill" handler mest av alt om å bære sin historie med livskraft, styrke og håp. Det viktigste med boka er å styrke mennesker i troen på at det gode kan overleve. Om forfatteren: Lisbeth Nilsen (f. 1952) har bakgrunn som barnehjemsbarn, bibliotekar, bokhandler, oversetter, forlagsredaktør for fagbøker og forfatter av sakprosa og oppslagsverk. Diktromanen "Til du blir snill" er hennes første skjønnlitterære bok.

 • Braun, Dieter : Dictionary of dinosaurs

  Braun, Dieter : Dictionary of dinosaurs

  Finn ut alt om alle dinosaurer som noensinne har blitt oppdaget i «Dictionary of Dinosaurs»! Du kan lese om hvor de bodde, hva de spiste og mye mer, fra aardonyx til zuniceratops! Beskrivelsen av hver dinosaur inkluderer en faktafil, et skaladiagram for å sammenligne størrelsene og det latinske navnet og hvordan du uttaler det. I tillegg er hver side fylt av en fargerik illustrasjon av dinosauren, laget i samarbeid med The Natural History Museum i London. Boken forklarer hvordan du best kan bruke den, og inkluderer en tidslinje som viser når og hvor hvilke dinosaurer levde, og hvordan jorden har endret seg. Oppdag de ulike gruppene med dinosaurer, og finn ut hvordan vi har lært så mye om dem! Boken er skrevet av ledende paleontologer ved Natural History Museum, og er perfekt for unge dinosaurinteresserte.

 • Thorup, Torill : Uventet besøk

  Thorup, Torill : Uventet besøk

  Det er en stor begivenhet når kronprins Olav skal gifte seg med prinsesse Märtha. Sørine fryder seg over å være til stede i hovedstaden, og håper å få et glimt av brudeparet. Etterpå ser hun frem til å spise middag på Grand sammen med Dorothea. Dorothea så hemmelighetsfull ut da de satte seg. Da kelneren kom bort og spurte om de ville bestille drikke, smilte hun høflig mot ham og sa at de foretrakk å vente på resten av selskapet. - Resten av selskapet? Sørine så spørrende på henne. - Ser du ikke at det er dekket på til fem? - Jo-o, det gjør jeg, men ... - Der kommer de, kvitret Dorothea og reiste seg.

 • Palmkvist, Conny : Fire minutt over tolv : roman

  Palmkvist, Conny : Fire minutt over tolv : roman

  Mora til Nikolas ligg på sjukehuset og skal døy. Alt er vondt, og det hjelper ikkje eingong å sjå på morosame hundar på YouTube. Nikolas må berre bort. I sjukehusheisen finn han ein knapp som ikkje brukar å vere der. Når han trykker på knappen, drar heisen til ein heilt ny etasje. Klokka er fire minutt over tolv når Nikolas kjem til Endestasjonen. Staden der alle skal reise ein gong. På eit eller anna vis har han stansa tida to minutt før mora skal døy. Men kva gjer ein om ein kan stanse tida, og til og med reise i tid? Fire minutt over tolv er ein særeigen og vakker barneroman, skriven i ein lett og humoristisk tone. Conny Palmkvist skriv både om det som gjer vondt, om korleis ein kan handtere det, og om gullkanta magi. Forteljing for mellomtrinnet.

 • Wood, Trevor : Kryssild

  Wood, Trevor : Kryssild

  Det er uro blant de hjemløse i de nordøstlige bydelene i Newcastle. Stadig flere tenåringer er funnet døde etter narkotikarelaterte dødsfall. Ryktet på gata er at det skyldes et farlig parti spice -"zombiedopet" som herjer i de indre bydelene. Når en av Jimmys Mullens få nære venner blir dratt inn i kaoset, tvinger lojalitet ham til å finne ut hva som egentlig skjer. Snart befinner den hjemløse veteranen Jimmy Mullen seg nok en gang i begivenhetenes sentrum. Som tilsynsføreren hans stadig minner ham om: alt han trenger å gjøre er å holde seg unna trøbbel. Dessverre for ham ser det ut til at trøbbel har en tendens til å dukke opp der Jimmy er. Dette er andre bok i serien om Jimmy Mullen

 • Tourlonias, Joëlle : Mine aller første ord om dyr, blomster og fugler

  Tourlonias, Joëlle : Mine aller første ord om dyr, blomster og fugler

  Vi blir med på bondegården og i skogen, ut på savannen og til blomsterenga. Barna lærer navnene på blomster, fugler, dyr og trær. Tiger, elefant og pingviner i Antarktis er noen av dem, i tillegg til de kjente og kjære i Norge. Denne boka gir foreldre og barn mulighet til å dele gleden over naturens små og store mirakler. Se på bilder, lær nye ord og bruk fantasien. Kartonert.

