Innhold

Hvordan finner du fram til det som skjer nær deg?

Kommunens postliste er ditt beste verktøy for å vite hva som skjer i byen og nabolaget ditt. Her kan du søke på adresser, områder, gårds- og bruksnummer eller et konkret saksnummer som du er interessert i.

I postlisten kan du:

  • lese dokumenter som har kommet inn i forskjellige saker
  • følge områder du er interessert i, og få beskjed når det dukker opp en plansak eller byggeprosjekt
  • se pågående og vedtatte planer. (huk av for "Saker" eller "Høringer" når du er inne i løsningen.)
  • si din mening om plansaker som er ute på høring

Hvilke dokumenter bør du lese? 

Når du er inne på en sak, vil du få opp en lang rekke dokumenter. Dette er alle brev og e-poster som går mellom utbyggere, naboer og kommunen i en plansak.

Start gjerne med å lese høringer eller vedtak i saken.

Her er kommunens oversikt over høringer

Når kan du komme med innspill? 

Jo tidligere i planprosessen du engasjerer deg, jo bedre. Du kan mene noe om hele planen, eller om noen konkrete ting som er særlig viktig for deg.

Medvirkningen er litt forskjellig etter hvilket nivå en plan eller sak er på, men det er viktig å huske på at jo tidligere i planprosessen du engasjerer deg, jo bedre. Da er sjansen størst for at ditt innspill påvirker planen.

De aller fleste planprosesser starter med et varsel om oppstart og fortsetter med en høring når forslaget er utarbeidet. Det er på disse tidspunktene det alltid åpnes for innspill. Du kan komme på åpne møter for å si din mening, i tillegg til å sende innspill og kommentarer skriftlig.

Det går en del tid mellom varsel om oppstart og høring av et planforslag. Det er fordi mange hensyn og meninger blir vurdert før et forslag til planen blir lagt frem.

Varsel om oppstart

Varsel om oppstart er helt i starten av et arbeid. De som jobber med forslaget har ikke bestemt detaljer ved planen, men har en idé om hva de ønsker seg og hvordan det skal se ut. I varselet om oppstart skal de som fremmer forslaget, enten de er offentlige eller private, kort redegjøre for forslaget og hvilke konsekvenser det kan få for omgivelsene.

De som foreslår planen, må kunngjøre oppstart av planarbeid digitalt og i minst én papiravis. For planer i Ullensaker er det Romerikes Blad det kunngjøres i. Hvis du er en berørt part, det vil si nær nabo til prosjektet, vil du i tillegg få varsel, enten i fysisk eller digital postkasse.

Har du innspill i denne fasen, sender du det til forslagsstilleren, som vurderer innspillene når de lager planforslag.

Høring (offentlig ettersyn)

Når planforslaget er ferdigstilt, sender kommunen forslaget på høring (offentlig ettersyn), uansett om det er private eller det offentlige som fremmer planforslaget.

Et offentlig ettersyn er en mulighet for alle, enten det er privatpersoner eller organisasjoner, andre etater og institusjoner eller staten, til å si hva de mener om et forslag.

Har du innspill til en plan som er ute på høring, sender du innspillene til kommunen. Husk å merke innspill med saksnummer.

Innspill sendes på e-post til: postmottak@ullensaker.kommune.no

Andre muligheter for medvirkning

Ofte vil det være flere muligheter for å si din mening og gi innspill. Eksempler på dette er:

  • flere åpne møter for informasjon om hva som skjer og hvorfor
  • Workshop for å arbeide med konkrete spørsmål og utfordringer vi er særlig interessert i å vite mer om
  • undersøkelser, for eksempel digitale spørreundersøkelser, barnetråkk og eldretråkk, for å se til at innsendte forslag kan ta vare på ulike behov og interesser

Hvis du er med på en workshop eller åpent møte og gir innspill, vil dette bli notert ned og tatt med videre.

Hva slags innspill kan du komme med?

Har et planforslag tatt hensyn til det som er viktig for deg i ditt nærmiljø? Er det noe som er glemt, eller burde blitt håndtert annerledes?

Du avgjør selv hvor mye du vil kommentere. Du kan mene noe om en del av planen, et bestemt tema som opptar deg, eller hele planen.

  • Til kommuneplan, planprogram og områdereguleringer – er det lurt å peke på kvaliteter du synes bør tas vare på eller utbedres, eller dele viktig kunnskap om stedet, hvordan det brukes og oppleves, som kan være relevant for planprosessen.
  • Med kvaliteter mener vi for eksempel:
    • grøntområder
    • gang- og sykkelveier
    • bygg og viktige funksjoner
    • torg og møteplasser
  • Du kan også etterlyse ting og kvaliteter du synes mangler, eller gi beskjed om at noe er for dårlig dokumentert i plansaken.

Hva skjer etter at du har sendt dine innspill? 

Etter høringen vurderer kommunen og forslagsstiller alle innspillene. Da kan et planforslag bli endret, eller gå uendret videre til politisk behandling, avhengig av hvilke innspill som kommer inn.

Alle innspill blir lagt ved planen slik at politikerne kan lese dine innspill. Alle innspill blir samlet kommentert ut i plansaken. Kommunen svarer ikke ut hvert enkelt innspill.

Spørsmål?

Har du spørsmål om plansaker eller hvordan du kan komme med innspill, ta kontakt med a gjerne kontakt med kommunen på epost: postmottak@ullensaker.kommune.no  eller på telefon 6610 8000. 


Publisert: 06.07.2023 15:34:28
Sist endret: 27.07.2023 13:51