Nytt i biblioteket

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

hva forsøkte du å finne?


Nytt i biblioteket

 • Berg, Sophie : Vidunderkuren : hvorfor du bør elske og frykte antibiotika

  Det finnes virkelig en vidunderkur. Antibiotika tar knekken på bakterier som har skapt sykdom og død gjennom hele historien. Men vi bruker for mye. Når bakterier blir utsatt for antibiotika, vil de finne måter å overleve på. De blir resistente. I verste fall finnes det ingen typer antibiotika som virker. Uten antibiotika vil vi dø av mange sykdommer som vi nå raskt blir friske av, og sykehusene vil bli blant de aller farligste stedene å være. Hver gang du tar en antibiotikakur mot en uskyldig forkjølelse, gjør du mer skade enn nytte: Du blir ikke raskere frisk, normalfloraen i tarmen forstyrres, noe som kan gi dårligere immunforsvar og risiko for kroniske plager og sykdommer. I verste fall dreper antibiotikakuren så mange av normalflorabakteriene at de resistente bakteriene får innpass. Mot dette har vi foreløpig ingen midler. I denne boka forteller Sophie Berg om hvordan antibiotika virker, men også om hva som gjør antibiotika og resistens til en av de største truslene menneskeheten står overfor. Hun viser hva vi som enkeltmennesker og hva helsevesenet må gjøre for å få antibiotikabruken ned.

 • Marías, Javier : Det onde er begynt

  Vi er i Madrid på åttitallet, en by der sporene etter Francos diktatur fortsatt er tydelige. Juan De Vere jobber som assistent for den anerkjente filmregissøren Eduardo Muriel. Eduardo er gift med den vakre Beatriz Noguera, et ekteskap som fra utsiden virker helt perfekt. Men Juan oppdager raskt at ikke alt er som det skal være. Eduardo behandler sin kone kaldt og avvisende, og assistenten blir stadig vitne til konflikter dem imellom. Hva er bakgrunnen for det ulykkelige ekteskapet? Juan kjenner en trang til å finne ut mer om dette, noe som fører ham tilbake i historien, dypere og dypere inn i diktaturets mørke. «Det onde er begynt» er beretningen om et ekteskap preget av hat og forakt, den sterke destruktive kraften i begjær og om tilgivelse.

 • Tudor, C.J. : The chalk man

  12 år gamle Eddie og vennegjengen hans har utviklet et eget system for å overlevere hemmeligheter til hverandre. De tegner figurer med kritt på bakken, figurer som bare de forstår betydningen av. Det hele er som en morsom lek, helt til krittfigurene fører vennene til en grusom oppdagelse: liket av en ung jente. Mer enn tretti år har gått, og Ed har lagt det hele bak seg. Men en dag får han et brev som inneholder et stykke kritt og en tegning av en krittmann. Historien begynner å gjenta seg, og Ed innser at leken fra barndommen aldri var over.

 • James, Erica : Coming Home to Island house

  Sommeren 1939. Etter å ha turnert et turbulent Europa for å promotere sin siste bok, returnerer Romily Temple tilbake til Island house og til sin store kjærlighet, den karismatiske Jack Devereux. Men når Jack blir syk, blir familien hans kalt hjem og de får alle syv dager på seg til å begrave stridsøksen og finne sammen. Hver og en av familiemedlemmene må motvillig akseptere sin nye stemor og konfrontere sine egne feil og mangler. Men kan vanene som er opparbeidet gjennom et langt liv endres på en uke? Og klarer Romily å takle det nye livet som hun helt uventet har blitt kastet inn i?

 • Zeh, Juli : Landsbyen : roman

  Den vesle tyske landsbyen Unterleuten er et vakkert sted med uberørt natur og sjeldne fuglearter. Det er lett å bli henført av de alderdommelige navnene på stedene omkring og av bygdeoriginalene som har slått rot der etter Berlinmurens fall. Landsbyen har sine egne lover: Dersom du kommer inn på en fest med femti gjester, håndhilser du på alle. Om noen fornærmer deg, er det godt ment. Problemer løses uten politiets hjelp. Men det ulmer under overflaten, og planer om en vindmøllepark gjør at gamle uenigheter blusser opp igjen. Snart er alt ute av kontroll. «Landsbyen» er en samfunnskritisk roman med høyt tempo og humoristisk brodd.