 • Engberg, Katrine : Hvite netter

  Engberg, Katrine : Hvite netter

  Det er en tidlig vårmorgen, og Shirin er på telttur med faren og storebroren på Vorsø ved Horsensfjorden. Hun er først oppe og går ned på stranden og skvetter litt vann i ansiktet. Stranden er øde, og stillheten er trykkende. Tami, faren hennes skulle vekke barna tidlig så de kunne morgenfiske, men da hun går for å vekke ham, finner hun ham med overskåret strupe, badet i blod. Shirin flykter fra øya og drar til den eneste familien hun har, mekanikeren Nima Ansari. Til å oppklare mordet på Tami, som i sin tid kom til Danmark på flukt fra Iran, får det lokale politiet assistanse fra drapsavdelingen i København. Og dermed blir privatetterforskeren Liv innblandet og bedt om å hjelpe til å finne Shirin og broren før morderen får tak i dem. Katrine Engberg har igjen skrevet en samfunnsengasjert og spennende kriminalroman som gikk rett til topps på danske bestselgerlister.

 • Bringsværd, Tor Åge : Karsten og Petra feirer id

  Bringsværd, Tor Åge : Karsten og Petra feirer id

  Karsten og Petra har fått en ny venn i barnehagen. Petras nye nabo! I samlingsstunden snakker de om at det finnes mange ulike religioner. Det nærmer seg ramadan. Mammaen til Adil forklarer til de voksne og barna hva faste er for noe. Og på slutten av måneden blir Karsten og Petra invitert til Adil og familien hans når de feirer id-al-fitr. Teksten er knapp og presis og følges av illustrasjoner som dominerer det meste av oppslagene. Illustrasjonene er i sterke farger. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

 • Morris, Heather : Søstre i soloppgang

  Morris, Heather : Søstre i soloppgang

  1942: Den japanske hæren erobrer Singapore. Øya står i brann, og mange av de utenlandske innbyggerne må flykte. Den engelske musikeren Norah Chambers har allerede sendt datteren i trygghet, nå må hun selv komme seg unna. Sammen med en gruppe australske sykepleiere, får hun plass på skipet HMS Vyner Brooke. Men bare etter to dager til sjøs blir skipet bombet og senket. Norah og venninnen Nestah, redder seg i land på en strand i Indonesia, men blir fanget og sendt til et enda verre sted enn det de forlot, de beryktede japanske krigsfangeleirene. Her råder sult og brutalitet, men også små glimt av håp, som når musikken fra Norahs "stemmeorkester" gir de andre fangene et øyeblikks flukt fra elendigheten. Og kanskje vil vennskapene kvinne i leiren bygger gi noen av dem håpet, styrken og kameratskapet de trenger for å overleve. Dette er en historie om kvinner i krig: en roman om søsterskap, tapperhet og utholdenhet under de mørkeste omstendighetene.

 • Charman, Katarina : Høne i senga

  Charman, Katarina : Høne i senga

  En original og morsom tellebok. 10 dyr ligger i senga da høna klukker: „Det er for trangt, rull over“, og det første dyret faller ut av senga. Slik fortsetter det til kun høna er tilbake. Da klukker hun: „Jeg savner dere, kom tilbake!“ Bildebok for førskolebarn.

 • Handford, Martin : Hvor er Willy? : den utrolige boken

  Handford, Martin : Hvor er Willy? : den utrolige boken

  Willy i rød og hvit-stripete genser og lue springer opp og ned Tidskorridorene, rusler rundt Den flotte blomsterhagen, følger med på Den store fruktkrigen, besøker Klovnebyen og reiser til mange andre fantasilandskap. Boka er full av myldretegninger som dekker hele oppslaget og inneholder mellom 300-500 figurer. Spenningen ligger i å finne Willy, og det er ikke alltid lett i mylderet av personer som fremstår i miniutgaver. Willy, som alltid er i en rød og hvit-stripete genser, har krympet siden den første boka om ham ble utgitt. Myldrebok for småskole-/mellomtrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Nygaard, Steinar H. : Perfekte forbrytelser finnes ikke

  Nygaard, Steinar H. : Perfekte forbrytelser finnes ikke

  Vi møter den vanærede politietterforskeren Finn Funke i det liket av en bonde som har vært savnet i seks måneder dukker opp under vårens snøsmelting. Men bonden har ikke vært død i mer enn to uker. Hvor har han vært i mellomtiden, og hvorfor har han en liste med savnede personer i bukselomma? Når listens ellevte person forsvinner, er Finn Funke alt på sporet av gjerningspersonen - eller er det vedkommende som er på sporet av ham? Finn Funke må balansere livet som eneforsørger for sønnen Gustav som blir kronisk syk, og sorgen over tapet av kona Annie, mot en jobb som krever hans konstante fokus. Han motarbeides av kollegaer, overordnede, barnevern og en seriemorder på jakt etter sitt neste offer - inspirert av kjente kriminalsaker i Norge. Den eneste som hjelper Funke med å holde hodet over vann er Manu, en spansk-norsk etterforsker med uortodokse metoder og et enda dårligere rykte enn ham selv.

