Tilbake til hovedsiden - byggesak
Må jeg søke?
Før du går i gang med et byggeprosjekt, må du undersøke om tiltaket er søknadspliktig. Om du må søke, kan søke selv eller trenger en ansvarlig søker for din byggesøknad, kommer an på hva du skal bygge, rive eller endre.
Her kan du få veiledning om noen av tiltakene som omfattes av plan- og bygningsloven. Det er også mye god veiledning på Direktoratet for byggkvalitet sine nettsider.
Dersom du fremdeles er usikker på om du må søke, kan du ta kontakt med byggesaksveiledningen. Vi kan veilede om hvilke regler som gjelder, og hvor du finner dem. Det er din oppgave å vurdere om tiltaket etter byggesaksregelverket er søknadspliktig, og om det faktisk er mulig å gjennomføre.
Tilbygg
Tilbygg er en utvidelse av bygningens grunnflate, ved at en ny bygningsdel settes opp inntil eksisterende bygg. Tilbygg må være understøttet og ha eget bæresystem. Dersom den nye bygningsdelen ikke har eget bæresystem, men blir bygd på tak eller hengende på vegg, er den å regne som påbygg.
Sjekk om du må søke for å bygge tilbygg
Påbygg
Påbygg er en ny bygningsdel som plasseres på en eksisterende konstruksjon. En ny etasje, heving av taket eller balkong, er et typisk påbygg.
Skal du bygge eller rive et påbygg, må du søke med hjelp fra fagfolk.
Underbygg
Underbygg er en utvidelse under en eksisterende bygning. Utgraving av kjeller, herunder gravearbeider for å øke romhøyden i kjeller, er et typisk underbygg.
Skal du bygge eller rive et underbygg, må du søke med hjelp fra fagfolk.
Terrasse, platting, veranda eller balkong
Terrasse/platting er en konstruksjon for uteareal over eller direkte på bakkenivå, ofte med trapp til terrenget.
Sjekk om du må søke for å bygge terrasse eller platting
Veranda er et åpent eller lukket utbygg med fundament/understøttelse på bakken. En veranda som er overbygget med tak og innebygget med glass kalles gjerne glassveranda eller vinterhage.
Sjekk om du må søke for å bygge terrasse eller platting
Balkong er en utkraget bygningsdel som er festet i gulvbjelkene mellom etasjene eller festet med konsoller.
Skal du bygge eller rive en balkong, må du søke med hjelp av fagfolk.
Takterrasse er en åpen uteplass på taket av en bygning.
Skal du bygge eller rive en takterrasse, må du søke med hjelp av fagfolk.
Bruksendring
Å bruksendre er å endre bruk av et rom eller en bygning fra en tillatt bruk til en annen.
Sjekk om du må søke for å endre bruken av et rom i boligen din
Skal du endre bruken av hele eller deler av en bygning fra en tillatt bruk til en annen, for eksempel fra bolig til næring, må du søke med hjelp av fagfolk.
Oppdeling eller sammenføyning av boenheter
En boenhet er en bruksenhet (en bygning eller del av en bygning) som har alle hovedfunksjoner, det vil si stue, kjøkken, soverom, bad og toalett, og som skal brukes til boligformål.
Å dele opp en boenhet vil si å bygge om en eksisterende boenhet til flere enheter, for eksempel etablering av en sekundær boenhet i enebolig. Å sammenføye boenheter vil si å slå sammen flere boenheter, for eksempel ombygging av en tomannsbolig til enebolig.
Skal du dele opp eller sammenføye boenheter, må du søke med hjelp av fagfolk.
Arbeid på eksisterende bygg
Arbeid på eksisterende bygg regnes som vedlikehold, vesentlig endring, vesentlig reparasjon eller hovedombygging avhengig av type arbeid og omfang.
Rehabilitering av pipe
Rehabilitering av pipe er et tiltak som gjenoppretter eller forbedrer funksjonen og kvaliteten til en pipe/skorstein eller røykkanal, for eksempel montering og installasjon av nytt innvendig røykrør eller bruk av glidestøp i eksisterende pipeløp.