 • Marković, Veselin : Vi som er annerledes : roman

  I «Vi som er annerledes» møter vi Vanja og Vladimir, to helt ulike personer med et ønske om å løsrive seg fra undertrykkende omgivelser. En uoppklart forbrytelse fra fortiden danner bakteppe for fortellingen, som kan minne om en kriminalroman, siden handlingen drives frem av begjæret etter sannheten. Samtidig står de store eksistensielle spørsmål sentralt, særlig om hvordan man kan akseptere sin annerledeshet i en verden hvor man ikke passer inn. Veselin Markovic er en kritikerrost serbisk forfatter. «Vi som er annerledes» fikk svært god mottagelse i hjemlandet da den kom ut i 2010, og forfatteren har mottatt tre prestisjetunge priser for romanen.

 • Andersen, Roy : I britenes klør

  Første verdenskrig var katastrofen som la fire imperier i grus, og der millioner av unge menn møtte døden i et inferno av stål, blod og gjørme. Hadde det nøytrale Norge noen rolle i dette? Svaret er ja. Nedslaktningene ved Verdun og Somme ville ikke ha vært mulig uten bidrag fra norske bedrifter. I britenes klør er historien om skyttergravskrigens to mørkeste år, 1915 og 1916. For Sam Eyde og andre norske krigsprofitører, derimot, kunne disse årene knapt ha vært lysere. Ammoniumnitrat, hvalolje, nikkel og svovelkis fra norske fabrikker og gruver smurte krigsmaskineriet på begge sider og skapte formuer som savner sidestykke i norsk historie. Industrieiere, skipsredere og børsspekulanter opplevde gylne tider, mens regjeringen sto under voldsomt press for å forsvare landets nøytralitet. I 1915 erkjente britene at blokadevåpenet var det eneste som kunne bringe tyskerne i kne. Men fra Norge fortsatte fisk og andre varer å strømme til Tyskland. Britene skydde ingen midler for å få tettet dette smutthullet. I Kristiania truet den engelske ministeren med å fryse nordmennene til lydighet ved å stanse kulleksporten, og i London ble det lagt planer om å ta kontroll over den norske handelsflåten. Midt i kampen sto utenriksminister Nils Ihlen og kjente de britiske klørne trenge stadig dypere inn.

 • Wisting, Alexander : Otto Sverdrup : skyggelandet : en biografi

  Otto Sverdrup (1854-1930) var kaptein på Fram og dermed Fritjof Nansens viktigste mann da Norge første gang gjorde seg bemerket som oppdagernasjon. Han utviklet ferdigheter som gjorde ham til en selvstendig og dyktig polarforsker. Sverdrups virke strekker seg over hele den norske polare gullalderen, fra 1888 til 1930, og mange anser hans anonyme posisjon i skyggen av Nansen og Amundsen som en historisk urett. Han var delaktig i tidenes norske landoppdagelser og dramatiske redningsaksjoner i Arktis. Slik reddet han liv i tillegg til å levere viktige forskningsresultater. Men utenfor isen ble triumf til tragedie. Denne biografien er basert på en grundig gjennomgang av førstehåndskildene fra menneskene rundt Sverdrup, og ikke minst fra hovedpersonen selv. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Moddi : Forbudte sanger : ti historier - fem kontinenter

  I 2016 ga Moddi ut det internasjonalt kritikerroste albumet Unsongs - en samling av 12 forbudte sanger fra hele verden. For Moddi ble arbeidet med sangene også uforglemmelige møter med sterke skjebner og sensurens sjokkerende lange armer.

  En spillejobb i Israel i 2014 endret livet for Moddi. I tvil om hvor han skulle plassere seg i en betent konflikt, avlyste han konserten. Samtidig oppdaget han hvor politisk brennbar en sang kan være. Dette ble starten på hans egen reise ut i verden.

  På sine turer i Chile, Mexico, Israel, Vietnam og Libanon møtte han artister som har vært fengslet, kneblet for sine sanger. I noen tilfeller også drept. Forbudte sanger er en hyllest til musikkens kraft i en tid hvor de fleste omtaler politisk musikk med et hånflir. Men Moddi viser oss at politisk musikk kan være like farlig som et skudd.

  Forbudte sanger er en unik gjennomgang av to hundre år og fem kontinenter og inneholder sterke historier du ikke helt trodde kunne eksistere i virkeligheten.

 • Norsk litterær årbok 2017

  Norsk litterær årbok inneheld litteraturvitskaplege artiklar som samanfattar fjoråret. Frode Helmich Pedersen skriv om den norske røyndomslitteraturen og debatten rundt den, medan Carina Franzén løftar fram nyansane i forfattarskapen til Katarina Frostenson, vinnaren av Nordisk Råds litteraturpris. Her er òg artiklar om Helene Dickmar og Nini Roll Anker, om etiske spørsmål, øko-kritisk lesing av litteratur og ein sjangerkritisk diskusjon av dramatiske opningar. Omtalen er utarbeidd av BS.