 • Handford, Martin : Hvor er Willy? i Hollywood

  Handford, Martin : Hvor er Willy? i Hollywood

  Willys drømmer har gått i oppfyllelse i Hollywood. Finn ham bak scenen i stumfilmer, historiske dramaer, westernfilmer, en overdådig musikal og mye mer. Mens du leter, trener du opp observasjonsevnen, hukommelsen og konsentrasjonen. Hvor er Willy?-serien er en unik samling aktivitetsbøker i farger der sidene er fulle av tegninger av knøttsmå karakterer som gjør alle slags rare ting. Målet for leseren er å finne Willy, en artig fyr i hvit- og rød-stripete genser, på alle bildene. Blir det for lett, kan leseren forsøke å finne de fire vennene hans, eller ting de har mistet.

 • Lilleby, Fredrik : Norges fremste Thomas Mann-ekspert : roman

  Lilleby, Fredrik : Norges fremste Thomas Mann-ekspert : roman

  En roman om seksuelle og romantiske relasjoner, litteraturens muligheter og begrensninger, levd og ulevd liv, lengsler og fullbyrdelse, overskridelse og anger. Fortelleren i denne romanen, Helge Kaspersen, er sorenskriver i Fløtterud tingrett, et stykke ut i femtiårene og gift med Randi. I hele sitt voksne liv har Thomas Mann vært hans favorittforfatter, mye på grunn av Manns urealiserte homoerotiske lengsler, som Helge Kaspersen har funnet ut at han deler. Han ser frem til en to måneders studiepermisjon fra sin stilling som sorenskriver, og planen er å skrive en 150-200 siders bok om Thomas Mann. I et forsøk på også å "få gjort noe med" sine egne homoerotiske lengsler, oppretter han en profil på datingappen Grindr, og møter etter hvert en han liker. Studiepermisjonen blir ikke helt slik han hadde sett for seg. Romanen er lagt til samme univers som Lillebys debutroman Sorenskriveren som ville bli gatefotograf fra 2020, men er relativt frittstående.

 • Holsve, Mari Moen : I pappas hode

  Holsve, Mari Moen : I pappas hode

  Tenk om du kunne reise inn i pappas hode? Se hvordan han hadde det før du ble født. Tenk om du kunne forstå hvorfor han er så mutt og lei seg. Akkurat denne reisen opplever søsknene Liam og Cornelia da de plutselig våkner opp inne i hjernen til pappaen sin. Men hvorfor er det så mange ulike pappaer der? Og hvordan kommer man seg egentlig ut igjen? Tegneserieroman for mellomtrinnet.

 • Næss, Sven Petter : Løvinnen : kriminalroman

  Næss, Sven Petter : Løvinnen : kriminalroman

  Hans vanskeligste sak kan også bli hans siste. For fire år siden flyktet førstebetjent Harinder Singhs niese, Amandeep, fra Norge under dramatiske omstendigheter. Så dukker en eske med eiendelene hennes plutselig opp fra Mali. Harinder og hans tidligere Kripos-kollega Rachel Hauge prøver å finne ut av hva som kan ha skjedd med Amandeep. En kontroversiell kjendisadvokat blir skutt og drept på åpen gate i Oslo sammen med et tilsynelatende tilfeldig offer. Harinder leder etterforskningen og jager en kald og profesjonell morder. Men når gjerningspersonen viser seg å kunne være en som står ham nær, blir han tatt av saken og tvinges til å jobbe utenfor sine fullmakter. For Harinder har det aldri stått mer på spill.

 • Jackson, Ida : Den store, grønne Brillebjørn-boka

  Jackson, Ida : Den store, grønne Brillebjørn-boka

  Kjenner du Brillebjørn fra NRK Super? I bøkene kan du lese om hva som skjedde da Brillebjørn selv var en liten bjørn.

  Samleboka inneholder Brillebjørn sklir, Brillebjørn blir henta i barnehagen, Brillebjørn flyr og Brillebjørn får plaster.

