På kurs i breaking ved kulturskolen får du undervisning av profesjonelle b-boy, Kevin Fjellmyr. Det blir fokus på danseglede og mestring av nye ferdigheter. Du kan forvente deg å teste ut rytme og musikalitet, koordinasjon i form av ulike grunntrinn i breaking, akrobatiske moves, og andre kule moves.

Timene består av enkel oppvarming, masse dansing, litt styrke og fleksibilitet.

Litt mer fakta om breaking hvis du lurer:

B’en i b-boying/b-girling refererer til break, beat eller bronx. Break fordi man danset til broen eller breaken i sangene, men også fordi “break” er slang for villskap og å gå bananas ut av boksen. Beat sier seg selv mens Bronx refererer til hiphopens fødested, The Bronx i NYC. Det var her DJ Kool Herc (The Father of Hip Hop) startet festene sine og det var her breaking oppstod.

Når DJ’en mixet de beste delene av sangene sammen oppstod spontane drops og spins til gulvet. Senere har det utviklet seg til mere kompliserte og sofistikerte bevegelser som legger grunnlag for stilen i dag. Utover hovedinspirasjonen musikk, er breaking bl.a. inspirert av martial arts, turning og selvfølgelig andre eldre dansestiler.

“Breakdance” er et medieskapt uttrykk, som normalt brukes i kommersielle sammenhenger, eller fordi man ikke kjenner til det riktige navnet.

Breaking er altså en kunstform innenfor hip hop. Hip hop er en subkultur, en livsstil, en kunstform som rommer flere elementer av musikk, dans, streetart, klær, språkbruk/slang etc. De fem hovedelementene i hip hop kulturen er DJing, MCing/Emceeing (Master of Ceremony/Microphone Controller), b-boying/b-girling, writing/painting (graffiti) og beatboxing og hip hop filosofien/livsstilen.

Man kan prøve å definere Hip Hop fra mange forskjellige vinkler, men det er uansett en vanskelig oppgave, fordi begrepet rommer så mye! Hip Hop er et begrep, som først kom ETTER at kulturens mange elementer hadde oppstått. Afrika Bambaataa (“The Godfather of Hip Hop Culture”, Kevin Donovan 19. april 1957, wikipedia) kan i denne forbindelsen nevnes som en av de første, hvis ikke den første, til å bruke begrepet som en overordnet betegnelse for kulturen.


Publisert: 29.06.2020 10:35
Sist endret: 24.02.2021 15:16