Innhold

Hva er Byplan Jessheim 2050?

Byplan Jessheim 2050 er kommunedelplan for Jessheim og erstatter tre tidligere kommunedelplaner samt deler av kommnuneplanens arealdel som overlappes av byplanen:

  • Byplan Jessheim (kommunedelplan, opphevet 17.06.25)
  • Kommunedelplan for Gystadmarka (opphevet 17.06.25)
  • Kommunedelplan for Jessheim sørøst (opphevet 17.06.25)

Byplanen består av en rekke dokumenter som legger føringer og rammer for den fremtidige utviklingen på Jessheim. Ved utarbeidelse av planen har FN’s bærekraftsmål vært helt sentrale. Det er fokus på kvaliteter som styrker bomiljøer, møteplasser, byliv, blågrønne strukturer og byutvikling. Byplan Jessheim 2050 ser på utviklingen av Jessheim i et helhetlig perspektiv fram mot 2050. Den skal legge til rette for langsiktige utviklingstrekk som vil styrke byen som et attraktivt regionsenter.

Det foreligger innsigelser til ny byplan fra Avinor, Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Fylkeskommunen og Statsforvalteren. Som følge av dette er enkelte deler av byplanen unntatt rettsvirkning frem til innsigelsene er trukket eller løst. Disse områdene er markert med rødt i plandokumentene.

Plandokumenter

Arealplankartet og planbestemmelsene er juridisk bindende for kommunens arealpolitikk. Byplanen består av følgende dokumenter:

Vedlegg:

  1. Plankart med hensynssoner PDF / digitalt:
  2. Planbestemmelser
  3. Planbeskrivelse
  4. Temakart:
  5. Risiko- og sårbarhetsanalyse
  6. Konsekvensutredning
  7. Møteprotokoll KST 17.06.25
  8. Saksfremlegg 54/25

Øvrige dokumenter utarbeidet i forbindelse med planarbeidet, samt utredninger og analyser, kan leses ved å klikke her.

Planprogrammet vedtatt av kommunestyret 28.03.23 sak 24/23 kan leses her.

Innsigelsen fra Avinor er den samme innsigelsen som ligger uløst på kommuneplanens arealdel. Siden våren 2022 har den ligget hos Kommunal- og distriktsdepartementet i påvente av en endelig avgjørelse.

NVE har til sammen fremmet fem innsigelser til byplanen. Dette handler i hovedsak om at hensynet til skred- og flomfare ikke i tilstrekkelig grad er ivaretatt i bestemmelsene. Aktuelle bestemmelser vil først tre i kraft når NVE skriftlig har trukket sine innsigelser, basert på kommunestyrets vedtak av 17.06.25.

Fylkeskommunen har fremmet innsigelse til byplanen fordi planen ikke oppfyller utredningsplikten knyttet til nasjonale, regionale og lokale kulturmiljøhensyn i arealplanleggingen. I forkant av vedtak ble det gjennomført en utredning av konsekvenser knyttet til å ta ut hensynssoner for kulturmiljø. Innsigelsen gjelder frem til Fylkeskommunen skriftlig har trukket sin innsigelse.

Statsforvalter har til sammen fremmet seks innsigelser i forbindelse med nasjonale jordvernhensyn. Innsigelsene er knyttet til buffersone mellom produktivt landbruksareal og utbyggingsområde, i tillegg til det samlede tapet av jordbruksareal som byplanen legger opp til. Områdene det er fremmet innsigelse til som følge av det samlede tapet av jordbruksareal er:

Dyrket mark i:
• Allergodtjordet (B16) 
• Området sør og øst for Nyholm/deler av Nyholm og Slåttenga (Reguleringsplaner vedtatt i 2023) 

Dyrkbar mark i:
• Gystadmarka Nord (B13, B14, T9, T10, G2, G3, G6)
• Nordbyjordet (B15)
• Nordby Nord (K21)

Disse arealene er unntatt rettsvirkning frem til innsigelsen er løst. 

Har du spørsmål om den nye byplanen, ta gjerne kontakt med enhet for Plan og samfunnsutvikling på postmottak@ullensaker.kommune.no eller på telefon 6610 8000.


Publisert: 06.07.2023 11:30:15
Sist endret: 03.07.2025 23:34