  Varme og humoristiske hverdagshistorier som det er enkelt å kjenne seg igjen i - for både liten og stor. Og den perfekte gaven til små Brillebjørn-fans.

  Inngår i serien Brillebjørn.

 • Gellein, Hanne : Aldri være trygg

  Gellein, Hanne : Aldri være trygg

  Aldri være trygg er Hanne Gelleins tredje krimroman om rettspatologen Silje Andersen, der fortidens skygger er i ferd med å ødelegge livet for både Luca og Silje på hvert sitt grufulle vis. Da Silje Andersen våkner opp, er hun lenket fast i en mørklagt og illeluktende kjeller. Hvordan ble hun fanget her og hvem vil henne så vondt? Hun kjemper for å komme seg løs og i frihet, men hvordan skal hun klare det? Omverdenen tror hun har reist på ferie. Det er kun én person som er mistenksom nok til å undersøke - bestevennen Luca Stellander. Men nå sitter han varetektsfengslet etter at det har kommet nye opplysninger i en gammel drapssak. Fem år er gått siden lederen i Nordisk Front ble drept, og et sentralt vitne hevder å ha sett at det var Luca som slo ham i hjel. Forgjeves har Luca Stellander forsøkt å ta avstand fra sin fortid i det høyreekstreme miljøet. Men nå henter skyggene ham inn. Hva skjedde egentlig den kvelden for fem år siden i Falstadskogen?

 • Endo, Tatsuya : Spy x family. 11.

  Endo, Tatsuya : Spy x family. 11.

  An action-packed comedy about a fake family that includes a spy, an assassin and a telepath!

  Master spy Twilight is unparalleled when it comes to going undercover on dangerous missions for the betterment of the world. But when he receives the ultimate assignment--to get married and have a kid--he may finally be in over his head!

  Threatened by Yor's relationship with Melinda Desmond, Anya gets serious about her own friendship scheme. On the way to a museum field trip, however, she and her class become the target of activists looking to free their political allies...

 • Pedersen, Gine Cornelia : Jeg skal hente deg : roman

  Pedersen, Gine Cornelia : Jeg skal hente deg : roman

  Jeg har funnet kjærlighet, hvordan skal det gå. Hun skal straks begynne skuespillerutdanning, bor i kollektiv og har store ambisjoner. Han er musiker, fri sjel uten fast bolig, dopromantiker og kjenning av politiet. Når bare de to er sammen, er lykken stor, men når de går sammen på gata, kan hun ta seg i å skamme seg over ham, og det skammer hun seg over. Han blir borte etter en fest, ingen har hørt fra ham på fem dager. Hun leter febrilsk blant venner og bekjente, hun har ikke sovet på femti timer, sytti timer, mer. Vi følger henne i et frenetisk døgn rundt i Oslo, i det som kanskje er en redningsoperasjon, eller kanskje et søk akkurat litt for seint.

 • Gray, Howard : Haier og andre dyr på havets dyp

  Gray, Howard : Haier og andre dyr på havets dyp

  Bli med ned i havet og oppdag en verden full av spennende sjødyr. Les om haier og andre dyr som skater og rokker, bløte sjødyr og harde skalldyr. Finn ut mer om hvor og hvordan de lever, hvordan de jakter, og hvordan de forsvarer seg.

 • Gray, Howard : Insekter og småkryp

  Gray, Howard : Insekter og småkryp

  Bli med inn i småkrypenes verden, og lær om mange av disse fantastiske skapningene. Les om insekter, edderkoppdyr, mangefotinger, leddormer og bløtdyr. Finn ut mer om hvor og hvordan de lever, og hvorfor de er så viktige for livet på jorda.

 • Bakkeid, Heine T. : Sorgsankeren

  Bakkeid, Heine T. : Sorgsankeren

  Sorgsankeren er Heine Bakkeids femte krimroman i den kritikerroste serien om Thorkild Aske. Thorkild Aske blir oppsøkt på hybelen sin av en gammel fiende, en mann som allerede har prøvd å drepe ham to ganger. Mannen forteller at han har fått i oppdrag å drepe fire mennesker på under en uke, ellers dør hans kidnappede åtte år gamle nevø. Nå trenger han Askes hjelp til å fullføre jobben.

 • Nygårdshaug, Gert : Skomakeren : roman

  Nygårdshaug, Gert : Skomakeren : roman

  I Gert Nygårdshaugs Skomakeren er vi igjen tilbake i den lille landsbyen til urmaker Melkior Mussenden hvor innbyggerne opplever at merkelige ting skjer i kornåkrene, og etter hvert mottar borgermesteren noen svært urovekkende skriv som viser seg å komme fra landets regjering. Landsbyen kan være i alvorlig trøbbel. Men hva er det som skjer? Gert Nygårdshaug kombinerer også i denne romanen mesterlig fiksjon med politisk brennbare spørsmål. Dette er den fjerde frittstående romanen om urmaker Mussenden, hans kone og deres mange fargerike venner.

