Hvordan jobber barnevernstjenesten?
Barnevernet jobber for å sikre at barn og unge som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling, får nødvendig hjelp til rett tid.
Barnevernet jobber etter Lov om barneverntjenester.
Her kan du få informajson om de ulike fasene i barneverntjenestens arbeid:
Barneverntjenesten mottar bekymringsmelding
Når noen melder bekymring for et barn, skal barnevernet vurdere om det er behov for å undersøke barnets situasjon nærmere. Barnevernet har plikt til å vurdere alle bekymringsmeldinger.
Hvis barnevernet har grunn til å anta at barnet og foreldrene trenger hjelp fra barnevernet, skal de undersøke dette nærmere. Det betyr at de går videre med bekymringsmeldingen og oppretter en undersøkelsessak.
Terskelen for å starte undersøkelser er relativt lav.
Barneverntjenestens undersøker
Formålet med en undersøkelsessak er å få mer informasjon om barnets situasjon og familiens eventuelle hjelpebehov.
Barnevernstjenesten skal bare undersøke det som er nødvendig for å finne ut av hvordan barnet har det. Undersøkelsen skal skje så fort som mulig, og som hovedregel konkluderes senest innen tre måneder. Barnevernstjenesten kan gjennomføre undersøkelser selv om familien ikke ønsker det.
For å kartlegge familiens situasjon og hjelpebehov samarbeider barneverntjensten med barn og unge, deres foreldre og de instansene familien er i kontakt med. Det kan blant annet være skole, barnehage, PPT, BUP, psykisk helsetjenester, lavterskeltilbud i kommunen, helsestasjonen og NAV. Dette vurderes ut fra familiens behov og gjøres i hovedsak i samarbeid og etter samtykke med partene.
Hjelpetiltak
De fleste som får hjelp av barnevernet, mottar hjelpetiltak i hjemmet. Hva slags tiltak som kan passe best, varierer ut fra barnets og familienes behov. Hjelpetiltak kan settes inn for kortere og lengre perioder, alt etter hva som er hensiktsmessig for den enkelte familie.
I forkant av oppstart av hjelpetiltak utarbeides "barnets plan" i samarbeid med barn og familien. Dette er mål som skal jobbes med i tiltaksperioden. Målene i barnets plan evalueres jevnlig og kan endres i samarbeid med familien.
Når barnevernet hjelper familier kan det være nødvendig med samarbeid med andre instanser for å gi riktig hjelp. Det kan være for eksempel samarbeidsmøter med barnehager, skoler, helsestasjon, BUP, eller andre.
Familieveiledning
Ullensaker barneverntjeneste har et eget Familie- og nettverksteam (FANT) med ulik kompetanse. FANT jobber etter henvisning fra barnevernstjenesten med hjelpetiltak i form av råd og veiledning, terapi, sinnemestring og kartlegging.
Når barn ikke kan bo hjemme
Barnevernslovens utgangspunkt er at barn skal vokse opp hos sine foreldre. Men noen ganger kan det være nødvendig at et barn flytter til et fosterhjem eller en barnevernsinstitusjon. Dette skal i utgangpunktet være midlertidig.
Noen ganger er foreldrene enige med barnevernet at det er best for barnet å ikke bo hjemme i en periode. Da kan barnevernstjenesten beslutte å tilby plassering i fosterhjem eller institusjon som et hjelpetiltak. Dette forutsetter at foreldrene samtykker til at barnet flytter.
Hvis barnevernstjenesten mener barnet blir utsatt for alvorlig omsorgssvikt og det er nødvendig og til barnets beste at de overtar omsorgen, skal de legge frem sak om forslag til omsorgsovertakelse for barneverns- og helsenemnda. I slike tilfeller må barnevernstjenesten først ha vurdert og konkludert med at frivillige tiltak ikke er tilstrekkelig til å sikre barnet en god nok omsorgssituasjon.
Samvær etter omsorgsovertakelse
Det er Barneverns- og helsenemnda eller domstolen som i utgangspunktet beslutter om det skal være samvær, og hvor mye samvær det skal være. Barnevernstjenesten kan bestemme at det skal være mer samvær enn det som Barneverns- og helsenemnda har vedtatt hvis de mener det er til barnets beste.
Oppfølging av foreldre etter omsorgsovertakelse
Barnevernstjenesten skal følge opp både barn og foreldre hvis det blir bestemt at barna ikke kan bo hjemme lenger. Kort tid etter omsorgsovertakelsen skal foreldrene få tilbud om veiledning og oppfølging fra barnevernstjenesten. Dersom foreldrene ønsker det, vil barnevernstjenesten formidle kontakt med øvrige hjelpeinstanser, for eksempel familievernet som har tilbud til foreldre som har blitt fratatt omsorgen for barnet sitt.
Publisert: 07.10.2019 12:40
Sist endret: 01.10.2024 14:31