Skal du rehabilitere pipe, må du søke med hjelp av fagfolk.
Garasje, hagestue, bod, drivhus eller lignende.
Hvis du skal sette opp eller rive en bygning, må du undersøke om tiltaket er søknadspliktig og om du kan søke selv, eller om du få hjelp av fagfolk. Dette avhenger av flere forhold, som for eksempel størrelse, høyde, plassering og tiltenkt bruk.
Sjekk om du må søke for å sette opp eller rive bygning
Hvis du skal sette opp eller rive en bygning som brukes til beboelse, må du søke med hjelp av fagfolk.
Mikrohus
Mikrohus er små, frittstående hus som kan være fundamentert til grunnen, ha hjul eller være oppført på tilhenger.
Sjekk om du kan søke og sette opp eller rive mikrohus selv, eller om du må ha hjelp av fagfolk
Gjerde, levegg eller støyskjerm
Gjerde er en åpen, enkel og lett konstruksjon som for eksempel plankegjerde, stakittgjerde, flettverksgjerde, smijernsrekkverk eller andre typer rekkverk.
Et åpent og luftig gjerde mot nabogrensen er ikke et tiltak etter plan- og bygningsloven. Privatrettslige bestemmelser du må forholde deg til finner du i grannegjerdelova og grannelova. Kommunen veileder ikke i privatrettslige forhold.
Gjerde mot nabo kommer inn under plan- og bygningslovens bestemmelser bare når det er gitt bestemmelser om det i arealplan. Hvis gjerdet ikke er i tråd med planen, må du søke om dispensasjon.
Sjekk om du må søke for å sette opp eller rive gjerde mot vei
Levegg er en tett skjerm som begrenser innsyn og støy, og gir ly for vind. Levegg kan være frittstående eller forbundet med en bygning.
Sjekk om du må søke for å sette opp eller rive levegg
Støyskjerm er en tett skjerm som begrenser innsyn og støy, og gir ly for vind. Støyskjerm er ofte noe lengre enn en levegg og har lyddempende materialer.
Skal du sette opp eller rive støyskjerm, må du søke med hjelp av fagfolk.
Støttemur
En støttemur eller forstøtningsmur er en konstruksjon som settes opp i forbindelse med sikring eller opparbeidelse av terreng. Den kan være av forskjellige typer materiale, som stein, metall eller tre, og brukes ofte til å forbedre uteareal.
Sjekk om du må søke for å sette opp eller rive støttemur
Fasadeendring
Fasaden på et bygg er yttervegger og tak. Fasadeendringer kan for eksempel omfatte utskifting eller innsetting av nye vinduer eller dører, endring av fasadekledning eller tak, innglassing av balkong eller montering av markise.
Sjekk om du må søke for å utføre fasadeendring
Om du er usikker på om arbeidene du ønsker å gjøre er søknadspliktig, kan du ta kontakt med kommunen for en vurdering av søknadsplikt. Send henvendelsen til postmottak@ullensaker.kommune.no og legg ved beskrivelse av arbeidene, adresse og bilder av bygningen.
Svømmebasseng, badestamt eller boblebad
Hvis du skal bygge eller rive svømmebasseng, må du søke med hjelp av fagfolk.
Hvis du skal plassere et mindre, prefabrikkert basseng, boblebad eller en badestamp på terrenget, og ikke grave det ned, trenger du ikke søke. Men dersom bassenget, boblebadet eller badestampen skal kobles til vann og/eller avløp, og du må legge ny stikkledning til hovedledningsnettet, må du søke med hjelp av fagfolk.
Pergola
En pergola er tradisjonelt et byggverk med åpne tak og vegger. I dagligtalen benyttes nå begrepet pergola også om konstruksjoner med tak og vegger.
Sjekk om du må søke for å sette opp pergola inntil boligen din
Sjekk om du må søke for å sette opp frittliggende pergola
Vei, biloppstillingsplass og parkeringsplass
Intern vei på eiendom og biloppstillingsplasser for eiendommens bruk er ikke søknadspliktig, forutsatt at tiltaket ikke krever vesentlig terrenginngrep, og at avstanden til nabogrense er minimum 1,0 meter. Med intern vei menes adkomstvei eller vei mellom forskjellige byggverk på eiendommen.