 • Mathismoen, Ole : Det ville Norge

  Mathismoen, Ole : Det ville Norge

  En praktbok for hele familien! Naturen i Norge er helt spesiell. Ingen andre har et dyre- og planteliv som oss i Norden. Det lever få arter her, sammenlignet med regnskoger, tropiske korallrev og afrikanske savanner. Men mange av dyrene og plantene er blant verdens tøffeste, raskeste, smarteste og mest utholdende. De tåler kulde, varme, regn og snø. De klarer seg med lite mat og er gode til å gjemme seg. Bli med på en reise fra de høyeste fjelltoppene og de våte myrene til det dypeste havet og ned under gatene i byene. Bli bedre kjent med både sjeldne og vanlige dyr, planter og sopper. Få land har så mye urørt natur, så rent vann og så frisk luft som oss. Faktabok for småskole-/mellomtrinnet.

 • Iversen, Andreas K. : Max Manus : en tegneserie om en av Norges største motstandshelter

  Iversen, Andreas K. : Max Manus : en tegneserie om en av Norges største motstandshelter

  Se for deg at friheten din blir tatt fra deg. Ville du overgitt deg? Eller ville du kjempet? Max Manus tar deg med tilbake til andre verdenskrig, der du gjennom actionfylte kamper, humoristiske skråblikk og nervepirrende spenning blir kjent med en av norgeshistoriens største motstandshelter. Da Tyskland invaderte Norge i 1940 kastet Max Manus seg inn i motstandskampen, sammen med blant andre Gregers Gram og Gunnar Sønsteby. Gjennom Kompani Linge utgjorde de kjernen i Oslogjengen, som med livet som innsats kjempet en intens kamp mot den nazistiske okkupanten. Dette er en fortelling om en av Norges største motstandshelter som var med på spennende spesialoperasjoner, livsfarlig sabotasje, unikt kameratskap, bunnløs kjærlighet, stor sorg, blodige kamper og en intens flukt fra Gestapo. Tegneserie for småskole-/mellomtrinnet.

 • Ek, Elin : Jeg dyrker selv : inne, på balkongen og i hagen

  Ek, Elin : Jeg dyrker selv : inne, på balkongen og i hagen

  Det er gøy å dyrke! Uansett om du har hage, balkong, pallekarm eller vinduskarm, kan du dyrke dine egne grønnsaker, urter og blomster. I denne kreative hageboka får du massevis av inspirasjon og tips som gjør det enkelt å lykkes med alt fra salat, reddik og squash til lavendel, basilikum og solsikker. Her finner du også gode og enkle oppskrifter på favoritter som pesto, pizza og brownie, og det beste av alt er at du bruke det du har dyrket! Mens du venter på at godsakene skal spire og gro, kan du lære hvordan du bygger ditt helt eget biehotell til naturens superhelter - et Air bee and bee! Sakprosa for småskole-/mellomtrinnet.

 • Olsen, Pål Gerhard : Til margen

  Olsen, Pål Gerhard : Til margen

  Havnesjefen i en mellomstor østlandsby blir funnet drept på gruoppvekkende vis i en Tesla på sin egen arbeidsplass. Politiførstebetjent Maria Jensegs uortodokse etterforskning leder oss inn i skogens mørke og menneskers nattside - og til et uoppklart, bestialsk teltdrap på to tenåringsjenter. Pål Gerhard Olsen har skrevet en intens og dyptloddende krimfortelling der løsningen ikke ligger i en ren og skjær rasjonell tilnærmingsmåte. For Maria er innlevelsen i den skyldiges psyke av avgjørende betydning. En metode som også kaster lys over de første, fortrengte leveårene hennes på Filippinene.

 • Mittet, Marte : Voksesmerter

  Mittet, Marte : Voksesmerter

  Året er 1991, nyhetsbildet preges av at Jugoslavia går i oppløsning. Louise er 15 og går siste året på ungdomsskolen. Hun bor på et tettsted utenfor Trondheim sammen med Besta og Beste. Moren Kirsty, som forlot Louise da hun var liten, har tatt kontakt igjen. De går på bar i helgene og later som de er søstre. Louise blir venner med Seb, som nettopp har flyttet til stedet. De fester sammen og spenning oppstår. Så får Beste mareritt om nettene. Louise finner et gammelt foto fra Jugoslavia ute i verkstedet hans, sammen med ei flaske whisky og et brev på serbisk. Hva er det Beste skjuler? Fortelling for ungdomstrinnet/voksen ungdom.

