Innhold

                                                             

Vi ønsker å legge til rette for at elevene på Døli SFO får erfaring med å tilberede måltider, får kunnskap om ernæring og sørger for gode fellesopplevelser gjennom måltidene. Dette gjør vi ved å:

  • Legge til rette for at måltidene er hyggelige og ernæringsrike.
  • Bruke matsituasjonene som språkarenaer til å samtale og modellere god språkbruk.
  • Være aktivt tilstede og delaktige under elevenes spisetid.
  • Vi tar hensyn til allergier samt serverer vegetar og halal mat.

Vårt mål:

  • Måltidene som serveres skal være ernæringsmessig fullverdige med grovt brød/grove kornprodukter, grønnsaker/frukt/bær og fisk/annen sjømat/kjøtt/egg/ost/erter/bønner/linser.
  • Det skal tas hensyn til matallergi, matintoleranse og religion.
  • Matvarer med lavt saltinnhold bør prioriteres, og bruken av salt i matlaging og på maten bør begrenses.
  • Mat og drikke som serveres på sfo skal ikke tilsettes for mye sukker.
  • Det skal benyttes plantebaserte oljer og myk plantemargarin (for eksempel Soft Flora) til brødmåltider og i varme/kalde retter.
  • Fisk skal tilbys som pålegg til alle brødmåltider og benyttes i et flertall av de varme/kalde rettene.
  • Hjemmebakt brød, rundstykker og andre bakevarer bakes grovt.
  • Ved brødmåltider skal det serveres grovt brød med pålegg som er variert og næringsrikt.
  • Frityrstekt mat (slik som fiskepinner og pommes frites) og pålegg som prim, brunost, syltetøy, sjokoladepålegg og peanøttsmør skal ikke serveres.

Her kan du lese mer om "Nasjonal faglig retningslinje for mat og måltider i skolen, del 1 som handler om barneskole og skolefritidsordning:

mat-og-maltider-barneskole-og-SFO-nfr-bokmal.pdf (helsedirektoratet.no)

Her kan du lese mer om Rammeplan for sfo om mat og måltidsglede:

3.5. Mat og måltidsglede (udir.no)

Ukens meny 2024

Meny uke 6,7,8 og 9 .pdf

Meny uke 10,11,12 og 14.pdf

Meny uke 15-18 2024.pdf

Meny uke 19-22.pdf

SFO-kokk

For å følge opp Brukerundersøkelsen på SFO 2022 vil vi iverksette følgende tiltak:
  1. Ansette en SFO-kokk i 60 % stilling våren 2023.
  2. Utarbeide felles retningslinjer for et helsefremmende kosthold bygd på Helsedirektoratets kostråd på Døli sfo.

Vår SFO-kokk har god kunnskap om råvarer, behandling av råvarer, tilberedningsteknikker, næringsinnhold, matsikkerhet, allergier og intoleranser, forskjellige kulturer og religioner, og regelverk innenfor hygiene. 

Bilde av kokk som anretter mat

SFO-kokken skal:

  • Lage varm mat. Vi har et langsiktig mål om å serve varm mat med grønnsaker eller salat som tilbehør fem dager i uken. Per dags dato får elvene varm mat to dager i uken. Målet frem til sommerferien er å øke serveringen av varmmat fra to til tre dager i uken.
  • Planlegge ukens meny som inneholder grove kornprodukter, grønnsaker, salater, frukt/bær, fisk, kjøtt, egg, ost, erter, bønner og linser.
  • Foreta innkjøp og beregne pris.
  • Vaske og rengjøre kjøkken.

Publisert: 01.03.2023 14:44:09
Sist endret: 03.05.2024 17:21