Dersom du skal lage ny eller endre avkjørsel må du søke om tillatelse fra vegmyndigheten.
Solenergianlegg
Solenergianlegg er solcelleanlegg eller solfangere, og er å anse som en bygningsteknisk installasjon. Solenergianlegg kan monteres frittliggende eller på bygg.
Installering og endring av solenergianlegg på eksisterende byggverk kan utføres uten søknad, forutsatt at anlegget ikke går over flere bruksenheter/brannceller, ikke endrer fasadens karakter vesentlig, plasseres minimum 4 meter fra nabogrense, og ikke er i konflikt med planbestemmelser for området. Om tiltaket ikke oppfyller vilkårene for unntak, må du søke med hjelp av fagfolk.
Dersom solenergianlegget skal installeres på bygning som har bevaringsverdi, er SEFRAK-registrert eller omtalt i kommunens kulturminneplan, må du ta kontakt med kommunen for en vurdering av søknadsplikt. Send henvendelsen til postmottak@ullensaker.kommune.no og legg ved beskrivelse av solenergianlegget, adresse og bilder av bygningen.
Skal du installere eller endre frittliggende solenergianlegg, må du søke med hjelp av fagfolk.
Terrengendringer
Terrengendringer kan være fylling av masse, planering, graving, masseuttak, steinbrudd, felling av flere trær eller sprenging av terrenget.
Skal du utføre et vesentlig terrenginngrep, må du søke med hjelp av fagfolk. Hvorvidt tiltaket er «vesentlig» vil bero på flere forhold, som for eksempel grunnforhold, typografi, kulturlandskap med mer.
Enkelte mindre fyllinger og planering av terreng er unntatt søknadsplikt.
Sjekk om du må søke for å fylle eller planere terreng
Drenering
Drenering er å lede bort vann eller annen væske ved hjelp av for eksempel grøfter, rør eller gjennom selve grunnen.
Du trenger ikke søke for å utføre lokal drenering eller reparasjon av vann- og avløpsanlegg ved rør og ledningsbrudd. Dette forutsetter at terrenget tilbakeføres til det opprinnelige nivået etter at arbeidene er ferdig og at den lokale dreneringen ikke er tilknyttet det offentlige avløpsnettet.
Dersom arbeidene medfører plassering av nye vann- og avløpsanlegg (for eksempel stikkledninger), tilkobling på det offentlige avløpsnettet eller søknadspliktige terrengendringer, må du søke med hjelp av fagfolk.
Krav til tiltaket
Ethvert byggetiltak skal prosjekteres og utføres i samsvar med krav i plan- og bygningslovgivningen. Dette innebærer at tiltaket må tilfredsstille de gjeldende tekniske krav, også tiltak som ikke er søknadspliktig.
Ved tiltak på eksisterende byggverk gjelder relevante krav for de delene av byggverket som tiltaket omfatter. Ved hovedombygging gjelder kravene for byggverket i sin helhet.
For mer informasjon om tekniske krav, se byggteknisk forskrift (TEK17) med veiledning.
Om kravene ikke kan oppfylles, må du søke om unntak eller dispensasjon fra det aktuelle kravet.
Tiltaket må være i samsvar med gjeldende planbestemmelser
I tillegg til plan- og bygningsloven og byggesaksforskriften, har arealplanen som gjelder for eiendommen din betydning for hva du kan bygge uten å søke. Dersom tiltaket er i strid med gjeldende arealplan, må du søke om dispensasjon. Dersom dispensasjon innvilges, vil det kunne utføres byggearbeid som er unntatt fra søknadsplikt.
Informasjon om eiendommen din, herunder gjeldende arealplan, kan du finne på kommunekart.com og arealplaner.no.
Publisert: 23.10.2018 09:21:07
Sist endret: 28.02.2025 13:19