 • Kvarnström-Jones, Ruth : De fabelaktige kvinnene på Grand Hôtel

  Kvarnström-Jones, Ruth : De fabelaktige kvinnene på Grand Hôtel

  Året er 1901 og Stockholm er en by i endring. Mens de rike drømmer om større boliger, vakrere utsmykninger og det beste av tekniske nyvinninger - drømmer de fattige om mat til familien og en rimelig lønn å leve av. Det legendariske Grand Hôtel er en juvel i den svenske hovedstadens krone. Men hotellet er i økonomisk knipe, og de dresskledde herrene i styret har kommet fram til at de trenger en helt spesiell kvinnes talent for å redde hotellet: Wilhelmina Skogh. Hun eier en rekke fremgangsrike hotell langs de svenske jernbanene. Men hun er like fryktet som respektert som leder. Den unge Ottilia forlater den lille byen Rättvik, for å jobbe ved det myteomspunne hotellet. Sammen med flere andre kvinner må hun kjempe mot urettferdigheter og hindringer i en mannsdominert bransje. Kvinner forventes å ta seg av hjemmet - men hva er et hotell om ikke et hjem?

 • Di Gregorio, Giovanni : Lucilles skatt

  Di Gregorio, Giovanni : Lucilles skatt

  Finnes det noe verre enn en regnfull høstferie på en øde strand, sammen med en gjeng viltre ungdommer? Men hvis man ser godt etter, kan man finne skjulte perler selv på de mest avsidesliggende steder! Et nytt oppdrag venter Sarah, Cassiopeia og Lucille: å finne ut hva som skjedde med en mystisk slektning som forsvant sporløst for lenge siden. Hva var hemmeligheten hennes? Hvorfor vet man ingenting om henne? Var hun familiens sorte får? En sjørøver? Eller en smuglerske? Uansett etterlot hun seg en skatt langs kysten som søstrene Gyldenblom må finne, et sted blant stille sanddyner, et forlatt og forfallent badehotell og havets hvisken. Tegneserie for mellomtrinnet.

 • Bakkeid, Maria : Lilleminis sovebok : tips og kunnskap for god søvn 0-2 år

  Bakkeid, Maria : Lilleminis sovebok : tips og kunnskap for god søvn 0-2 år

  Sliten, trøtt og usikker på hvordan få babyen til å sove? Lilleminis bok om babysøvn inneholder alt du må vite for å finne ro og søvn både for deg selv og barnet ditt. Lillemini-gründer Maria Bakkeid, en av landets fremste eksperter på spedbarn og søvn, har samlet den viktigste fagkunnskapen, de beste rådene og erfaring fra foreldre som på ulike måter har fått hjelp.

 • Carbone : I fiendens klør

  Carbone : I fiendens klør

  Den hemmelige boka til Elina, småfolkets vokter, blir stjålet. Og ingen ringere enn goblinkongen står bak. Nå har ikke Elina noe annet valg enn å dra tilbake til fiendens område for å få den tilbake. Men når goblinenes onde planer setter Elina ut av spill, må hun få hjelp av vennene sine. Men kan de klare det? Småfolkets vokter-serie tar leseren med til en spennende verden full av feer, drager, enhjørninger og andre eventyrlige skapninger. Hver bok er et avsluttet kapittel, og fargerike tegninger, spenning og lun humor gjør dette til en tegneserie som stadig fenger nye lesere. Tegneserie for småskole-/mellomtrinnet.

 • Schulman, Alex : Brenn alle mine brev : roman

  Schulman, Alex : Brenn alle mine brev : roman

  Etter en opprivende krangel med sin kone innser Alex Schulman at han lenge har båret på et sinne og et udefinerbart mørke. Besatt av å finne ut av hvor det kommer fra, følger han slektens ledetråder tilbake til sommeren 1932 og en skjebnesvanger hendelse som forandret alt. I Brenn alle mine brev veves tre perspektiver sammen til en fortelling som overskrider både tid og rom. Ved hjelp av autentiske brev og utdrag fra dagbøker avslører Alex Schulman et voldsomt trekantdrama mellom mormoren, morfaren og forfatteren Olof Lagercrantz, og hvilke tragiske konsekvenser dette fikk. Det er en gripende og dypt personlig skildring av lidenskap og sjalusi, og om hvordan et hemmelig møte kan påvirke fremtidige generasjoner.

 • Lagergren, Tom Stræte : Matoma : aldri god nok

  Lagergren, Tom Stræte : Matoma : aldri god nok

  Matoma er en av Norges mest suksessfulle musikkprodusenter og folkekjære TV-personligheter. Med denne boka ønsker Matoma å inspirere andre til å drømme stort og jobbe hardt, og Matomas metoder hjelper deg å tenke og reflektere over livet på nye måter, slik at du kan bli en bedre utgave av deg selv. Jeg har blitt hatet, jeg har blitt elsket. Men er det én ting jeg har lært: Hvem bryr seg! Verden rundt oss setter uendelig mange krav og standarder som vi måler oss selv etter, eller som andre måler oss mot. Men i bunn og grunn er det bare støy. Den eneste du skal sammenlikne deg med, er deg selv. Bare du kan bestemme om du faktisk er «god nok». Spoiler alert: Det er du allerede! I denne boken deler jeg 10 viktige verdier som jeg har lært, og i tillegg får du lese om mitt eventyrlige og ville liv som både Tom og Matoma. Mitt mål er at du skal tenke nytt på hva du selv legger i det å være «god nok», og forhåpentlig vil det bidra til at du blir både sterkere og gladere. Fremtiden er din! Biografi for ungdomstrinnet.

 • Severud, Jon : I fars skygge : roman

  Severud, Jon : I fars skygge : roman

  Ivar var dårlig i nesten all slags gymnastikk, men rask på 60-meteren og strøk nå som en blå vind ut i skolegården før de andre, før alle i klassen og nesten alle på hele skolen, opp bakken forbi den røde låven der det luktet ekkel kumøkk, så til høyre på toppen av bakken, bortover den lange flaten med fortauet på venstre side og den bratte fjellhyllen som hang over riksveien på høyre siden, ned den svake venstresvingen, over gaten med fotgjenger-overgangen, forbi busstoppet inn til Bergen der han måtte vente på bussen når han skulle til spilletime. Vi følger hovedpersonen Ivars oppvekst og modning i Bergen i 1950- og 60-årene, gjennom avgjørende hendelser - ikke minst det kompliserte forholdet til faren og hans sykdom.

 • Hegertun, Kristian : Underspill

  Hegertun, Kristian : Underspill

  Sommeren 2000 blir Johan Berg ansatt i Forsvarsdepartementet. Som fersk byråkrat mottar han et brev fra en tidligere utenlandsstasjonert norsk soldat. Brevet burde være enkelt for den norske stat å svare på. Likevel er det noe ved henvendelsen som uroer den uerfarne byråkraten. Han formulerer et kortfattet og i overkant imøtekommende svar, som leder til et møte mellom den forhenværende utenlandssoldaten og det norske embetsverket. Møtet skal bli avgjørende i Johan Bergs videre liv, både profesjonelt og privat. Underspill er en eksistensiell roman som skildrer hvordan det kan oppleves å jobbe innenfor et større system, der enkelte spørsmål verken skal stilles eller besvares.

 • Horikoshi, Kohei : My hero academia. 37. Those who defend, those who violate

  Horikoshi, Kohei : My hero academia. 37. Those who defend, those who violate

  Midoriya inherits the superpower of the world's greatest hero, but greatness won't come easy.

  What would the world be like if 80 percent of the population manifested superpowers called "Quirks"? Heroes and villains would be battling it out everywhere! Being a hero would mean learning to use your power, but where would you go to study? The Hero Academy of course! But what would you do if you were one of the 20 percent who were born Quirkless?

  The terrifying fusion of Tomura and All For One now seems unstoppable. Since the villains have the upper hand, even the president of the United States is considering the unthinkable--capitulating to Tomura. But Mirko, Edgeshot, and Jeanist are still on the scene, holding on for dear life. The heroes' big plan was always to pit Midoriya against Tomura, and when the young hero finally arrives and sees what's happened, all bets are off--Midoriya's ready to face his deadly rival!

 • Kristiansen, Morten M. : Camparisoda : roman

  Kristiansen, Morten M. : Camparisoda : roman

  Hovedpersonen i "Camparisoda" er den mislykkede musikeren Ronald Dexter. Han har fått seg eget hus i Kongsberg, og har bodd der ett år. Han får noen spillejobber på gamlehjemmet gjennom Den kulturelle spaserstokken. På gamlehjemmet har de en besøkshund som Ronald etter hvert overtar ansvaret for. Han kaller den Otto etter faren, som også var musiker. Lengselen etter Oslo fører ham tilbake til hovedstaden. Der blir han gående på rangel i flere dager. Kunstnervennen Steinar har fått et underlig oppdrag av en kunstmesen: Han skal lage en stor marmorskulptur til mannens hage på Bygdøy. Eneste betingelse er at skulpturen måtte utarbeides i Italia. Ronalds venninne Lisbeth har også reist til Italia for å hjelpe sin bror, som har havnet i vanskeligheter med en kunsthandler som beveger seg på kanten av loven. Ronald bestemmer seg for å reise til Italia for å oppspore Lisbeth.

 • Slam : Slam : dette er ikke en diktsamling

  Slam : Slam : dette er ikke en diktsamling

  Forfatter, SLAMpoet og såkalt Master of Ceremonies, Martine Johansen, ønsker velkommen til en simulert slamkveld! SLAM! kan sies å ligne en lingvistisk akrobatisk øvelse uten sirkustelt, en emosjonell dans på line uten sikkerhetsnett eller et kirurgisk snitt inn til hjertet, helt uten bedøvelse. Konseptet har migrert fra en ulike forsamlingssteder og arenaer. Blant annet mørke barer, nasjonale teaterscener, lokale ungdomsklubber og aktivitetsplaner utformet av samtidens hippeste bibliotekarer. Men det er først nå den norske slampoesien blir samlet i bokform. Poetene du nå skal treffe, leverer alt dette ved å spytte autentiske strofer fra en simulert tekstbasert scene. Resultatet er en fiksjonell tilstelning, så vel som en høylytt og intim diktsamling. Dikt for voksen ungdom/voksne.

 • Idriss, Marjam : Halvt : roman

  Idriss, Marjam : Halvt : roman

  Rasismens spøkelse. 2023: Inge ankommer St. Croix i Karibia, øya moren hennes kommer fra. Med seg har hun to kollegaer og ny jobb i Equinor. Det har brutt ut storbrann på et oljeanlegg, og den nyutdannede mangfoldskonsulenten er utstedt for å berolige lokalbefolkningen med et ansikt de kan kjenne igjen. På flyplassen blir hun tatt imot av moren, som hun ikke har sett på femten år. Gjenforeningen vekker gamle minner Inge har forsøkt å glemme, men også historier som går mye lenger tilbake i tid og som vever den dansk-norske kolonihistorien sammen med familiehistorien hennes. 1759: Byfogd Engebret Hesselberg lengter hjem fra den karibiske kolonien. Som kongens forlengede arm skal han bli ansvarlig for en av de mest brutale hendelsene i dansk-norsk slaverihistorie. Halvt er en roman om arv, om gamle spøkelser og om hva rasisme koster.

 • Cossu, Brice : Frnk har dinosaurer og kannibaler i hælene

  Cossu, Brice : Frnk har dinosaurer og kannibaler i hælene

  13 år gamle Frank er STUCK i steinalderen! Etter at han snublet gjennom en portal som førte ham til forhistorisk tid, må han prøve å overleve blant mammuter og huleboere. Og nå er alt han tenker på, å komme seg hjem. For her finnes det verken pizza eller mobildekning, og burgeren må jaktes på og knertes før den kan spises. Etter å ha unnslippet et vulkanutbrudd, skylder stammen på Frank for at Gurgle og Leonardo er forsvunnet. Verre skal det bli: Plutselig skilles han fra stammen, og befinner seg på den andre siden av elva. Hvem er den mystiske mannen han møter der, som snakker om at han har blitt angrepet av en dinosaur? Og er det ikke på denne siden av elva at kannibalene bor? Det tryggeste er nok å finne stammen igjen, men bare synd at de er sinte på ham og at Frank ikke kan svømme. Boka har fargerike illustrasjoner, helsprø påfunn og fantasifull spenning, samt at den er morsom, actionfylt og gripende! Tegneserie for mellomtrinnet.

 • Skjeldal, Eskil : Bjørnebærstien : roman

  Skjeldal, Eskil : Bjørnebærstien : roman

  Bjørnebærstien er en øm og voldsom roman om åttitallets verstinggate på Rykkinn. Alle visste om den gata. Johannes bor i en av blokkene i Bjørnebærstien. Han har en far som drikker og slår, en mor som holder seg i bakgrunnen, en lillebror som ikke har utviklet språk. Og så er det Karl, kompisen til Johannes. De to selger hasj i småskala, de går på fest i Sandvika og lager bråk, de er glade i å slåss. Johannes er en kjærlig og ansvarlig storebror som gjør alt for Magnus - følger til skole, lager middag, øver på sykling. Spennet er stort til den samme Johannes som planter neven i trynet på folk, gjemmer hasj og penger i skogen, gjør innbrudd. Johannes er en romanhelt å bli glad i, men også en å bli redd for.